«Η σημασία της Αντίστασης στην οικοδόμηση της μεταπολεμικής Ευρώπης» -Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση σήμερα Δευτέρα



«Η σημασία της Αντίστασης στην οικοδόμηση της μεταπολεμικής Ευρώπης», είναι το θέμα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί  σήμερα  Δευτέρα 28 /11/2016 και ώρα 8 μ.μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτριος Χατζής». Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση της οποίας η θεματολογία είναι επίκαιρη σε μια εποχή όπου το ευρωπαϊκό οικοδόμημα βάλλεται από ποικίλες απειλές.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται    με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Ιταλικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, του Δήμου Ιωαννιτών, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, του Πνευματικού Κέντρου, του Ελληνοϊταλικού Συλλόγου Φιλίας, και του Ομίλου Πολιτικού & Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων. Στην εκδήλωση θα παραστεί ως προσκεκλημένος, ο Πρέσβης της Ιταλικής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Luigi Marras. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Ιστορίας του Παν/μιου Θεσσαλίας θα αναπτύξει το θέμα «Η αντίσταση και η αντιφασιστική ιδεολογία ως ιδεολογικά θεμέλια της μεταπολεμικής Ευρώπης», ενώ θα προβληθεί η ιταλική ταινία του Ντίνο Ρίτζι «Παλιοζωή, παλιόκοσμε».
Στη σημασία της εκδήλωσης αναφέρθηκαν σε συνέντευξη που παραχώρησαν πριν απο λίγες μέρες , ο κ. Θωμάς Μπέγκας, Δήμαρχος Ιωαννίνων και  ο κ. Μωϋσής Ελισάφ, που εκπροσώπησε την Ισραηλιτική Κοινότητα και τον Όμιλο Πολιτικού & Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων.
Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος ήταν από τους πιο καταστροφικούς και αιματηρούς πολέμους στην ιστορία της ανθρωπότητας. Στην Ευρώπη άφησε συντρίμμια και άλλαξε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. «Το “αντίπαλο δέος” σε αυτή την καταστροφική επέλαση του ναζισμού, ήταν η αντιφασιστική Αντίσταση των λαών,  που αποτέλεσε ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Έτσι ο  Β’ Παγκόσμιος δεν ήταν μόνο ένας ολοκληρωτικός καταστροφικός πόλεμος,  αλλά αποτέλεσε ταυτόχρονα και μια μεγάλη ιδεολογική σύγκρουση ανάμεσα στο φασισμό και τις δυνάμεις που τον πολεμούσαν», όπως είπε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.
Ο Δήμαρχος τόνισε πως το θέμα της εκδήλωσης είναι επίκαιρο σήμερα, γιατί «το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα απειλείται από έναν εκρηκτικό συνδυασμό που ξαναζωντανεύει φαντάσματα του παρελθόντος: Φόβος, ρατσισμός, λαϊκισμός, ρατσισμός, εθνικισμός, ξενοφοβία. Για όλα αυτά οι Ευρωπαίοι Δημοκρατικοί πολίτες πρέπει να βρίσκονται σε μια συνεχή ετοιμότητα & εγρήγορση».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Ελισάφ υπογράμμισε πως «το θέμα είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Αφορά στην κοινή μας πατρίδα την Ευρώπη όπου ποικίλες απειλές ναρκοθετούν σήμερα τη συνύπαρξη μας. Αναδύονται ‘φωνές’ που υψώνουν τείχη, και ο ρατσισμός και η ξενοφοβία βρίσκουν δυστυχώς ευήκοα ώτα στους Ευρωπαίους πολίτες, όπως και στη χώρα μας». Ο κ. Ελισάφ ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή, το Δήμαρχο και το Πνευματικό Κέντρο «που μας δίνουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης τέτοιων σημαντικών εκδηλώσεων οι οποίες εκτός των άλλων υπογραμμίζουν την εξωστρέφεια της πόλης».
Να σημειωθεί πως λίγο πριν την εκδήλωση
 και ώρα 6 το απόγευμα, ο Ιταλός Πρέσβης Luigi Marras, πρόκειται να επισκεφθεί το Δημαρχείο, με στόχο να συζητήσει με το Δήμαρχο Ιωαννίνων τους βασικούς άξονες ανάπτυξης μιας ευρύτερης και στενής συνεργασίας μεταξύ της περιοχής των Ιωαννίνων και της Ιταλίας. Ο Ιταλός Πρέσβης κατά την επίσκεψη αυτή, θα συνοδεύεται από τη γιαννιώτικης καταγωγής κ.  Χριστίνα Βαγενά, Εμπειρογνώμων Πρεσβευτή- Σύμβουλο Α’ του Υπουργού Εξωτερικών.
Κατά την επίσκεψη αυτή και με αφορμή την παρουσία του Πρέσβη της Ιταλίας στα Ιωάννινα, στην κ. Χριστίνα Βαγενά, η οποία από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα είναι Διευθύντρια του Ιδιαίτερου Γραφείου του Υπ. Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, πρόκειται να της απονεμηθεί τιμητική διάκριση τόσο για την απαράμιλλη συνεισφορά της στην προσπάθεια του Δήμου Ιωαννιτών να στηρίξει τις κοινωνικές δομές της περιοχής, όσο και για την συνεισφορά της σε θέματα εξωστρέφειας & Διεθνών Σχέσεων, με στόχο την προβολή και την ανάδειξη των Ιωαννίνων ως αξιόλογο πολιτιστικό & τουριστικό προορισμό για τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]