[Ελλάδα]Αθήνα:Συνεχίζονται και σήμερα Τετάρτη οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου

Συνεχίζονται και σήμερα Τετάρτη 16 Νοέμβρη οι εκδηλώσεις για τον αγωνιστικό τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου, οι πύλες του οποίου άνοιξαν την Τρίτη. Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 43 χρόνων από το λαϊκό ξεσηκωμό του Νοέμβρη του 1973, κορυφώνονται την Πέμπτη με την αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Ο αγώνας του λαού και της νεολαίας τότε με συνθήματα «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία», «Έξω το ΝΑΤΟ», «Έξω οι ΗΠΑ, έξω οι βάσεις»... αποτελεί πολύτιμη πηγή πείρας για τους αγώνες του σήμερα, που πρέπει να πάρουν χαρακτηριστικά αντιπαράθεσης με το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Ο τριήμερος εορτασμός θα κορυφωθεί την Πέμπτη 17 Νοέμβρη με συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Στην Αθήνα, οι προσυγκεντρώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και των αντίστοιχων Οργανώσεων της ΚΝΕ έχουν οριστεί στις 5 μ.μ. στα εξής σημεία:

Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου, οι Οργανώσεις: Βιομηχανίας, Κατασκευών, Τηλεπικοινωνιών, Μεταφορών, Επισιτισμού - Τουρισμού, Εμπορίου, Υγείας, ΟΤΑ - Δημόσιας Διοίκησης, Χρηματοπιστωτικού, Δικηγόρων, ΜΜΕ, Καλλιτεχνών, ΕΒΕ και Εκπαιδευτικών.
Σταδίου και Σανταρόζα, οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ.
Χαυτεία, οι Οργανώσεις: Α' Αθήνας, Δυτικής Αθήνας, Βόρειου Τομέα, Θριάσιου, Μεσογείων - Λαυρεωτικής, Ανατολικού Τομέα, Νότιου Τομέα και Πειραιά.
Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση έχει οριστεί στις 5 μ.μ. έξω από το Πολυτεχνείο. Σε μαζική συμμετοχή καλούν η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Κατάθεση στεφάνων

Στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου θα καταθέσουν σήμερα Τετάρτη 16 Νοέμβρη το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΕΒΕ. Τόπος συνάντησης είναι το Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος) στις 5 μ.μ.

Έκθεση με ντοκουμέντα από τις διώξεις αγωνιστών

«(...)Επειδή προκύπτει ότι οι ως άνω είναι λίαν επικίνδυνα στελέχη του ΚΚΕ, αποφαίνεται σήμερον την 1/12/67 και κρίνει άπαντας τους ως άνω αναφερόμενους ως λίαν επικίνδυνους εις την Δημόσιαν Τάξιν και Ασφάλειαν και τους εκτοπίζει εις την νήσον Λέρο».

Φέτος για πρώτη φορά στην έκθεση που φιλοξενείται κάθε χρόνο στο κτίριο Γκίνη και επιμελείται ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών περιλαμβάνονται έγγραφα εκτόπισης και ένα τμήμα αλληλογραφίας αγωνιστών με τους οικείους τους. Παράλληλα υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τους χώρους όπου πάνω από 10.000 αγωνιστές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία κομμουνιστές, κρατήθηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν την περίοδο 1967-74. Ακόμη υπάρχουν συνθήματα - τρικάκια της εποχής από μαθητές, στιγμιότυπα από τις μέρες των μεγαλειωδών διαδηλώσεων και την αγωνιστική πορεία του λαϊκού και του νεολαιίστικου κινήματος, τα στρατοδικεία της χούντας.
 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]