ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ιωάννινα:Χρονικό μιας προαναγγελθείσας σύσκεψης...


Λάβαμε και δημοσιεύουμε απο τους Σκεπτόμενους Πολίτες των Ιωαννίνων:


«Διαβάζοντας το ρεπορτάζ  των ημερών για τα αδέσποτα σκυλιά που είναι πια ανεξέλεγκτα έχοντας γίνει  επικίνδυνα  για τη σωματική ακεραιότητα φοιτητών και πολιτών (στην Πανεπιστημιούπολη μιλάμε για δεκάδες σκυλιά  σε αγέλες) αλλά και την είδηση για την  ευρεία σύσκεψη που προανήγγειλε για την επόμενη εβδομάδα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, δεν  μπορεί να μην κάνει κανείς κάποιες σκέψεις.

Ο Πρύτανης, λοιπόν, παραδέχεται δημόσια πως  η ακεραιότητα των φοιτητών και  του προσωπικού  του Πανεπιστημίου του δεν είναι δεδομένη. (Τελευταίο κρούσμα επίθεσης και τραυματισμού φοιτητή  πριν λίγες  μέρες).  Τι έχουν κάνει  όμως οι Πρυτανικές αρχές  τα προηγούμενα  χρόνια που το πρόβλημα διογκωνόταν συνεχώς ώστε τώρα να φτάσει στο απροχώρητο;  Μάλλον τίποτε. Ούτε τον χώρο δεν έχουν καταφέρει να φωτίσουν σωστά τόσα χρόνια, καθώς ένα μεγάλο μέρος του Πανεπιστημίου είναι υποφωτισμένο ή σκοτεινό.
Συνηθίζεται στις πανεπιστημιουπόλεις της χώρας μας ή του πλανήτη γενικώς να συμβαίνει ό,τι και στη δικιά μας; Πουθενά στον κόσμο. 'Άρα;

Ο Πρύτανης  επέδωσε  στον Δήμαρχο "ομόφωνο (πάλι καλά) ψήφισμα της Συγκλήτου" μέσα στο οποίο αναδεικνύεται η ένταση του προβλήματος. Εντάξει, αλλά με ψηφίσματα μπορεί  να λυθεί  ένα πρόβλημα; Μάλλον όχι. Κάτι σαν να κάνουμε απεργία κατά της λιτότητας, ας πούμε. Επίσης, ο πρύτανης  δήλωσε πως  «υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών στο θέμα των αδέσποτων».  Πάλι καλά. Πού και να μην υπήρχε δηλαδή…

Ωστόσο, παραδέχτηκε, ότι  «με το ρυθμό που κάποιοι πολίτες εγκαταλείπουν τα ζώα τους στον χώρο του πανεπιστημίου, η κατάσταση πλέον έχει γίνει επικίνδυνη».  Κι εδώ η λογική σηκώνει τα χέρια. Με πόση  ευκολία  λοιπόν  οι δημότες της πόλης εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους  στην Πανεπιστημιούπολη και τι κάνουν τα όργανα του Πανεπιστημίου γι' αυτό;Πώς ελέγχουν τον χώρο τους; Και τι αλήθεια θα γινόταν αν αυτά τα σκυλιά εγκαταλείπονταν εντός της πόλης;

Ακόμη, ο Πρύτανης απηύθυνε για άλλη μια φορά «έκκληση προς τους πολίτες να σταματήσουν να εγκαταλείπουν τα ζώα τους στο χώρο του Πανεπιστημίου»
(Κι έτσι οι ιδιοκτήτες φοβήθηκαν και πήραν τα σκυλιά πίσω στο σπίτι τους...)  


Ο Δήμαρχος  από  τη  μεριά του παραδέχεται (πάλι καλά)  ότι  «το πρόβλημα πλέον είναι οξύ, όχι μόνο στην πανεπιστημιούπολη αλλά συνολικά στην πόλη των Ιωαννίνων και σε όλο το Δήμο».   Όπως  μάλιστα είπε, «η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, με το καταφύγιο  να έχει γεμίσει ασφυκτικά και τον αριθμό  των αδέσποτων ζώων που εγκαταλείπονται συνεχώς να αυξάνεται». Και -σωστά- επισημαίνει ότι:  «Πρέπει να αναλάβουν ρόλο και άλλοι συναρμόδιοι φορείς: Αστυνομία, κτηνίατροι, η Δ/νση Υγείας, η ΠΕΔ και οι ίδιοι οι πολίτες».

Oταν αναλάμβαναν  τη διοίκηση αμφότεροι  θα ήξεραν όμως, φανταζόμαστε, ότι ο Δήμος έχει την αποκλειστική και κύρια ευθύνη απέναντι στους πολίτες και τον Νόμο για τα αδέσποτα όπως τον έχει και η διοίκηση του Πανεπιστημίου  για την ομαλή λειτουργία της Πανεπιστημιούπολης (όπως τον έχει και η αστυνομία για τον έλεγχο  εφαρμογής των νόμων).

Αυτό που δεν λέει όμως ΚΑΝΕΝΑΣ (και μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση) είναι ότι πρέπει ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ που ορίζει ρητά ότι οι σκύλοι θα πρέπει  να έχουν ηλεκτρονική σήμανση ώστε να εντοπίζεται αμέσως ο ιδιοκτήτης που τους εγκαταλείπει.Έναν Νόμο τον οποίο σχεδόν ΚΑΝΕΝΑΣ δεν εφαρμόζει αλλά και ΚΑΝΕΝΑΣ  δεν ελέγχει την εφαρμογή του. Αποτέλεσμα: εκατοντάδες σκυλιά να εγκαταλείπονται από τους ασυνείδητους κακομαθημένους "ιδιοκτήτες" τους οπουδήποτε, αφού τα βαρεθούν ή αφού έχει περάσει η "μόδα" τους. Κι εμείς ψάχνουμε να βρούμε τι φταίει και  τα αδέσποτα έχουν γίνει μάστιγα;

Κι επειδή άλλο πράγμα η ζωοφιλία και άλλο η ασυδοσία, αυτό το φαινόμενο πρέπει να σταματήσει. Και φυσικά πρέπει να περισυλλεγούν τα ζώα που κυκλοφορούν τώρα αδέσποτα. Πρότασή μας: Να περιφραγούν μια-δυο εκτάσεις απομακρυσμένες από τις Σχολές, να κατασκευαστούν και κάποια υπόστεγα και εκεί -με τη φροντίδα όσων θέλουν να συνεισφέρουν- να μένουν τα σκυλιά ταϊσμένα και μέσα σε όρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]