ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Τσακαλώτος: Πρόταση για ελάφρυνση των φόρων στις Μ.Μ επιχειρήσεις

Πρόταση για την εξεύρεση πόρων που θα ξοδευτούν μόνο στην ελάφρυνση των φόρων και των εισφορών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, ακόμη και σε αυτές τις ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες, παρουσίασε για πρώτη φορά, όπως είπε, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας χθες στο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με θέμα «Ελληνικό χρέος: Επιταχύνοντας την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».
Η ομιλία του κ. Τσακαλώτου, είδε ήδη το φως της δημοσιότητας με προεξάρχουσα την τοποθέτησή του για τις σχέσεις Ε.Ε και ΔΝΤ.
Ωστόσο, υπήρξαν σημεία ιδιαίτερα ενδιαφέροντα όπως αυτό την ελάφρυνσης των μικρομεσαίων και το συνταξιοδοτικό, τα οποία δεν παρουσιάστηκαν. Απαντώντας στο «επιχείρημα» ότι «οι συντάξεις είναι πολύ γενναιόδωρες στην Ελλάδα», άρα μπορεί να συζητηθεί η περαιτέρω μείωσή τους, ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Αναλυτικότερα:

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε για την ελάφρυνση των φόρων στους μικρομεσαίους:
«Θέλω σε αυτό το σημείο να πω και κάτι για τις χώρες που διστάζουν να δώσουν λύση για το χρέος για να μπορούν να μειωθούν τα πλεονάσματα μετά το 2018. Κι έχω να κάνω μια συγκεκριμένη πρόταση, που θα ακουστεί πρώτη φορά εδώ:
Εάν το πρόβλημα είναι ότι μερικές χώρες σου λένε ότι το χρέος δεν είναι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδος, αλλά είναι η ανταγωνιστικότητα, η πρόταση μου είναι η εξής:
Να συμφωνήσουμε στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5% και να δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση ότι αυτό το 1% μείωση κι όλος ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί από αυτή τη μείωση να ξοδευτεί μόνο στην ελάφρυνση των φόρων και των εισφορών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα. Μπορεί μετά από συζήτηση με τους θεσμούς να το εξειδικεύσουμε και περισσότερο να είναι σε συγκεκριμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανά κλάδο, π.χ. σε αυτές που έχουν νέες τεχνολογίες».

Και ο κ. Τσακαλώτος κατέληξε επι της συγκεκριμένης πρότασης: «Εάν το πρόβλημα είναι η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδος, δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο μέτρο από το να μειώσουμε τα πλεονάσματα κι αυτό να χρησιμοποιηθεί με τον τρόπο που σας είπα. Θα μπορούμε να έχουμε τον εξής συμβιβασμό, ότι όποιο δημοσιονομικό χώρο δημιουργήσουμε εμείς (επειδή θα καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή, αυξήσουμε την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, μειώσουμε το λαθρεμπόριο στα καπνά ή στο πετρέλαιο), μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για κοινωνικούς λόγους ή όποιους λόγους θέλουμε, αλλά η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων να χρησιμοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο.

Για τις συντάξεις

«Επιτρέψτε μου να πω κάτι και για τις συντάξεις και για αυτούς που θέλουν να ανοίξει πάλι η συζήτηση για τις συντάξεις. Ακούω το επιχείρημα ότι οι συντάξεις είναι πολύ γενναιόδωρες στην Ελλάδα. Πρέπει να σας πω ότι αν πάρουμε τη συνολική κοινωνική δαπάνη ανά άτομο πάνω από 65, είμαστε στο 65% του Μ.Ο. της ΕΕ και στο 55% της Γερμανίας. Άρα δεν προκύπτει ότι είμαστε γενναιόδωροι, δεν προκύπτει ότι οι κοινωνικές δαπάνες ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ είναι γενναιόδωρες. Ίσα- ίσα το αντίθετο ισχύει, είμαστε από τις χαμηλότερες χώρες σε αυτό τον τομέα. Και φυσικά εάν είσαι ένας οργανισμός που υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να πάει χέρι - χέρι με την ανισότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό, είναι σημαντικό αυτό να επηρεάζει όχι μόνο τον οργανισμό στα υψηλότερα κλιμάκια , αλλά και στα χαμηλότερα όταν διαπραγματεύονται με μία κυβέρνηση».

Κατέληξε δε την ομιλία του τονίζοντας:

»Θα τελειώσω με την εξής σκέψη. Νομίζω λίγοι άνθρωποι θεωρούν ότι η Ευρωζώνη περνά χρυσές στιγμές. Ένας από τους λόγους που δεν περνάει χρυσές στιγμές είναι ότι δεν αποδεικνύει πάντοτε ότι μπορεί να λύσει προβλήματα, ότι δίνει την εντύπωση, πολλές φορές, πως προτιμάει να κλωτσήσει τον ντενεκέ πιο κάτω -«kick the can down the road”. Αν το κάνουν ξανά αυτό για την Ελλάδα δεν θα είναι κακό μόνο για την Ελλάδα, όπως υπαινίχτηκε και ο Μ. Κερέ, θα είναι κακό για την Ευρωζώνη, γιατί η Ευρωζώνη χρειάζεται αυτή τη στιγμή να έχει επιτυχίες. Και επιτυχίες έχεις όταν λύνεις πολιτικά προβλήματα, επιτυχίες είναι όταν δίνεις σε μια χώρα ένα καθαρό διάδρομο να ξέρουν οι ξένοι επενδυτές, οι Έλληνες επενδυτές, οι Έλληνες πολίτες τι να περιμένουν τα επόμενα δύο - τρία χρόνια. Επιτυχίες έχεις όταν δίνεις στον ευρωπαϊκό λαό να καταλάβει ότι οι πολιτικές λύσεις επιτυγχάνονται με έναν τρόπο με τον οποίο παίρνουν και τον κόσμο της εργασίας μαζί τους».
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]