ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ο ΠΑΣ και το νέο γήπεδο...

Ο ΠΑΣ και το νέο γήπεδο...




Πολύ κουβέντα γίνεται τελευταία για την κατασκευή νέου γηπέδου για την τοπική ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΣ, ειδικά μετά την εξορία της για τον ένα αγώνα του Europaleaque που η ομάδα έδωσε στην Αθήνα.


Ο «ΠΑΣ Γιάννινα» είναι μια ανώνυμη ποδοσφαιρική εταιρεία. Μπορεί να είναι δημοφιλής και αγαπητή στον κόσμο (όπως ιδιαίτερα είναι και σε μας), αλλά αυτό δεν αλλάζει το ιδιοκτησιακό της καθεστώς.

Το ότι η ομάδα δεν έχει δικό της γήπεδο είναι ένα πρόβλημα, της δίνεται ωστόσο η δυνατότητα να χρησιμοποιεί το Εθνικό Στάδιο της πόλης.Το ότι το Εθνικό Στάδιο δεν μπορεί να φιλοξενήσει  όλους τους αγώνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο (ο πρώτος θυμίζουμε ότι έγινε εδώ) είναι επίσης ένα πρόβλημα, όχι όμως απαραίτητα της πόλης. Το ότι η ίδια η πόλη δεν κατάφερε να «καπαρώσει» κι αυτή ένα γήπεδο εκτός αστικού ιστού, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών του 2004 (όταν πήραν το Ηράκλειο και η Πάτρα), είναι επίσης ένα πρόβλημα αλλά όπως και να το δει κανείς (χωροθετικά, πληθυσμιακά) θα ήταν δύσκολο να σταθεί δυνατόν.

Το ότι υπάρχει ένα Πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο (που ανήκει στη ΓΓ.Αθλητισμού)  με γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, ποδοσφαίρου 5Χ5, διαδρόμους για ποδήλατο και πεζοπορία  όπου φιλοξενούνται επίσης και πολλά σωματεία για γυμναστική,τζούντο, χορό κτλ. είναι κάτι αξιοζήλευτο.

Το ότι όμως κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν ένα μέρος αυτού του χώρου (που έγινε για να εξυπηρετήσει δημόσιες ανάγκες) σε ένα γήπεδο ευρωπαϊκών  διαστάσεων με εμπορικές χρήσεις και χωρητικότητα 10-15.000 θέσεων  (όπως δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣ) δεν πρέπει να συμβεί για κανέναν λόγο.

Ο χώρος είναι μια όαση για μαζικό λαϊκό αθλητισμό που προάγει τη σωματική  και ψυχική υγεία των αθλούμενων. Η επισκεψιμότητά του από τους συμπολίτες μας –μικρούς και μεγάλους-  και η σχετικά καλή κατάσταση στην οποία έχουν καταφέρει να τον διατηρούν τον τελευταίο καιρό οι εκεί υπεύθυνοι  δείχνει ότι ο χώρος έχει ανάγκη από υπεράσπιση και ενίσχυση και όχι από την κατάργηση ή την ελαχιστοποίησή του.

Δεν είναι δυνατόν να μετατραπεί το Πανηπειρωτικό Αθλητικό Κέντρο  σε ένα "τερατούργημα" που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας δημοφιλούς μεν αλλά ανώνυμης εταιρείας με όλα τα δεινά που αυτό θα επιφέρει (χουλιγκανισμός, επεισόδια, καταστροφές, βανδαλισμοί…)

Τι μπορεί όμως να γίνει; Για μας δύο είναι οι λύσεις. Ή να δοθεί μια δημόσια έκταση εκτός πόλης στην ομάδα και η ίδια να κατασκευάσει εκεί το δικό της γήπεδο (όπως έκανε η Λάρισα ή η Ξάνθη)  ή να ανακαινισθούν οι «Ζωσιμάδες» ώστε να μπορούν να φιλοξενούν και κάποιους αγώνες ευρωπαϊκούς (αν υπάρξει τέτοια ανάγκη).

Ας μη χρησιμοποιηθεί η συγκυρία της συμμετοχής του ΠΑΣ σε δύο μόλις αγώνες (στη διάρκεια 50 ετών) στον δεύτερο προκριματικό γύρο της ΟΥΕΦΑ για να «αλωθεί» κάτι που είναι δημόσιου χαρακτήρα ώστε να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει ιδιωτικού χαρακτήρα συμφέροντα. Και στο κάτω κάτω  δεν είναι και πολύ δύσκολο  να βελτιωθούν οι «Ζωσιμάδες» σε επίπεδα Ατρομήτου Περιστερίου ας πούμε, εκεί όπου έγινε το δεύτερο παιχνίδι του ΠΑΣ. Και  ο Παναθηναϊκός ανακαίνιση κάνει στη «Λεωφόρο». Δεν ζήτησε κάποιο Αθλητικό Κέντρο της Αθήνας  για να το κάνει γηπεδό του.

Ας φροντίσουν λοιπόν οι άρχοντες της πόλης , που πρόκειται -όπως διαβάζουμε-  το επόμενο διάστημα να πάρουν αποφάσεις για το πρόβλημα γηπέδου του ΠΑΣ να μην πέσουν στην παγίδα  του λαϊκισμού επιτρέποντας να γίνει κάτι που θα υπονομεύσει τα πραγματικά συμφέροντα της πόλης και των πολιτών της.
Σκεπτόμενοι  πολίτες/ioannina2013.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]