Ερώτηση Β.Γιόγακα για τη λειτουργία φορέων διαχείρησης προστατευόμενων περιοχών .

Να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της χώρας και να προχωρήσει η θεσμοθέτηση Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών ζητεί ο Βασίλης Γιόγιακας με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:  

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Διασφάλιση λειτουργίας Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και  θεσμοθέτηση Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών»

Με το ν. 4109/2013 νομοθετήθηκε η κατάργηση και συγχώνευση των 29 Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Π.Π.) που λειτουργούν στην χώρα μας. Η εφαρμογή της εν λόγω διάταξης έχει μετατεθεί με διαδοχικές ετήσιες παρατάσεις, με την τελευταία να λήγει στις 31η Δεκεμβρίου 2016. Την ημερομηνία αυτή λήγουν επίσης η χρηματοδότηση των Φορέων Διαχείρισης Π.Π. και η ισχύς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των περίπου 380 εργαζομένων τους, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται επί τουλάχιστον δέκα χρόνια με το καθεστώς αυτό. Σημειώνεται ότι πέρυσι, μόλις μια μέρα πριν το τέλος του έτους, είχε δοθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ετήσια παράταση των συμβάσεων και οι λειτουργικές δαπάνες των Φορέων Διαχείρισης καλύφθηκαν από το Πράσινο Ταμείο.

Επίσης, από το Νοέμβριο του 2014 έχει ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων ο Εθνικός Διάλογος για το Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ομόφωνο πόρισμα που προέκυψε από τον Εθνικό Διάλογο κατέληγε μεταξύ άλλων στην ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης των Φορέων Διαχείρισης Π.Π. καθώς και στην παραμονή του υφιστάμενου προσωπικού στους Φορείς Διαχείρισης ως τακτικού. Η βελτίωση της οργάνωσης και λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Π.Π. μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη αξιοποίηση πόρων από Ευρωπαϊκά Ταμεία με σκοπό τη χρηματοδότηση της προστασίας και διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Τι προτίθεται να πράξει για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των Φορέων Διαχείρισης Π.Π. το επόμενο έτος καθώς και για τη διατήρηση του προσωπικού τους δεδομένου ότι το φυσικό αντικείμενο των συμβάσεων λήγει τον Μάρτιο του 2017,
Εάν, αξιοποιώντας το πόρισμα του Εθνικού Διαλόγου, έχει εκπονηθεί χρονοδιάγραμμα για τη θεσμοθέτηση Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών,
Εάν πρόκειται να επανεξετάσει τις διατάξεις του Ν. 4109/2013 για τη συγχώνευση Φορέων Διαχείρισης Π.Π. την οποία οι εμπλεκόμενοι φορείς είχαν κατακρίνει ως πρόχειρη, αδικαιολόγητη και ατεκμηρίωτη από οικονομικής και επιστημονικής άποψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]