ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

295 εκ.€ αποκλειστικά για την Ψυχική Υγεία

Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στον τομέα της Ψυχικής Υγείας στη χώρα μας, τη στιγμή που ο αριθμός των ασθενών με κατάθλιψη αγγίζει τα μεγέθη μιας πολύ μεγάλης πόλης και οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί ραγδαία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 2ο Συνέδριο Mental Health.
Όπως ανέφερε ο  κ. Πέτρος Σκαπινάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το 2015 οι ασθενείς με κατάθλιψη στην Ελλάδα ξεπέρασαν τους 500.000, ενώ σύμφωνα με την κ. Μαρίνα Οικονόμου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ, μετά την εισαγωγή των μέτρων λιτότητας στη χώρα μας σημειώθηκε ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών κατά 35%, ειδικότερα σε άνδρες παραγωγικής ηλικίας. «Ενώ η κλασική επιδημιολογία αναγνώριζε τις γυναίκες ως μεγάλη πλειονότητα των καταθλιπτικών ασθενών, στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης επήλθε η μεγάλη ανατροπή», επεσήμανε.
Στο συνέδριο παρουσιάστηκε πρώτη φορά η «Μελέτη ακούσιων νοσηλειών στην Αθήνα» (Μ.Α.Ν.Α), ένα ερευνητικό πρόγραμμα (2011-2016), το οποίο υλοποιήθηκε από την ΕΠΑΨΥ και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, υπό την επιστημονική ευθύνη του καθηγητή Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Στέλιου Στυλιανίδη. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης πάνω από τις μισές νοσηλείες του Ψ.Ν.Α. αφορούν σε ακούσιες νοσηλείες, με το 30,2% αυτών να εκτελούνται αυτεπάγγελτα. Στο 55%των περιπτώσεων ακούσιας νοσηλείας στο Ψ.Ν.Α., αιτία ενεργοποίησής της είναι η «επιθετικότητα» και στο 34,2% η «ασυνέχεια στην φαρμακευτική αγωγή». Όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα στην αναγκαστική νοσηλεία, σχετική έρευνα σε ένα Τμήμα Ψυχιατρικού Νοσοκομείου και σε ένα Ψυχιατρικό Τμήμα Γενικού Νοσοκομείου στην Αττική τον Νοέμβριο του 2015 κατέδειξε ότι το 25% των ασθενών αυτών καθηλώθηκε μηχανικά κατά τη νοσηλεία του.
Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, αναφέρθηκε στο νέο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία, που περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων- νέες δομές και προσλήψεις, ενώ σύμφωνα με την κ. Marie-Anne Paraskevas, Senior Policy Expert στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κομισιόν έχει προβλέψει 295 εκ. € αποκλειστικά για την ψυχική υγεία, όμως το υπουργείο Υγείας επιθυμεί κυρίως να τα διαθέσει στη δημιουργία νέων μονάδων. Όπως ανέφερε «αναμένουμε από την Ελλάδα ένα στρατηγικό πρόγραμμα και μελέτη για τη σωστή κατανομή των πόρων».
Στην ειδική ενότητα με θέμα την πρόσβαση των ασθενών στις ψυχιατρικές θεραπείες στην Ελλάδα σήμερα, ο κ. Νίκος Μανιαδάκης, Αναπληρωτής Κοσμήτωρας της ΕΣΔΥ ανέφερε ότι τα ψυχικά νοσήματα δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα και αποτελεσματικά από τα συστήματα υγείας. «Οφείλουμε να επενδύσουμε σε αποτελεσματικές θεραπείες, να δώσουμε κίνητρα στους παρόχους και να αναπτύξουμε το ρόλο της ΠΦΥ», τόνισε ο κ. Μανιαδάκης.
Ο κ. Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας, Α.Π.Θ, Πρόεδρος Ειδικής Επιτροπής Κατάρτισης Καταλόγου Συνταγογραφούμενων Φαρμακευτικών Ιδιοσκευασμάτων ανέφερε ότι «οι ψυχικώς πάσχοντες χρειάζονται συχνά πολλά φάρμακα, τα οποία δυσκολεύονται να πληρώσουν, καθώς συνήθως δεν εργάζονται και ζουν με κοινωνικά επιδόματα. Πολλές φορές διακόπτουν από μόνοι τους τη θεραπεία, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται υποτροπές». Τέλος, η κ. Αναστασία Γιαννετοπούλου, Πρόεδρος της ΠΟΣΟΨΥ ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερους ξενώνες και δομές, για την καλύτερη ένταξη των ασθενών με ψυχική νόσο στην κοινότητα.
stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]