Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Επιτεύξιμοι οι στόχοι για το 2016, υπό προϋποθέσεις επιτεύξιμοι για το 2017

Επιτεύξιμοι είναι, σύμφωνα με το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ), οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί για το 2016, ενώ οι στόχοι για το 2017 θεωρούνται ως επιτεύξιμοι υπό προϋποθέσεις.
Στην πρώτη του Εξαμηνιαία Έκθεση για τις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές εξελίξεις, το Συμβούλιο προβλέπει, σε ό,τι αφορά το 2016, ότι θα επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος για τα έσοδα, ενώ, και για τις ετήσιες δαπάνες, εκτιμά πως συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες η διαμόρφωσή τους σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Προσχεδίου του προϋπολογισμού.
Συμπερασματικά, σημειώνει πως με βάση τις εξελίξεις του εννεαμήνου, τις ετήσιες εκτιμήσεις του Προσχεδίου, οι οποίες είναι συμβατές με την εκτίμηση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος (0,63%του ΑΕΠ) και λαμβάνοντας υπόψη και την ενδεχόμενη αναστροφή των τάσεων του εννεαμήνου στα (έσοδα και στις δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού) στο τελευταίο τρίμηνο του 2016, εκτιμάται ότι τα ετήσια μεγέθη του Κρατικού Προϋπολογισμού το πιθανότερο είναι ότι θα διαμορφωθούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Προσχεδίου. Η επιτυχής εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού χωρίς αποκλίσεις θα συμβάλει σημαντικά (χωρίς να διασφαλίζει) στην επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα της ΓΚ το 2016.
Αναφορικά με τους δημοσιονομικούς στόχους του 2017, το Συμβούλιο επισημαίνει πως η επίτευξή τους εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από μια σειρά προϋποθέσεων και συνθηκών οι περισσότερες από τις οποίες, προς το παρόν, δεν έχουν διασφαλισθεί.
Προσθέτει πως η έγκαιρη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών και προϋποθέσεων (π.χ. βελτίωση οικονομικού κλίματος, ταχύτατη εκκαθάριση του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών κλπ.) θα αυξήσει τις πιθανότητες επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, και αντιστρόφως.  
Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στους φόρους. Ειδικότερα, αξιολογείται «το γεγονός ότι η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2017 βασίζεται κατά 80% στην αύξηση των εσόδων και μόνον κατά 20% στη συγκράτηση των δαπανών, σε ένα έτος που η οικονομία θα επανέλθει σε θετικό ρυθμό μεγέθυνσης αλλά και με δεδομένη την αίσθηση της ‘υπερφορολόγησης’ που ενδέχεται να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για εργασία και επιχειρηματικότητα».
Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο γενικότερα για τους υψηλούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων επισημαίνει: «Δεδομένου ότι οι όποιοι δημοσιονομικοί στόχοι για τα επόμενα χρόνια συναρτώνται με τη δυναμική της οικονομικής μεγέθυνσης, εντοπίζουμε και σχολιάζουμε την προοπτική να τεθούν υψηλοί στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα, ως ένα παράγοντα που, σε σημαντικό βαθμό, δεν επιδρά θετικά στη διαδικασία της μεγέθυνσης. Παράλληλα, τονίζουμε την ανάγκη να προχωρήσει μια αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος, με έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων και την στροφή προς διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες».
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]