ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Κυβέρνηση: Καμία υποχώρηση από τα ισχύοντα της Ε.Ε για τα εργασιακά

Την άποψη ότι στην ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα δεν υπάρχει ζήτημα ομαδικών απολύσεων, κάτι που ζητά επίμονα το ΔΝΤ, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, ο κ. Νεφελούδης είπε ότι στο 98% των επιχειρήσεων απασχολούνται κάτω από 20 εργαζόμενοι, ενώ σημείωσε πως ο ίδιος έχει χειριστεί 400 υποθέσεις παραβατικότητας, διαβούλευσης κλπ., αλλά ούτε μια δεν αφορούσε ζήτημα ομαδικών απολύσεων.
Ακόμη, σημείωσε ότι αν το υπουργείο αρχίσει να υποχωρεί απέναντι σε όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, τότε θα μιλάμε για μια «ζούγκλα» και πρόσθεσε ότι η κατάσταση στο χώρο της εργασίας «είναι ήδη ‘ζούγκλα’, είναι διαδικασία ‘καζίνο’».
Σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη, το ΔΝΤ περιμένει να αλλάξει τη νομοθεσία της Ευρώπης, ενώ τόνισε ότι ο καθένας πρέπει να μάθει να λειτουργεί με κανόνες και αρχές γιατί αλλιώς θα καταντήσουμε μια τεράστια «ζούγκλα». Ακόμη, εκτίμησε ότι «το πρόβλημα με τα εργασιακά είναι εξόχως πολιτικό ζήτημα και ζήτημα εφαρμογής των ευρωπαϊκών κοινοτικών κανονισμών και εκεί «κολλάει» το ΔΝΤ».
Ο κ. Νεφελούδης τόνισε πως «το μείζον θέμα της διαπραγμάτευσης που είναι «κλειδί» για τον χώρο αγοράς εργασίας είναι οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, που θα επαναφέρουν μια κανονικότητα στον χώρο αγοράς εργασίας». Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι «η διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων πρέπει να αποφασίσει για τον κατώτατο μισθό και όχι ο κάθε υπουργός και να μπορούν να κυριαρχούν οι κλαδικές συμβάσεις στις επιχειρησιακές».
Κατά τον ίδιο, η κατάσταση είναι επικίνδυνη αλλά υπάρχει και μεγάλο μέρος υγιούς επιχειρηματικότητας, που δεν έχει εφαρμόσει καμία πτυχή των παλαιών μνημονιακών νόμων, με συμβάσεις πάνω από τα 586 ευρώ. «Εκπροσωπούν χιλιάδες εργαζόμενους αυτές οι επιχειρήσεις, ενώ εκείνες που τις εφάρμοσαν και χρωστάνε και πάνε κατά διαόλου» είπε ο ΓΓ του υπουργείου Εργασίας.
Παράλληλα, προανήγγειλε «το μαύρο και το λευκό μητρώο» εξηγώντας ότι θα αναρτώνται κάθε φορά παραδείγματα υγιούς επιχειρηματικότητας ή όχι και σημείωσε ότι θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του έτους η διάταξη για υποχρεωτική διατραπεζική μισθοδοσία απέναντι στις επιχειρήσεις οι οποίες δεν καταβάλλουν μισθούς και δώρα.
Περιγράφοντας την κατάσταση στην αγορά εργασίας είπε ότι παραβατικότητα στον χώρο αγοράς εργασίας είναι τραγικό φαινόμενο». Ανέφερε ακόμη πως υπάρχουν 200.000 άνθρωποι που αμείβονται με μισθό κάτω των 100 ευρώ το μήνα. «Αυτά πρέπει να ελέγξουμε και να αντιμετωπιστούν ως μεγάλο πρώτο βήμα με τις ελεύθερες συλλογικές που λέμε» σημείωσε.
Ο κ. Νεφελούδης σημείωσε ακόμη ότι «πέραν της παραβατικότητας, υπάρχει το θράσος» και πρόσθεσε: «Κάνουμε πχ ‘χοντρή’ παρέμβαση με την κατάσχεση του σήματος της Softex, που έχει κλείσει και χρωστάει στο ΙΚΑ 25 εκατ. και προσπαθούσε να πουλήσει σε άλλους το σήμα. Εμείς το κόψαμε αυτό. Θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε τα χρήματα από τον εκπλειστηριασμό για το σήμα, γιατί είναι μεγάλο brand».
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]