Η «πολιτική συμφωνία» που ζητά η κυβέρνηση - Μήνυμα Τσακαλώτου

Τα πιο δυνατά χαρτιά της παίζει η κυβέρνηση, προκειμένου να επιτύχει μέσα από πιέσεις «πολιτική συμφωνία» με τους θεσμούς μέχρι 5 Δεκεμβρίου. Η πολιτική συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει   το δημοσιονομικό, τα ενεργειακά και τα εργασιακά, αλλά και αποκλειστεί  το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα μετά το 2018.  Για το θέμα του χρέους ζητείται «καθαρός διάδρομος δεκαετίας», όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.
«Δε μπορούμε να δεχθούμε ο συμβιβασμός του ΔΝΤ με την ευρωπαϊκή πλευρά να είναι στις δικές μας πλάτες» είναι το μήνυμα που έστειλε στους θεσμούς πριν από την αποψινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.  Δήλωση, που προσδιορίζει το πλαίσιο των συνομιλιών που έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας αλλά και ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος, με τον Επίτροπο Οικονομικών της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί, στην Αθήνα.
Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως η ελληνική πλευρά έχει εφαρμόσει κατά γράμμα το μνημόνιο, έχοντας νομοθετήσει και πράγματα που τα θεωρούσε παράλογα. Ζήτησε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, με παράλληλη δέσμευση της Αθήνας για μείωση φόρων και άλλες ελαφρύνσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα.

Για τα εργασιακά, τόνισε ότι οι θεσμοί «δε μπορούν να διαπραγματεύονται εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου, αλλά με γνώμονα τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές».
Διευκρίνισε, πάντως, πως αν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα συζητηθεί το χρέος και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Αβέβαιος ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την επίτευξη συμφωνίας
Να σημειωθεί ότι σε σημερινές του δηλώσεις ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν,  Βάλντις Ντομπρόβσκις, έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο στη διαπραγμάτευση. Δήλωσε ωστόσο, αβέβαιος για την επίτευξη συμφωνίας ως το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, παρ΄ότι στη συνεδρίαση αυτή θα συζητηθούν ορισμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]