Τι μπορεί να σημαίνει το αίσθημα κόμπου (κόμβου) στο λαιμό;

του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D., medlabnews.gr

ανανεώθηκε στις 19/11/2016
Ο «κόμπος» στο λαιμό είναι μια αίσθηση λίγο-πολύ γνώριμη στους περισσότερους από εμάς. Συνήθως εντοπίζεται στη βάση του λαιμού, στη μέση γραμμή κι επιδεινώνεται με το stress. Πρόκειται για αρκετά συχνό φαινόμενο καθώς φαίνεται ότι περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού το έχει αισθανθεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του.
Απαιτείται πλήρης έλεγχος γιατί μπορεί να είναι σύμπτωμα τόσο σχετικά αθώων καταστάσεων (stress, αναιμία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) αλλά και πιο σοβαρών καταστάσεων όπως μεγάλες βρογχοκήλες, όγκοι του φάρυγγα και του οισοφάγου.
Πάντως οι όζοι του θυρεοειδούς δεν προκαλούν συμπτώματα κόμπου στο λαιμό εκτός και αν πρόκειται περί πολύ μεγάλων όζων οι οποίοι και πάλι μόνο αίσθημα πίεσης μπορούν να προκαλέσουν και όχι αίσθημα κόμπου.


Τα συμπτώματα δεν περιλαμβάνουν πόνο και είναι πιο έντονα κατά την «ξηρή κατάποση» συγκριτικά με την κατάποση υγρών ή στερεών που συνήθως ανακουφίζει τον ασθενή. Στο 70% περίπου των ασθενών τα συμπτώματα είναι διαλείποντα και σαφώς εντονότερα μεταξύ των γευμάτων.

Το λειτουργικό αίσθημα ότι κάτι υπάρχει στο λαιμό αποδεικνύεται αφού αποκλειστούν άλλα αίτια.

Κριτήρια για τη διάγνωση προέρχονται μετά από διεθνή συνάντηση στη Ρώμη και είναι:

Το αίσθημα κόμβου είναι διαλείπων ή επιμένων αίσθημα στο θώρακα που περιγράφεται ως:
· Σφίξιμο
· Κάτι σαν έχει κολλήσει
· Σαν καρύδι
· Αίσθημα ξένου σώματος
· Αίσθημα πνιγμού
· Αίσθημα πίεσης


Κριτήρια για τη διάγνωση είναι τα παρακάτω:
· Διάρκεια των συμπτωμάτων μεγαλύτερο ή ίσο από 12 αθροιστικά εβδομάδες τον τελευταίο χρόνο και όχι κατά ανάγκη συνεχείς.
· Το αίσθημα εμφανίζεται ανάμεσα στα γεύματα (όχι στο φαγητό ή με το ποτό)
· Αποκλεισμός άλλων αιτιών μετά από εξονυχιστικό έλεγχο.

ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΜΕ
· Δυσφαγία
· Οδυνοφαγία
· Παθολογική γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
· Αχαλασία
· Άλλες κινητικές διαταραχές με αναγνωρισμένη παθολογική βάση

Tο άγχος μπορεί να προκαλέσει το αίσθημα του κόμπου στο λαιμό. Κάποιοι άνθρωποι περιγράφουν ότι υπάρχει μόνιμα ένας κόμπος στο λάρυγγά τους, αυτή η αίσθηση είναι συνεχής και δεν σχετίζεται με την κατάποση. Αυτό προκύπτει επειδή υπάρχει συσσωρευμένη ένταση, γίνεται μεγάλη σύσπαση στους μυς του λάρυγγα. Έτσι, εντείνεται η πίεση και το αίσθημα του κόμπου, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο. Συνήθως εμφανίζεται σε αγχώδεις γυναίκες μέσης ηλικίας, οι οποίες έχουν μάλιστα πρόσφατα περάσει μια περίοδο έντονου στρες. Σε όσους ασθενείς διαπιστώνονται συνυπάρχουσες ψυχολογικές ή ψυχιατρικές διαταραχές παροτρύνεται η ψυχιατρική εκτίμηση.

Αν το πρόβλημα επιμένει, ενημερώστε τον γιατρό σας, γιατί  μπορεί να οφείλεται σε κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα υγείας όπως π.χ.  διαταραχές του θυρεοειδούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]