Δήμαρχος Ιωαννίνων: Δυνατό και επίκαιρο, 43 χρόνια μετά, το μήνυμα του Πολυτεχνείου

Δήμαρχος Ιωαννίνων: Δυνατό και επίκαιρο, 43 χρόνια μετά, το μήνυμα του Πολυτεχνείου


Η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου - η κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής δράσης της νέας γενιάς - είναι ένα ιστορικό γεγονός του οποίου  η συμβολική  δύναμη όχι μόνο δεν έχει εξαντληθεί 43 χρόνια μετά, αλλά το κεντρικό του σύνθημα για “ψωμί, παιδεία, ελευθερία” γίνεται επίκαιρο στην Ελλάδα της κρίσης. Αυτό ήταν το μήνυμα της  δήλωσης του Δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, καταθέτοντας το πρωί στεφάνι στο μνημείο “Ηρώων Πολυτεχνείου”.
Στη δήλωση του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων ανέφερε πως:
“Θυμόμαστε το κυρίαρχο σύνθημα του Νοέμβρη του ‘73 για ψωμί, παιδεία, ελευθερία και σκεφτόμαστε πόσο επίκαιρο είναι στις μέρες μας. Το ψωμί που λείπει από την κοινωνία μας που αντιμετωπίζει τα μεγάλα προβλήματα της κρίσης, η παιδεία το διαχρονικό μεγάλο ζητούμενο και η ελευθερία που σχετίζεται άμεσα με τη δημοκρατία και το πόσο θωρακισμένη είναι αυτή.
Ζούμε μια πολύ κρίσιμη  περίοδο για τη χώρα και οι αναμνήσεις αυτές πρέπει να είναι οδηγοί για να μπορέσει η κοινωνία ενωμένη να προχωρήσει σε μία διαφορετική κατεύθυνση, για το καλό του τόπου.
Ας είναι αθάνατοι αυτοί που έδωσαν τη ζωή τους. Ας θυμόμαστε αυτούς που αγωνίστηκαν στο Πολυτεχνείο κι ας είναι οδηγός για μια Ελλάδα που θα σκέφτεται διαφορετικά, που θα είναι ενωμένη για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση”.
Με αφορμή τη σημερινή επέτειο, ο Δήμαρχος ρωτήθηκε για το κτίριο του παλιού πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ένα κτίριο με τη δική του ιστορία στον αντιδικτατορικό αγώνα, το οποίο έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια από το κράτος.  
Απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Μπέγκας τόνισε πως το κτίριο δεν ανήκει στο Δήμο και πως δεν είναι στις αρμοδιότητες αλλά και στις δυνατότητες του να προχωρήσει κάποια συνολική παρέμβαση.
Όμως “ο Δήμος προφανώς εντοπίζει ότι είναι ένα κτίριο ιστορικό και ταυτόχρονα ένα κτίριο με δεσπόζουσα θέση στην πόλη και η πρώτη σκέψη μας ήταν ότι κάτι πρέπει να γίνει τουλάχιστον για να προστατεύσουμε την “αξιοπρέπεια” του κτιρίου ”, όπως είπε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.  Υπενθύμισε πως υπάρχει μια συνεργασία με το πανεπιστήμιο και τη σχολή καλών τεχνών με τη σκέψη “τουλάχιστον να επενδύσουμε την όψη του κτιρίου ώστε να είναι  πιο αξιοπρεπής” και προανήγγειλε πως “και σύντομα θα έχουμε νέα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]