ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ:Ανακοίνωση για τους σεισμούς

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
Δ/νση 5ο Δ.Σ Ιωαννίνων

                                              ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
H Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών, τα τελευταία χρόνια δεν παύει σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε επαφή με τους αρμόδιους, να τονίζει και να αναδεικνύει  το σοβαρότατο στεγαστικό πρόβλημα στα σχολεία του Δήμου σε συνάρτηση με την αναγκαιότητα αντισεισμικής θωράκισης. Δεν έχει κουραστεί ούτε στιγμή να μιλά για τα  παραμελημένα, ασυντήρητα σχολεία που πολλά από αυτά έχουν κάνει τον κύκλο τους και δε σηκώνουν καμία στατική ενίσχυση, ούτε καν επιδιόρθωση. Δεν έχει σταματήσει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα χιλιάδες παιδιά που  κάνουν μάθημα μέσα σε μη ελεγμένα κτίρια, σε σχολεία μαμούθ με 300και 400 μαθητές, σε σχολικές αίθουσες που είναι παμπάλαιες (από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα κάποιες), χτισμένες με παλαιούς αντισεισμικούς κανονισμούς, χωρίς οικοδομική άδεια και ως εκ τούτου επικίνδυνες. Δεν έχει πάψει να αναδεικνύει τα προβλήματα κάποιων σχολείων και ιδιαίτερα των νηπιαγωγείων που στεγάζονται σε πολυκατοικίες, σε ακατάλληλα δημόσια ή ενοικιαζόμενα κτίρια, επικίνδυνα για την ασφάλεια και υγεία των παιδιών. Η απαντήσεις  που εισέπραττε από τους αρμόδιους κάθε φορά ήταν αόριστες, δεν παίρνονταν κανένα μέτρο σε σχέση με την προληπτική αντισεισμική θωράκιση και προστασία των σχολείων και υπήρχε ένας εφησυχασμός λες και δεν υπήρχε καμιά περίπτωση να συμβεί σεισμός στην περιοχή μας.
Ο ισχυρός σεισμός της 15ης Οκτωβρίου που συγκλόνισε την πόλη μας ανέδειξε για άλλη μια φορά αυτό που είναι γνωστό  σε όλους: ότι  οι σεισμοί δεν μπορούν ν' αποφευχθούν και ότι κάποια στιγμή ένας μεγάλος σεισμός θα χτυπήσει την "πόρτα" μας. Ανέδειξε επίσης,  ότι  κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές,  διαχρονικά, αναλαμβάνουν  τεράστιες ευθύνες με το να μην παίρνουν μέτρα  αντισεισμικής θωράκισης. Το ότι ο σεισμός δεν έγινε σε ώρα λειτουργίας των σχολείων ή δεν είχε μεγαλύτερη ένταση, όχι μόνο δεν πρέπει να σημάνει επανάπαυση ή ανακούφιση, αλλά να μας ανησυχήσει όλους. Κανένας  δεν γνωρίζει πότε θα συμβεί ο επόμενος σεισμός και τι ένταση θα έχει. Ως εκ τούτου είναι χρέος όλων μας η διεκδίκηση αντισεισμικών μέτρων και έργων, ώστε οι επιπτώσεις από τους σεισμούς να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθούν.
ΓΙΑΤΙ  «ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ» ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ   ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ    ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

Η Ελλάδα είναι μια κατεξοχήν σεισμογενής χώρα όπου κάθε 1,5 χρόνο εκδηλώνεται ένας μεγάλος σεισμός.  Ο σεισμός, που είναι ακόμα σε εξέλιξη  στην περιοχή μας, φέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης, της ασφάλειας, της προστασίας και της συντήρησης των δημόσιων κτιρίων και ειδικότερα των σχολείων.
Παρόλο που σήμερα υπάρχει και η τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό για να ελαχιστοποιηθεί ο σεισμικός κίνδυνος εντούτοις κάθε φορά που χτυπάει ο Εγκέλαδος αυτό που σκεφτόμαστε πάντα είναι  την ώρα εκείνη να μην λειτουργούν τα σχολεία για να μη συμβεί το κακό.

