Ιωάννινα:Σάτιρα, Λογοτεχνία Και Κοινωνία Σειρά Διαλέξεων Στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής»

Σάτιρα, λογοτεχνία και κοινωνία
Όψεις μιας σοβαρής σχέσης


Το Πρόγραμμα Mεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογία
ς της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών συνεχίζουν, για δεύτερη χρονιά τη σειρά διαλέξεων για το ευρύ κοινό,  στον Πολιτιστικό Πολυχώρο  «Δ. Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία).


Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016, ώρα 20.30
Αθηνά Βογιατζόγλου (Aναπληρώτρια Καθηγήτρια  του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)
Γιάννης Παπαθεοδώρου (Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)
 Υπερρεαλισμός, σάτιρα και ηθικός πανικός.


     ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΘΗΝΑΣ ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ

     Η Αθηνά Βογιατζόγλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα την ποίηση του Άγγελου Σικελιανού στο King's College  του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Πάτρας και από το 2001 διδάσκει στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου το 2014  εξελίχτηκε στη βαθμίδα της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας. Έχει γράψει δύο μονογραφίες για τον Σικελιανό (H Μεγάλη Ιδέα του λυρισμού. Μελέτη του Προλόγου στη Ζωή του Σικελιανού, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 1999 και H γένεση των πατέρων. Ο Σικελιανός ως διάδοχος των εθνικών ποιητών, Καστανιώτης, Αθήνα 2005) και ένα βιβλίο για τον Ηπειρώτη ποιητή, κριτικό και αριστερό αγωνιστή Γιώργο Κοτζιούλα, το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο μελέτης-δοκιμίου 2016 του περιοδικού «Ο Αναγνώστης» (Ποίηση και πολεμική. Μια βιογραφία του Γιώργου Κοτζιούλα, επίμετρο-γλωσσάρι Νίκος Σαραντάκος, Κίχλη, Αθήνα 2015). Επιμελήθηκε το μυθιστόρημα του Αχιλλέως Λεβέντη Τασσώ (εκδόσεις Nεφέλη, Aθήνα 2000) και τα μελετήματα του Γ.Π. Σαββίδη για τον Σικελιανό (Λυχνοστάτες για τον Σικελιανό, Eρμής, Aθήνα 2003).


Βιογραφικό Σημείωμα Γιάννη Παπαθεοδώρου

Ο Γιάννης Παπαθεοδώρου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η διδακτορική διατριβή του με τίτλο «Οι φωνές των Άλλων: η ετερολογία ως ιδεολογική χειρονομία της αφήγησης στις Ακυβέρνητες Πολιτείες του Στρατή Τσίρκα» κρίθηκε και βαθμολογήθηκε με «άριστα». Στη διάρκεια των ετών 1994-2001, συμμετείχε σε σεμινάρια θεωρίας και κριτικής της λογοτεχνίας, καθώς και σε σεμινάρια ιστορίας, στο πλαίσιο των οποίων παρουσίασε εργασίες που αφορούσαν τη μελέτη της νεοελληνικής λογοτεχνίας καθώς και την ευρύτερη διανοητική και πολιτισμική ιστορία του Νέου Ελληνισμού. Η μεταδιδακτορική του έρευνα, με υποτροφία του ΙΚΥ, αφορούσε την καβαφική κριτική (2001).
Έχει συνεργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), του Πανεπιστημίου της Κρήτης, του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ) καθώς και των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Έχει συμμετάσχει επίσης στο ερευνητικό πρόγραμμα για τα ΜΜΕ της Νοτιανατολικής Ευρώπης (Quality Press in Southeast Europe). Είναι ιδρυτικό μέλος των ΑΣΚΙ και του περιοδικού Historein. Έχει διδάξει νεοελληνική λογοτεχνία στο Τμήμα ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2001- 2006). Από το 2005 είναι σταθερό μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Άρθρα του και επιφυλλίδες έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία, Τα Νέα, Αυγή, Καθημερινή, Βήμα, Εφημερίδα των Συντακτών. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού The Books΄Journal.

Από τις εκδόσεις Βιβλιόραμα κυκλοφορεί η μονογραφία του, Ρομαντικά Πεπρωμένα. Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης ως «εθνικός ποιητής», Αθήνα, Βιβλιόραμα, 2009. Σε κοινή επιμέλεια με τον Μίλτο Πεχλιβάνο, κυκλοφορεί επίσης το αφιέρωμα «Ο Καβάφης του Τσίρκα» στο περιοδικό Σύγχρονα Θέματα τχ. 122-123, Ιούλιος-Δεκέμβριος 2013. Εκτός εμπορίου κυκλοφορεί η μελέτη του «27 Ιουνίου 1906, 2 μ.μ.». Δύο γράμματα για ένα ποίημα, από την αλληλογραφία Τσίρκα-Σαββίδη, έκδοση ΜΙΕΤ, εκτός εμπορίου, σελ. 48, ΜΙΕΤ, 2016.  Υπό έκδοση βρίσκεται το βιβλίο του Ο Καβάφης και οι εποχές του. Ο καβαφικός ιστορισμός και η κριτική, Μεταίχμιο 2017.
Η επιστημονική του αρθρογραφία, εκτός από το έργο του Στρατή Τσίρκα, αφορά το έργο νεοελλήνων λογοτεχνών του 19ου και του 20ού αιώνα καθώς και ζητήματα της νεοελληνικής λογοτεχνικής κριτικής. Τα κυριότερα επιστημονικά του άρθρα (σύνολο : 25) έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Νέα Εστία, Μνήμων, Αρχειοτάξιο, Ο Πολίτης, Εντευκτήριο, Ποίηση, Πόρφυρας Σύγχρονα Θέματα, καθώς και σε πολλούς συλλογικούς τόμους και επιστημονικές επετηρίδες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]