Κυβέρνηση: Προτεραιότητα σε αξιολόγηση, χρέος, επενδύσεις, καθημερινότητα

«Πρεμιέρα» με επίθεση στη ΝΔ έκανε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, κατά την πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μετά που ανέλαβε τα καθήκοντά του κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε «άκρως επικίνδυνο για τη χώρα» το σχέδιο της ΝΔ και υποστήριξε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ενδιαφέρεται για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης, ζητώντας διαρκώς εκλογές.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ενός τέταρτου μνημονίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι η στρατηγική και η ατζέντα της ΝΔ που θέλει να αποτύχει η προσπάθεια της κυβέρνησης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. «Θέλει να αποτύχει η προσπάθεια για τη ρύθμιση του χρέους, ώστε να βρει τη δικαιολογία να επιβάλλει ένα σκληρότατο πρόγραμμα λιτότητας ως αντάλλαγμα για τη ρύθμιση του χρέους. Αυτήν την πολιτική στρατηγική της ΝΔ και της ηγεσίας της δεν πρόκειται να την επιτρέψουμε», τόνισε.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στόχος της ΝΔ είναι να εφαρμόσει ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και περικοπών, καθώς το πρόγραμμά της περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περικοπές συντάξεων και μισθών, απολύσεις στο Δημόσιο και ξεπούλημα της δημοσίας περιουσίας. «Ευτυχώς για τη χώρα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της, θα βγάλει τη χώρα από τη μέγγενη της κρίσης» σημείωσε.

Για την απομάκρυνση του Ν. Φίλη
Σε ό,τι έχει να κάνει με την απομάκρυνση του Ν. Φίλη από το υπουργείο Παιδείας, είπε ότι ο πρωθυπουργός αποφασίζει με κριτήριο την αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησης και ξεκαθάρισε ότι τις επιλογές του κ. Τσίπρα δεν βαραίνουν πιέσεις «από θεσμικούς ή εξωθεσμικούς παράγοντες». Τα κριτήρια του πρωθυπουργού «αφορούν την αποτελεσματική διαχείριση μετώπων» τόνισε.
Ακόμη, τόνισε ότι η κυβερνητική πολιτική αποφασίζεται συλλογικά. «Ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να επιλέγει τα κατάλληλα πρόσωπα. Το ποιος και πότε θα ανοίγει μέτωπα και ρήξεις είναι προϊόν συλλογικής απόφασης... Ο πρωθυπουργός δεν είναι δάσκαλος, όπως και κανείς υπουργός δεν είναι μαθητής... Δεν βαραίνουν στην κρίση του πρωθυπουργού πιέσεις από θεσμικούς και εξωθεσμικούς παράγοντες» ανέφερε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γνώριζε για το ταξίδι του Νίκου Παππά και του Αρτέμη Αρτεμίου στη Βενεζουέλα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις για ανύπαρκτο θέμα. «Η ΝΔ, αν θέλει να ασχοληθεί με σκάνδαλα, θα έπρεπε να ασχοληθεί περισσότερο με το σκάνδαλο της Siemens και όχι με τα υποτιθέμενα σκάνδαλα της σημερινής κυβέρνησης», παρατήρησε και πρόσθεσε: «Υπενθυμίζω ότι ο κ. Παππάς δεν έχει δάνεια απλήρωτα στο όνομά του».

Οι τέσσερις προτεραιότητες της κυβέρνησης
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι η τάχιστη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ως δεύτερη προτεραιότητα έθεσε την έναρξη της συζήτησης για τον προσδιορισμό των συγκεκριμένων μέτρων για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Τρίτη προτεραιότητα είπε ότι είναι η ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας στην ελληνική οικονομία. Τέταρτη προτεραιότητα έθεσε τη διαρκή ενασχόληση και τον προσανατολισμό της κυβέρνησης στα ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών.
Παράλληλα, μίλησε για τη «διαρκή προσπάθεια» της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, δεσμευόμενη από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και με διάθεση συναίνεσης.
Ακολούθως υπογράμμισε ότι «παρ' όλα αυτά δεν υπάρχει καμία διάθεση για υποχωρήσεις ως προς τον κεντρικό στόχο μας, δηλαδή την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στο χώρο των μέσων ενημέρωσης, ειδικά των τηλεοπτικών σταθμών που είναι άλλωστε και απαίτηση της κοινωνίας αλλά και εντολή που έδωσε ο ελληνικός λαός στην κυβέρνησή μας τον Σεπτέμβριο του 2015».
Ειδικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «τον Σεπτέμβριο αλλά και τον Γενάρη του 2015 πήραμε σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό να τελειώνουμε με το σύστημα της διαπλοκής. Αυτή είναι η δέσμευση αυτής της κυβέρνησης, τόσο στον εαυτό της, όσο και στον ελληνικό λαό. Εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε παρά τις πρόσκαιρες αντιξοότητες. Η ΝΔ, από την αρχή, υπονόμευσε κάθε προσπάθεια ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και παρέβη τη συνταγματική της υποχρέωση να συναινέσει για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Αυτή η ατμόσφαιρα συναίνεσης πρέπει να οδηγήσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Στην περίπτωση που η ΝΔ δεν συναινέσει, εμείς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς ανομίας και ασυδοσίας. Όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη, είναι ανοιχτά».

