Τσίπρας στο υπουργικό: Η διαπραγμάτευση θα κλείσει στην ώρα της

Με εισήγηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με στόχευση στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά από τον πρόσφατο ανασχηματισμό.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό ως «τομή μέσα στη συνέχεια», υπογραμμίζοντας πως τα νέα μέλη του Υπουργικού σηματοδοτούν την «τομή», ενώ τα παλαιά μέλη «σηματοδοτούν τη συνέχεια».
Καλωσορίζοντας όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, νέα και παλιότερα, είπε για τους τελευταίους ότι «ο ρόλος τους τώρα είναι κρισιμότερος και δυσκολότερος από πριν». «Αν οι νέοι σηματοδοτούν την τομή οι παλιοί σηματοδοτούν τη συνέχεια. Και έχουν σήμερα ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για τη συνοχή του κυβερνητικού έργου αλλά και την στήριξη των νέων σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη» τόνισε.
«Βρισκόμαστε τη στιγμή αυτή στα τελευταία μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου. Στην τελική ευθεία για να βγούμε επιτέλους στο ξέφωτο μετά από μια πορεία δύσκολη και επίπονη. Βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στον τερματισμό μιας μακράς περιόδου πολύ δύσκολων αποφάσεων. Τόσο για την κυβέρνησή μας όσο και για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, τα συμφέροντα των οποίων αυτή η κυβέρνηση θέλει να εκφράζει» υπογράμμισε και σημείωσε: «Κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Και πετύχαμε πολλά. Όχι όλα όσα θα θέλαμε, αλλά πολλά. Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και την σκληρή επιτροπεία καταφέραμε να δημιουργήσουμε όρους προστασίας των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «ο μεγάλος εθνικός μας στόχος πρέπει να είναι η ανάκτηση της εργασίας στη πατρίδα μας. Να προσεγγίσουμε δηλαδή τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι το 2021 και προοπτικά να καταφέρουμε να τη μειώσουμε στο 10%. Προϋπόθεση όμως για να το πετύχουμε αυτό σε 4-5 χρόνια, είναι να πάρουμε σήμερα τις σωστές αποφάσεις και τις αναγκαίες επιλογές». Υπογράμμισε δε την ανάγκη «να ολοκληρώσουμε τάχιστα, εντός χρονοδιαγράμματος τη δεύτερη αξιολόγηση».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί «χωρίς υποχωρήσεις αρχών αλλά και χωρίς κωλυσιεργίες και άσκοπες καθυστερήσεις», ώστε «αμέσως μετά, να ανοίξει στην ώρα της και χωρίς καθυστερήσεις η συζήτηση για τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους».
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε βέβαιος ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει στην ώρα της. «Δεν είμαστε μόνοι μας. Η συντριπτική πλειοψηφία της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας αναγνωρίζουν τη σημασία», είπε και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επικείμενη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά την οποία αναλαμβάνει, όπως είπε, μία νέα συνάδελφος και σε μεγάλο βαθμό από την επιτυχία αυτής της διαπραγμάτευσης θα εξαρτηθεί και η επιτυχία της κυβέρνησης.
«Τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, με συνείδηση και στόχο. Να κλείσουμε στην ώρα της την αξιολόγηση και με συνείδηση ότι παλιοί και νέοι υπουργοί έχουν συνευθύνη. Γιατί η κυβερνητική πολιτική οφείλει να παραμένει ενιαία και αδιαίρετη» τόνισε.

Για την επίσκεψη Ομπάμα
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, κάνοντας λόγο για ιστορικό γεγονός η Ελλάδα να αποτελεί έναν από τους τελευταίους σταθμούς του λίγο πριν την ολοκλήρωση της θητείας του. Η Ελλάδα, είπε «μετατράπηκε σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, με την ανθρωπιστική διάσταση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με τη μάχη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας κατά τη δύσκολη περίοδο της διαπραγμάτευσης. Με τη διαρκή υπεράσπιση για αλλαγή και ενίσχυση της Ε.Ε. σε μία περίοδο ανόδου της ακροδεξιάς». Επίσης, έθεσε υψηλά τον στόχο προσέλκυσης επενδύσεων χαρακτηρίζοντάς το στοίχημα πάνω στο οποίο θα κριθεί η κυβέρνηση.

