Λαογραφικό Μουσείο "Κ. Φρόντζος".

Εκπαιδευτικά Προγράμματα στο Μουσείο

Στο Λαογραφικό Μουσείο «Κ. Φρόντζος», Μιχαήλ Αγγέλου 42, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες, που στοχεύουν στην εξοικείωση των μαθητών με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του τόπου μας, στην επιστημονική τους ενημέρωση για τα αίτια ασθενειών που συνδέονται με «περίεργη» εμφάνιση και την απομυθοποίηση των «τεράτων» της λαϊκής παράδοσης. Τα προγράµµατα προσαρµόζονται ανάλογα με την ηλικία των μελών της ομάδας.
Η παρουσίαση είναι συμμετοχική και παιδοκεντρική. Γίνεται με την προβολή video, διαφανειών και με περιήγηση στις αίθουσες του Μουσείου, ώστε τα παιδιά να σπουδάζουν και να προσεγγίζουν με όλες τις αισθήσεις τα επιλεγμένα αντικείμενα, εντοπίζοντας ομοιότητες και διαφορές με το σύγχρονο τρόπο ζωής.

Γίνονται τρία προγράμματα όπου τα παιδιά ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο, αλλά και ενημερώνονται για το σήμερα,  ανακαλύπτοντας τη χαρά της δημιουργίας και τη δύναμη της γνώσης.

Συγκεκριμένα τα προγράμματα είναι:
1.    «ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ ΣΤΟ ΨΩΜΙ, ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ»
2.    «ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΛΛΙ ΣΤΟ ΥΦΑΝΤΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΟΡΕΣΙΑ, ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ».
Στα προγράμματα αυτά παρουσιάζονται όλες οι εργασίες ώστε ο σπόρος του σιταριού να γίνει ψωμί και όλες οι εργασίες από την κουρά των αιγοπροβάτων μέχρι την ύφανση των υφαντών και την κατασκευή των φορεσιών. Απευθύνονται σε μαθητές από πέντε έως δεκαπέντε ετών.
3.    «ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ, ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ή ΠΕΡΙ ΤΕΡΑΤΩΝ ΚΙ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ».
        Σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με απλό τρόπο, γίνεται επιστημονική παρουσίαση του αιτίου  νοσημάτων που ευθύνονται για  «περίεργη» εμφάνιση και συχνά προκαλούν "φόβο", σύνδεσή τους με τα «τέρατα» της λαϊκής παράδοσης και  συζήτηση με στόχο την απομυθοποίησή τους.

Τη συζήτηση με τα παιδιά διευθύνουν η κυρία Άννα Μπατιστάτου, Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής και η κυρία  Μαρίκα Σύρρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γενικής Βιολογίας-Ιατρικής Γενετικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Απευθύνεται σε μαθητές από έντεκα έως δεκαοκτώ ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]