ΧΑΠ: Αδιάγνωστοι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς – Ποια είναι τα συμπτώματα

Η αύξηση των αναπνευστικών νοσημάτων όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (XAΠ) και το βρογχικό άσθμα, αποτελεί μια δυσάρεστη πραγματικότητα. Η πραγματικότητα αυτή "αποτυπώνεται" στους αριθμούς, με την ΧΑΠ να αποτελεί την 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως, τη στιγμή που κάθε χρόνο πεθαίνουν 250.000 άτομα από άσθμα, σε όλο τον κόσμο.

«Παρά το γεγονός ότι η ΧΑΠ είναι μια σοβαρή θανατηφόρος νόσος είναι υποδιαγνωσμένη και υποβαθμισμένη στη χώρα μας. Ευθύνεται για το 13% των νοσηλειών ενώ το 56% αυτών που πάσχουν δεν το γνωρίζουν. Αντίστοιχα περισσότερα από 500.000 άτομα στη χώρα μας πάσχουν από άσθμα», τόνισε ο κ. Μιχάλης Τουμπής Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας(ΕΠΕ), Συντονιστής Διευθυντής της 6ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία», σε συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παρουσίαση της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ΕΠΕ, «Πρόσεξε τα πνευμόνια σου… σαν τα μάτια σου!».
Σύμφωνα με τον Γραμματέα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, καθηγητή Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη χώρα μας το 10,6% του πληθυσμού πάσχει από ΧΑΠ και το 9% από άσθμα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για το 95% των περιπτώσεων και πλέον των ασθενών με ΧΑΠ ευθύνεται το κάπνισμα. Στοιχείο ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς στη χώρα μας το 40% των Ελλήνων καπνίζουν όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες προηγμένες χώρες είναι σαφώς μικρότερο από το 20%».
   
Ο κ. Γεώργιος Χειλάς, ταμίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και συντονιστής της ομάδας εργασίας ΧΑΠ, αναφέρθηκε στις δαπάνες υγείας επισημαίνοντας ότι πρόσφατες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η “συμβολή” της ΧΑΠ στις δαπάνες Υγείας για τα αναπνευστικά νοσήματα στην Ευρώπη ανέρχεται στο 56% και το ετήσιο κόστος αγγίζει τα 38,6 δις. Ευρώ. Στην Ελλάδα κάθε ασθενής με ΧΑΠ κοστίζει 5.600 ευρώ ετησίως.
Οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα μας αλλά και τη σημασία της σπειρομέτρησης για την έγκαιρη διάγνωση, στις περιπτώσεις καπνιστών που παρουσιάζουν συμπτώματα, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Όσον αφορά στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, τόνισαν ότι, παρόλο που είναι νωρίς για να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα, από τις μέχρι τώρα μελέτες φαίνεται ότι επηρεάζει ουσιωδώς το αναπνευστικό σύστημα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υποδιάγνωση των αναπνευστικών νοσημάτων οδηγεί σε επικίνδυνες επιπλοκές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η παρόξυνση στη ΧΑΠ, εγκυμονεί τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με το έμφραγμα.
«Λαχανιάζετε εύκολα στη σκάλα, στην ανηφόρα ή σε άλλες δραστηριότητες; Είναι καιρός που έχετε φλέματα; Βήχετε συχνά;  Μην κλείνετε τα μάτια στα συμπτώματα !  Να επισκεφθείτε αμέσως έναν πνευμονολόγο !», προτρέπει το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας.

«Πρόσεξε τα πνευμόνια σου… σαν τα μάτια σου!»
Με στόχο την αναβάθμιση της υγείας των πολιτών, η ΕΠΕ υλοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών νοσημάτων και ειδικότερα του Άσθματος και της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας.
Η εκστρατεία βασίζεται σε ένα «φιλικό» video αnimation διάρκειας 2’ με κεντρικούς ήρωες έναν μεσήλικα, μια γυναίκα και ένα νεαρό που «κλείνουν τα μάτια στα συμπτώματα» επιβαρύνοντας έτσι την καθημερινότητά τους και έναν ειδικό γιατρό (πνευμονολόγο), ο οποίος με απλό και άμεσο τρόπο τους εξηγεί τους κινδύνους αυτών των συμπτωμάτων και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.
Εκτός από την προβολή του video animation στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και στην τηλεόραση περιλαμβάνει ανοιχτές εκδηλώσεις σε Δήμους, ομιλίες, έρευνα σε ιατρούς της ειδικότητας.
Την εκστρατεία ενημέρωσης στηρίζουν ως Χρυσοί χορηγοί οι φαρμακευτικές εταιρείες: (με αλφαβητική σειρά)
Astra Zeneca, Boehringer Ingelheim, Chiesi, ELPEN, GlaxoSmithKline, Menarini.
 stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]