Για τις τηλεοπτικές άδειες
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις τηλεοπτικές άδειες, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ και τα παλαιά κόμματα ότι προτιμούν η χώρα να σέρνεται και προειδοποίησε ότι αυτή η κυβέρνηση «δεν θα γίνει ποτέ αρεστή από το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα. Ο λόγος είναι απλός. Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ κομμάτι του χρεοκοπημένου αυτού συστήματος».
«Ο πόλεμος που θα δεχθούμε θα είναι ανελέητος. Το παλαιό σύστημα θα διεκδικεί την παλινόρθωσή του ακόμα και σε βάρος της χώρας. Η μάχη για το τηλεοπτικό τοπίο αποτέλεσμα ακόμα ένα επεισόδιο σε αυτόν τον πόλεμο» τόνισε.
Έκανε λόγο, επίσης, για «έντιμη μάχη για τις τηλεοπτικές άδειες» και υπογράμμισε ότι «η απόφαση του δικαστηρίου μας δεσμεύει, ο νόμος εξακολουθεί να ισχύει στο σύνολό του εκτός από το σκέλος των αρμοδιοτήτων». «Η απόφαση για τις αρμοδιότητες δεν έγινε από επιλογή αλλά από ανάγκη επειδή δεν υπήρχε ΕΣΡ με επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Η ΝΔ υπονόμευσε τη σύσταση παραβιάζοντας τις διατάξεις» σημείωσε.
Τόνισε ότι πλέον κανείς δεν ισχυρίζεται ότι διαγωνισμός δεν πρέπει να γίνει και ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει τίμημα για τις άδειες. Όπως είπε «η ΝΔ δεν έχει καμία δικαιολογία να συνεχίσει να αρνείται τη συνταγματική της υποχρέωση. Οφείλει να προσέλθει αλλιώς η άρνησή της θα αποτελεί διαρκή θεσμική εκτροπή».
Ακόμη, προειδοποίησε ότι «κανείς δεν θα εκπέμπει ως καταληψίας δημόσιων συχνοτήτων όσα κι αν είναι τα εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεράσουμε. Η επιστροφή στο προηγούμενο γεγονός δεν είναι επιλογή». Διαβεβαίωσε ότι η δέσμευση για ενίσχυση του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης, παιδικών σταθμών και πρόσληψης νοσηλευτών θα ισχύσουν ανεξάρτητα από τα έσοδα για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, τη δημιουργία χαρτοφυλακίου για ζητήματα καθημερινότητας το οποίο θα αναλάβει ο κ. Φλαμπουράρης.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Με ανάρτηση στο Twitter σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, την πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της τελευταίας Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».Μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στον πρωθυπουργό για όσα είπε.
Αναλυτικά, από την πλευρά της ΝΔ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γ. Κουμουτσάκος, ανέφερε: «Επιβεβαιώθηκε σήμερα. Με αυτήν την κυβέρνηση τίποτα δεν άλλαξε. Τίποτα δεν θα αλλάξει.
» Η κυβέρνηση της ανακύκλωσης των ίδιων αναξιόπιστων πολιτικών δεν μπορεί να κάνει κανένα νέο ξεκίνημα. Για τους ανέργους και τους συνταξιούχους δεν υπάρχει διαφορά εάν τους κοροϊδεύει ο κ. Κατρούγκαλος ή η τέως διευθύντρια του γραφείου του, που τώρα έγινε Υπουργός.
» Ο κ. Τσίπρας είναι αμετάκλητα αποκομμένος από την κοινωνία και τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Και όμως, αμετανόητος, επιμένει στις πολιτικές του, που έχουν οδηγήσει σε φτωχοποίηση και απόγνωση την κοινωνία.
» Κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιβιώσει πολιτικά. Δημιουργεί Υπουργεία για τους κολλητούς φίλους του. Χρήζει Υπουργούς ανθρώπους που έχουν υποστηρίξει την ύπαρξη παράλληλου νομίσματος. Διατηρεί αμετανόητους κρατιστές, που δήθεν θα υπέβαλλαν την παραίτησή τους λόγω των αποκρατικοποιήσεων.
» Όλοι μαζί δεν μπορούν να δώσουν την παραμικρή λύση στα σοβαρά προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν».
Το ΠΑΣΟΚ τόνισε σε ανακοίνωσή του: «Η χρεοκοπημένη κυβέρνηση των Τσίπρα-Καμμένου  δεν μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση και τα μνημόνια, στα οποία η ίδια την επανέφερε. Είναι ανίκανοι και αδύναμοι να διαπραγματευτούν, είναι κοινωνικά απομονωμένοι. Η μερική αλλαγή προσώπων δεν αλλάζει την ουσία, δεν πρόκειται να την σώσει. Εξ άλλου ο κ. Τσίπρας δείχνει να μη έχει καταλάβει την τραγική ήττα της καθεστωτικής πολιτικής τους στο θέμα της ενημέρωσης».
