ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

« Στην Περιφέρεια οι δανειολήπτες »

«  Στην Περιφέρεια οι δανειολήπτες »

 
Στην Περιφέρεια Ηπείρου θα παρέμβουν οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο (ΣΥΔΑΝΕΦ) http://www.daneia-chf.gr/katastatiko.html , μέσω του εκπροσώπου τους Παντελή Αντωνιάδη,  εκφράζοντας την κραυγή αγωνίας τους μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους Χιλιάδες Ελληνικές οικογένειες, πολλές εξ’ αυτών και από την Περιφέρεια Ηπείρου.
Με αίσθημα ευθύνης και γνώσης πως στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε δεν χωρούν εντυπωσιασμοί , καθώς η αμείλικτη εικόνα και μόνο των πλειστηριασμών μιλά από μόνη της , θα τονιστεί για άλλη μια φορά πως τώρα όσο ποτέ άλλοτε αναδεικνύεται η ανάγκη δημιουργίας μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας.
   Στην Ελλάδα έχουν συναφθεί 65-70.000 δανειακές συμβάσεις. Συνυπολογίζοντας, λοιπόν, κανείς ότι οι δανειακές συμβάσεις περιλαμβάνουν στην πλειοψηφία τους συνοφειλέτες και εγγυητές εύκολα συμπεραίνει κάποιος ότι το εν λόγω θέμα αφορά περί τους 200.000  και πλέον συνανθρώπους μας.
   Τα τραπεζικά ιδρύματα χορήγησαν τα στεγαστικά δάνεια με ρήτρα ελβετικού φράγκου, για απόκτηση 1ης κατοικίας και τα προώθησαν «με δόλωμα» το πολύ χαμηλό επιτόκιό τους,
- Χωρίς όμως να τους ενημερώσουν για τους κινδύνους που διέτρεχαν από μια απότομη μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας μεταξύ ευρώ και ελβετικού φράγκου ,
- Χωρίς να τους προτείνουν μέτρα ή προγράμματα για την αντιστάθμιση του συναλλαγματικού κινδύνου που εν αγνοία τους αναλάμβαναν,
- Χωρίς να σεβαστούν την υποχρέωση παροχής προσυμβατικής ενημέρωσης,
- Χωρίς να τους χορηγήσουν αριθμητικά παραδείγματα σχετικά με τους κινδύνους από την ενδεχόμενη διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας,
- Χωρίς να παρέχουν ακριβείς και σαφείς πληροφορίες, με κατάλληλη πληροφόρηση σε κατανοητή μορφή, ώστε οι καταναλωτές να είναι σε θέση να κατανοήσουν τη φύση και τους κινδύνους της προσφερόμενης υπηρεσίας δανειοδότησης.
Πολλές ακόμη ήταν οι καταχρηστικότητες που κρίθηκε ότι εφαρμόστηκαν στον καταναλωτή / δανειολήπτη , γι’αυτό και μόλις πριν λίγες ημέρες θεωρήθηκε απόφαση σταθμός του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, υπ’ αριθμ. 334/2016 από ασκηθείσα Συλλογική αγωγή, εξυψώνοντας το αίσθημα δικαίου για τους χιλιάδες συμμετέχοντες ενάγοντες.
   Σημαντικό όμως είναι να τονισθεί ότι δικαστική απόφαση συλλογικής αγωγής, όπως η εν λόγω (334/2016) δύναται να «παράξει νόμο», κάτι που θα αποτελέσει οριστική επίλυση και λύτρωση για χιλιάδες οικογένειες.  Πιο συγκεκριμένα, το δεδικασμένο συλλογικής αγωγής  μπορεί να περιληφθεί σε νομοθέτημα και ως εκ τούτου να προσαρμοστεί η συναλλακτική συμπεριφορά των τραπεζικών ιδρυμάτων στο δεδικασμένο της αμετάκλητης δικαστικής απόφασης.
    Πρέπει τώρα όπως υποστηρίζουν και οι ίδιοι οι δανειολήπτες, να θωρακιστεί το ενδεχόμενο να μην κοκκινίσουν και άλλες χιλιάδες νέα δάνεια που έως τώρα εξυπηρετούνται από τα νοικοκυριά που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες .
      Όπως θα τονίσει και ο εκπρόσωπος τους, πρέπει άμεσα να εξαλειφθεί η αδικία που αφορά δεκάδες χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες πολίτες και της Περιφέρειας Ηπείρου, ώστε να μη βρεθούν στον δρόμο χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες θα συνεχίσουν να χρωστούν ένα αόριστο κεφάλαιο με κίνδυνο να διαταραχθεί η κοινωνική σταθερότητα στη χώρας μας.
   Αφού σε ένα βαρέλι δίχως πάτο έχει μετατραπεί το στεγαστικό τους δάνειο , αφού ενώ καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις του δανείου, μετά από πολλά χρόνια συνεχίζουν να βλέπουν πως χρωστούν όσα αρχικώς δανειστήκαν , εάν όχι και περισσότερα. Η δε μηνιαία καταβληθείσα δόση του δανείου έχει αυξηθεί πάνω από 50% , την ίδια στιγμή που η ανεργία καλπάζει, καθώς και οι συντάξεις και οι μισθοί όλων των Ελλήνων έχουν περικοπεί.
 Θετική θα είναι μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία και για την ίδια την Πολιτεία αφού όπως εξηγούν η άμεση εφαρμογή του διατακτικού της ιστορικής δικαστικής απόφασης, αυτόματα θα τονώσει την αγορά, εφόσον το καπέλο των δόσεων (έως και 57% επιπλέον) που καλούνται τώρα τα χιλιάδες νοικοκυριά να καταβάλλουν, αυτόματα θα μετακυλήσει στην καθημερινότητα του πολίτη, δηλαδή στην αγορά δίνοντας την ένεση τόνωσης που τόσο πολύ έχει ανάγκη.
   Τέλος, οι δανειολήπτες με επιστολή που έχει ήδη κατατεθεί από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου θα αιτηθούν την έκδοση Ψηφίσματος από το σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου με αναφορά αιτήματος προς την Πολιτεία να προβεί στην νομοθέτηση της 1ης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο δικαστικής απόφασης 334/2016 Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που κάνει δεκτή την ασκηθείσα συλλογική αγωγή Καταναλωτικών Ενώσεων και ΣΥΔΑΝΕΦ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]