«Το Eurogroup μας δίνει λόγο για αισιοδοξία»
Σχολιάζοντας τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup (για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «μας δίνει ακόμα ένα λόγο να είμαστε αισιόδοξοι», προσθέτοντας πως «είναι πλέον κοινός τόπος ότι η ουσιαστική διευθέτηση του ζητήματος του χρέους αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωζώνη αλλά και για τη διεθνή κοινότητα».
«Το αποδεικνύει άλλωστε και η δέσμευση του ESM, που διά στόματος του επικεφαλής του, κ. Ρέγκλινγκ, ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει τα προτεινόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη», επισήμανε ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι «στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ, αποδεικνύοντας ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη για αποφάσεις, όπως άλλωστε ορίζουν οι κοινές μας δεσμεύσεις».
Ειδικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα του χρέους, είπε ότι για πρώτη φορά ο κ. Σόιμπλε δέχθηκε να ανοίξει η συζήτηση στις 5 Δεκέμβρη, με θέμα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, υπογραμμίζοντας ότι «η συζήτηση για το χρέος δεν είναι μία συζήτηση που μπορεί να λήξει σε μία μέρα. Είναι μία συζήτηση που θα είναι διαρκής. Θα έχουμε παρά πολύ θετικά νέα το επόμενο διάστημα».
Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα στην Αθήνα, λέγοντας ότι γίνεται μετά από 17 χρόνια, όταν είχε επισκεφθεί την Αθήνα ο Μπιλ Κλίντον. «Τότε υπήρχε σε εξέλιξη ένας πόλεμος και η συγκυρία ήταν εντελώς διαφορετική. Αυτήν τη στιγμή δεν είναι οι κινητοποιήσεις το βασικό ζήτημα που θα απασχολήσει την περίοδο της επίσκεψης του κ. Ομπάμα, ο οποίος έρχεται εδώ για να συζητήσει ζητήματα που αφορούν το ελληνικό πρόγραμμα, τις περιφερειακές εξελίξεις, τη γεωστρατηγική θέση. Είναι μία εξαιρετική και εμβληματική επίσκεψη και σηματοδοτεί και την αναγνώριση των μεγάλων προσπαθειών που έχει καταβάλει η σημερινή κυβέρνηση για τη ρύθμιση του χρέους και τη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής», σημείωσε.
Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, προσπάθησε να υποβαθμίσει το προβάδισμα που φαίνεται να έχει η ΝΔ. Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αρκετές δημοσκοπήσεις για τις οποίες σχολίασε ότι «πολλές φορές έχουν αντιφατικά και παράδοξα αποτελέσματα. Η κυβέρνηση τις λαμβάνει υπ' όψιν, αλλά δεν χαράσσει στρατηγική, ούτε παίρνει αποφάσεις με βάση τις δημοσκοπήσεις. Οι δημοσκοπήσεις, ούτε ανεβάζουν, ούτε κατεβάζουν κυβερνήσεις. Αυτός που ρίχνει κυβερνήσεις είναι ο ελληνικός λαός στη συνταγματική προθεσμία».
Τέλος, για την ευρωτουρκική συμφωνία αναφορικά με τους πρόσφυγες, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «είναι ευθύνη, τόσο της ΕΕ, όσο και της Τουρκίας να μην εντείνουν τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις, αλλά να μπορέσουν να εγγυηθούν και οι δύο τη συνέχιση της συμφωνίας».

Γ. Κουμουτσάκος: «Άσφαιρες επιθέσεις»
Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, έκανε λόγο για «άσφαιρες επιθέσεις», τονίζοντας ότι «κανείς δεν ακούει τα ψέματα και τις συκοφαντίες».
Ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνειδητά διαστρέβλωσε τις θέσεις της ΝΔ και γνωστοποίησε ότι του στέλνει την ομιλία του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ «ώστε να μην έχει πια κανένα άλλοθι».
«Ο εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης, αποκομμένης από την κοινωνία, που εξαπάτησε εργαζομένους, συνταξιούχους, μικρομεσαίους, επιχειρηματίες, νέους και ανέργους, ισχυρίστηκε σήμερα ότι όλα πάνε καλά», τόνισε.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, στην κυβέρνηση «επιμένουν να μην ακούν την αγανάκτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, που δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τον κ. Τσίπρα».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]