       15ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ Ο ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΗ Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
Από το 2001 εξαγγέλθηκε προσεισμικός έλεγχος των σχολικών κτιρίων, με ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου το Μάη του 2006. Μέχρι σήμερα έχει ελεγχτεί  το 1/3 αυτών  Αλήθεια, στην περιοχή μας πόσα σχολεία έχουν ελεγχτεί  και από τα πορίσματα ελέγχου πόσα κτίρια  κρίθηκαν  ακατάλληλα, πόσα  τηρούν  τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας και σε πόσα έγιναν οι απαραίτητες παρεμβάσεις; Τι συγκεκριμένα μέτρα πήραν Κυβέρνηση ΟΣΚ (όσο λειτουργούσε) και οι Τοπικές Διοικήσεις (Περιφέρεια και Δήμος); ΟΙ απαντήσεις είναι γνωστές και αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά πως ο αντισεισμικός έλεγχος και η αντισεισμική θωράκιση, η ζωή των παιδιών μας, για τους Δήμους, τις κυβερνήσεις,  την  Ε.Ε. δεν αποτελούν προτεραιότητα, γιατί έχουν αυξημένο κόστος.

Όσο αφορά την συνολική κατάσταση,  πάνω από τα μισά σχολικά κτίρια της χώρας (ποσοστό 55%) χαρακτηρίζονται «γερασμένα». Το 32% είναι χτισμένα πριν το 1959. Τέτοια κτίρια εδώ στα Γιάννενα είναι το 1ο Δημοτικό, τα σχολεία της Ζωσιμαίας Ακαδημίας, το Δημοτικό Σχολείο Κατσικά και αρκετά άλλα.
Σε πολλά κτίρια έγιναν αυθαίρετες κι επικίνδυνες παρεμβάσεις για ν’ αντιμετωπιστεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε από την αύξηση των μαθητών και τη μη κατασκευή νέων σχολείων, από συγχωνεύσεις τμημάτων και καταργήσεις σχολείων.
Πάνω από το 85% των σχολικών κτιρίων δεν πληρούν όρους υγιεινής και ασφάλειας.
Στα  περισσότερα σχολεία δεν γίνονται τα αναγκαία έργα επισκευής και συντήρησης (πχ στέγες) που είναι αναγκαία κάθε χρόνο αφού τα σχετικά  κονδύλια (ΣΑΤΑ)  συνεχώς μειώνονται.
Χρόνια τώρα διεκδικούμε τη θεσμοθέτηση μητρώου έργων επισκευής και συντήρησης κάθε σχολικής μονάδας όπου θα πιστοποιείται η καταλληλότητα του σχολικού κτιρίου από το δημόσιο κρατικό φορέα που πρέπει να είναι υπεύθυνος  για την εξασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας.

 Η Ένωση γονέων απαιτεί άμεσα:

Να μην ανοίξει κανένα σχολείο αν δεν ελεγχτεί . Να γίνει άμεσα ουσιαστικός και ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολείων και δημόσιων κτιρίων και χώρων συνάθροισης της νεολαίας.
Να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση ζημιών εκεί που υπάρχουν και να γίνουν όλες οι αναγκαίες επεμβάσεις σε όλα τα σχολικά κτίρια σύμφωνα με τις τελευταίες αντισεισμικές προδιαγραφές.
Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέγερση νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολείων στις περιοχές που έχουμε αύξηση μαθητών (Ανατολή, Καρδαμίτσια).
Να αυξηθεί άμεσα η χρηματοδότηση μέσω ΣΑΤΑ για την επισκευή και συντήρηση των σχολείων αφού οι μαθητές κινδυνεύουν όχι μόνο από το σεισμό στην ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά και καθημερινά από τα κακοσυντηρημένα υλικά (σοβάδες φωτιστικά υλικά πόρτες ,τζάμια κλπ).
Την καθιέρωση μητρώου συντήρησης και ελέγχου των σχολικών κτιρίων με ευθύνη του κράτους.
Να υπάρξει συνεχής έλεγχος όλων των προϋποθέσεων ασφαλείας (να λειτουργούν όλες οι έξοδοι του σχολείου σε αίθουσες και ορόφους, να είναι ασφαλή τα κάγκελα και οι κουπαστές στις σκάλες, να γίνεται τακτική άσκηση της σχολικής κοινότητας, να υπάρχουν ελεύθεροι χώροι καταφυγής, να υπάρχει ενημέρωση των γονιών κλπ).
Δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα που θα έχει την ευθύνη για την μελέτη, ανέγερση ,συντήρηση και επισκευή όλων των δημόσιων κτιρίων.
  ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]