Οι γιορτές του τσίπουρου στην Ηπειρο και το Ζαγόρι

Μπορεί ο οίνος να "ευφραίνει καρδίαν", όπως ξέρουμε, όμως είμαστε σίγουροι ότι το τσίπουρο την… απογειώνει. Στην πορεία του μέσα στο χρόνο, συντροφεύει τον άνθρωπο της υπαίθρου (κι όχι μόνο) στις καθημερινές του στιγμές.
Πρωταγωνιστεί στις στιγμές της παρέας γύρω από το τραπέζι των μεζέδων. Συνοδεύει τις μικρές και μεγάλες χαρές αλλά και τις λύπες. Γίνεται σήμα κατατεθέν της φιλοξενίας και της πιο χαρακτηριστικής Ελληνικής της έκφρασης, του κεράσματος.
Η πρώτη αναφορά σε απόσταγμα στέμφυλων γίνεται στην Αρχαία Ελλάδα κατά τη διάρκεια των Ελληνιστικών χρονών, όπου γίνεται λόγος για ένα ποτό, το «τρίμμα» το οποίο παρασκευαζόταν από το βράσιμο (απόσταξη) φλοιών σταφυλιού.
Η τελετή απόσταξης του παραδοσιακού ηπειρώτικου αλκοολούχου ποτού, συνδέεται άρρηκτα με τη ζωή των γεωργών και των ποιμένων της Ηπείρου, που ζούσαν στην ύπαιθρο κάτω από δύσκολες και σκληρές κλιματολογικές συνθήκες.
Η σημασία του υπήρξε σημαντική και στην κοινωνική ζωή, καθώς αποτελεί το αναγκαίο συμπλήρωμα κάθε κοινωνικής εκδήλωσης ακόμα και σήμερα.
Η αναβίωση της γιορτής του τσίπουρου είναι ένα έθιμο που κρατάει χρόνια και δίνει ζωή στην τοπική κοινωνία, χρώμα στις αυλές των σπιτιών, φέρνει τους ανθρώπους κοντά και κάνει το χωριό να πλημμυρίζει αρώματα.
Τα γλέντια που γίνονταν στην Ηπειρο παλιά με ευκαιρία την παρασκευή του τσίπουρου διαρκούσαν μέρες καθ' όλη την περίοδο απόσταξης, που άρχιζε αρχές Οκτωβρίου και στις ορεινές περιοχές ολοκληρωνόταν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.
Σήμερα το τσίπουρο αποτελεί απαραίτητο συνοδευτικό των ορεκτικών στο τραπέζι, αλλά και χωνευτικό έπειτα από ένα λουκούλλειο γεύμα.
Γιορτή Τσίπουρου, ένας θεσμός πλέον και για όλο το Ζαγόρι.
Έναν τόπο όπου οι εκδηλώσεις σέ όλα, ξεχωριστά στο καθένα, τα Ζαγοροχώρια παίρνουν ζωή από τους ντόπιους, τούς απόδημους, τους φίλους και τους τουρίστες και αναβιώνουν το θησαυρό.
Από τα τέλη του Οκτώβρη με τις κατά τόπους γιορτές τσίπουρου μέχρι και τον Δεκέμβρη, όλη η Ελλάδα «βράζει» τσίπουρο.
Η απόσταξή του, σωστή ιεροτελεστία για τους ντόπιους, συνοδεύεται συνήθως από γλέντι, ντόπιους μεζέδες και κλαρίνα, ενώ δεν είναι λίγα τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες οι οποίοι οργανώνουν συχνά τσιπουρογνωστικά Σαββατοκύριακα για τους γευσιγνώστες επισκέπτες.
Πηγή από: in2life.gr και espressonews.gr//facebook Βότανα Βίκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]