ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ερώτηση Κ.Ο. ΚΚΕ για απόλυση εργαζομένου στο Π.Γ.Ν.Ι.

Προς τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα:
Ανάκληση απόλυσης εργολαβικού εργαζόμενου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στις 27/10/2016, δηλώθηκε σε εργολαβικό εργαζόμενο της εταιρείας IPIROTIKI FACILITY SERVICES S.A., η αναιτιολόγητη μη ανανέωση της μηνιαίας σύμβασης εργασίας του με την εταιρεία, δηλαδή πρακτικά η απόλυσή του. Η εταιρεία, στις 2/11/2016, αιτιολόγησε την απόλυσή του ως «άσκηση του διευθυντικού της δικαιώματος». Ο εργαζόμενος δούλευε ως εργολαβικός στο νοσοκομείο για περίπου 7 χρόνια, αρχικά σαν τραπεζοκόμος και στη συνέχεια για 15 μήνες σαν βοηθός μάγειρας.

Η εταιρεία ανέλαβε τη συγκεκριμένη εργολαβία, μετά την αποχώρηση της προηγούμενης (ISIS). Η IPIROTIKI FACILITY SERVICES S.A. δραστηριοποιείται στο χώρο της καθαριότητας / τραπεζοκόμων σε πολλά νοσοκομεία και οργανισμούς πανελλαδικά. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού απαίτησε και πέτυχε την οικιοθελή αποχώρηση από τη δουλειά εγκύων εργαζόμενων του συνεργείου καθαριότητας. Επιπλέον το τελευταίο διάστημα καλούνται ορισμένοι εργαζόμενοι να υπογράψουν 15νθήμερες συμβάσεις.

Η παραπάνω εξέλιξη επιβεβαιώνει την καθιέρωση της εργασιακής ζούγκλας, που με συνέπεια υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις εδώ και χρόνια, στηρίζοντας τη στρατηγική της Ε.Ε. για φτηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Αποτελεί κομμάτι της πολιτικής εμπορευματοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων και λειτουργίας τους ως επιχειρήσεις ΑΕ, όπου οι εργαζόμενοι είναι αναλώσιμοι. Σε αυτό το πλαίσιο πλήττονται τα δικαιώματα συνολικά των εργαζομένων, μόνιμων και εργολαβικών αλλά και των ασθενών που βάζουν βαθιά τη τσέπη τους για την υγεία.

Με δεδομένο ότι οι ανάγκες σε προσωπικό στον τομέα της καθαριότητας και της σίτισης στο συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι μεγάλες ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι προτίθενται να κάνουν:
1. Για την άμεση ανάκληση της απόλυσης του εργαζόμενου.
2. Για τη διασφάλιση των όρων εργασίας και τη μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων στο νοσοκομείο που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης

Νίκος Καραθανασόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]