Έτσι θα μας φέρουν νέες αυξήσεις στο ρεύμα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό, Πάνο Σκουρλέτη, αντικρούουν τα περί αυξήσεων στο ρεύμα με μεσοσταθμικές αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα για ορισμένες κατηγορίες τιμολογίων, όπως τα αγροτικά και τα επιχειρηματικά, εκτιμάται ότι θα προκύψουν από το νέο τρόπο υπολογισμό του τέλους μείωσης των ρύπων στα τιμολόγια (ΕΤΜΕΑΡ).
Σύμφωνα με υπολογισμούς, η αύξηση, για τους καταναλωτές, θα φτάσει το 5% και αναμένεται να εφαρμοστεί ίσως και αναδρομικά, έπειτα από απόφαση της ΡΑΕ.
Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν η ΡΑΕ θα επιχειρήσει ένα μέρος του ελλείμματος των ΑΠΕ να το καλύψει με αναδρομική αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ για το διάστημα από 1/7/2016 ως 31/12/2016. Δεδομένων πάντως των θέσεων που αναπτύσσει ολο το τελευταίο χρονικό διάστημα ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και των δηλώσεών του χθες στη Βουλή ότι «αποφύγαμε να πάμε σε νέες επιβαρύνσεις στους καταναλωτές» είναι πιθανόν η ΡΑΕ να κρατήσει σταθερό το ΕΤΜΕΑΡ του 2016, τουλάχιστον για τα νοικοκυριά. Το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ το 2016 εκτιμάται από τον ΛΑΓΗΕ ότι θα διαμορφωθεί σωρευτικά στα 287,17 εκατ. ευρώ.
Ακόμα και αν δεν αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ το 2016, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί να αυξηθεί τον επόμενο χρόνο, γιατί από μόνον του το τέλος προμηθευτών δεν δείχνει να αρκεί για να καλύψει τα 400 εκατ. ευρώ και πλέον του ελλείμματος το 2017. Οι προμηθευτές κάποια στιγμή το κόστος που θα επωμιστούν θα το περάσουν στα τιμολόγιά τους, παρότι ο υπουργός φιλοδοξεί ότι θα το απορροφήσουν, στο σύνολο ή τουλάχιστον εν μέρει, λόγω του ανταγωνισμού.
πηγη toxrima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]