Αντίδραση υπήρξε και από την πλευρά του Ποταμιού, ο εκπρόσωπος Τύπου του οποίου Δ. Τσιόρδας, σχολίασε: «Xιλιοειπωμένα κλισέ, διαστρέβλωση της πραγματικότητας, κυνισμός. Ο κ. Τσίπρας δεν είχε ποτέ καλή σχέση με την αλήθεια. Μιλάει για προτεραιότητα στην ανάπτυξη, τη στιγμή που ο Εμίρης του Κατάρ, ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους που θέλουν να φέρουν χρήματα στη χώρα χαρακτηρίζει "ανέκδοτο" τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Επαναλαμβάνει τα περί χτυπήματος της διαπλοκής την ίδια μέρα που αποκαλύπτονται οι νέες ‘περιπέτειες’ του κολλητού του Νίκου Παππά για δουλειές στη Βενεζουέλα. Ακόμη και τα προβλήματα της καθημερινότητας και τα βάσανα των πολιτών, ο κ. Τσίπρας τα βλέπει ως χώρο ‘για την κατοχύρωση πολιτικής ηγεμονίας’. Με άλλα λόγια ως μέσον για να μένει εκείνος και οι υπουργοί του στην εξουσία. Όσο για τις ‘επιτυχίες’ που απαρίθμησε, τις βιώνουν όσοι πίστεψαν στα ψέματά του».
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ένωση Κεντρώων, που ανέφερε: «Εάν αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι οι μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι Ευρωπαίοι, γιατί καθυστερήσαμε τόσο πολύ να το αντιληφθούμε; Η γραφειοκρατία, η καθυστέρηση των ιδιωτικοποιήσεων, οι αλόγιστες δαπάνες του δημοσίου, η έλλειψη του  σθένους για προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων προς καταπολέμηση της ανεργίας, όλα αυτά τώρα τα αντελήφθησαν κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ;
» Οι μεγάλες φωνές του κ. Τσίπρα για τη μείωση του χρέους και την είσοδο των ομολόγων σε καθεστώς ποσοτικής χαλάρωσης, συναντούν μια Ευρώπη δύσπιστη και καχύποπτη, γιατί περνάμε τις μεταρρυθμίσεις μόνο στη Βουλή, στη δε πράξη αδρανούμε, ενώ δεν είναι λίγοι οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που απειλούν την Ευρώπη ότι σε περίπτωση που δεν ικανοποιήσουν τα αιτήματα μας θα δραπετεύσουμε.
» Νομίζουμε στην Ένωση Κεντρώων ότι οι ξένοι κρατούν τον κ. Τσίπρα επειδή τα υπογράφει όλα και τα περνάει όλα  στη Βουλή. Αμέσως όμως μετά, τούτου προσδιοριζομένου με την είσοδο του 2017, θα τον πετάξουν έξω από την εξουσία, γιατί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων απαιτεί συνειδητά φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση και όχι κυβέρνηση νεο-αριστερών που βλέπουν την Ευρώπη ως αγγαρεία».
Σε σχόλιό της η Δημοκρατική Αριστερά τόνισε: «Ο πρωθυπουργός για μια ακόμη φορά ήταν εκτός πραγματικότητας καθώς έχει πάρει διαζύγιο με τα προβλήματα της κοινωνίας ενώ η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.
» Έφτασε μάλιστα στο σημείο να θεωρεί επιτυχία την δήθεν διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος υπό τους όρους των συνεχιζόμενων μειώσεων στις συντάξεις. Στον φανταστικό κόσμο του κ. Τσίπρα δεν υπάρχουν ούτε καν οι διαπιστώσεις του Γραφείου του Προϋπολογισμού της Βουλής για την αδιέξοδη φοροκεντρική λιτότητα αλλά μονάχα ο ατελείωτος εξωραϊσμός των πάντων.
» Όσον αφορά τα εργασιακά ελπίζουμε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν θα τα υπερασπιστούν με τον ίδιο αποτυχημένο τρόπο όπως το ασφαλιστικό, τη δημόσια περιουσία και τα κόκκινα δάνεια. Δεν θα το αντέξει η κοινωνία».
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]