ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Γιατί απέτυχε η συγκρότηση του ΕΣΡ | ΣτΕ: «Ναι» στον έλεγχο του νόμου Παπά

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή. Ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, έκανε λόγο για «παρατεταμένη αναπηρία» από τη μη εκλογή του ΕΣΡ, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρότειναν να ληφθεί η απόφαση μετά την τοποθέτηση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Συγκεκριμένα, δεν συγκεντρώθηκαν τα 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής που απαιτούνταν για την συγκρότηση του ΕΣΡ. Αρχικά απορρίφθηκε η πρόταση για αναβολή της συνεδρίασης (υπέρ ψήφισαν μόλις 7 μέλη).
Στην ψηφοφορία για την συγκρότηση του ΕΣΡ υπήρξαν 12 ναι, 4 όχι, 7 παρών. Απών από την ψηφοφορία ήταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που έχει δηλώσει ότι συμφωνεί με την θέση του κόμματός του. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, δήλωσε «παρών» για πολιτικούς λόγους.
Η εισήγηση του Ν. Βούτση για το νέο ΕΣΡ, είχε ως εξής:
Για την θέση του προέδρου του ΕΣΡ, προτάθηκε ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης και για την θέση του αντιπροέδρου, ο καθηγητής, Γιώργος Πλειός. Ως μέλος, διανύει θητεία, η καθηγήτρια Δήμητρα Παπαδοπούλου, ενώ για την πλήρωση των υπόλοιπων θέσεων των μελών, προτάθηκαν:
- Ο καθηγητής, Βασίλης Καραποστόλης
- Η δικηγόρος, καθηγήτρια Λίλιαν Μήτρου
- Η δημοσιογράφος, Φανή Πετραλιά
- Η διδάκτωρ, Αγγελική Σγώρα
- Ο δημοσιογράφος, Γιάννης Τζανετάκος
- Ο ειδικός στις ραδιοτηλεοπτικές τεχνολογίες, Κωνσταντίνος Τσακίρης
Ανοίγοντας τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, είπε ότι «οι δημόσιες αιτιάσεις από πλευράς των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι δύο ειδών» και πρόσθεσε «από τη μία υπάρχει μία στάση ότι επειδή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία στο ΣτΕ να υπάρξει μία αναμονή. Από την άλλη υπάρχει η άποψη ότι δεν μπορεί να γίνει η συγκρότηση από την παρούσα Διάσκεψη αν δεν αλλάξει η νομοθεσία, και αυτό τίθεται ως προϋπόθεση. Αυτό δεν έχει θεσμικό και κοινοβουλευτικό επιχείρημα που θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε προβληματιζόμενοι ότι θα γίνει έτσι ή αλλιώς». Ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι «δεν είναι ό,τι καλύτερο να είναι δυνατό η αξιωματική αντιπολίτευση στη βάση μίας πραγματικής αντιπαράθεσης και ένστασης για έναν νόμο να μην συνηγορεί στην συγκρότηση του ΕΣΡ. Θα θυμίσω ότι ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε αυτό το επιχείρημα».
Ο αντιπρόεδρος της Βουλή και βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, είπε ότι ο ίδιος «ήταν υπέρ της συναινετικής γραμμής», αλλά όλα άλλαξαν μετά την τροπολογία Παππά. «Η πρότασή σας θα μπορούσε να εξελιχθεί θετικά με το πρόσωπο αυτό, την Παρασκευή ο κ. Παππάς έκανε αυτό που έκανε. Τέτοιου είδους ενέργειες ενισχύουν τις ακραίες φωνές παντού. Σας είπα ότι φοβάμαι πως η ιστορία σε ότι μας αφορά τινάχθηκε στον αέρα», είπε ο Ν. Κακλαμάνης και πρόσθεσε «σήμερα όμως υπάρχει και το δεδομένο της χθεσινής απόφασης με διακριτή διαφορά. Το 16 – 9 δεν αφήνει αμφιβολία. Και μάλιστα συνεχίσθηκε η κουβέντα και μπήκε στην ουσία. Να περιμένουμε το αποτέλεσμα και να δεσμευτούν τα κόμματα πως θα βγάλουμε ΕΣΡ μετά την απόφαση του ΣτΕ».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, αρχικά δεν έθεσε θέμα κατάργησης του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, ωστόσο δευτερολογώντας υπενθύμισε ότι είναι πάγια θέση του κόμματος και ζήτησε να υπάρξει δέσμευση ότι δεν θα επανέλθει η τροπολογία Παππά. «Δεν μιλάμε για νίκες», είπε ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ  και σημείωσε ότι «θα ήταν σώφρον να αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και μετά όλοι μαζί να πάρουμε την απόφαση». «Μετά την απόφαση του ΣτΕ θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε», τόνισε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, είπε ότι «η συνεννόηση δεν μπορεί να είναι α λα καρτ. Εσείς δείξατε μία διάθεση, αλλά ήρθε η τροπολογία Παππά που αφορούσε και άλλες αρμοδιότητες από το ΕΣΡ παράλληλα με την πρωτοβουλία Βούτση. Ήταν μία απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων. Εμείς είπαμε ότι θα πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ» και τόνισε ότι «τα πρόσωπα που έχετε από εμάς είναι δεκτά».
«Πρόκειται για αναδιανομή της πίτας σε όφελος μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων όπου η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ υπερασπίζονται τις συμμαχίες που είχαν με καναλάρχες και η κυβέρνηση κάποια άλλα συμφέροντα. Η ενημέρωση παραμένει στους ίδιους, απλά κάποιοι φεύγουν, κάποιοι μένουν και υπάρχουν οξύτατες αντιδράσεις», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.
Από το Ποτάμι, ο Σπύρος Δανέλλης και ο Σπύρος Λυκούδης ζήτησαν και αυτοί αναβολή ενόψει της απόφασης του ΣτΕ. Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στην επισήμανση του ίδιου του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ότι «η μη ύπαρξη ΕΣΡ αποτελεί θεσμική αναπηρία, κατάσταση που πρέπει να υπερβούμε με κλίμα συναίνεσης».
«Είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε στη συνταγματική επιταγή, αλλά η σημερινή σας πρόσκληση δεν γίνεται σε έναν νεκρό χρόνο. Έχουμε ανοιχτή τη διαδικασία στο ΣτΕ και πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε σε ένα πολύ πιο βατό πεδίο», ανέφεραν οι βουλευτές του Ποταμιού και ζήτησαν από τον πρόεδρο της Βουλής να καλέσει την κυβέρνηση να μην αποπειραθεί να φέρει ξανά τροπολογία αντίστοιχη με εκείνη που είχε καταθέσει την περασμένη Παρασκευή, γιατί θα είναι αψυχολόγητη και θα τινάξει στον αέρα το κλίμα, το οποίο γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί.
Από την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης δήλωσε «παρών» στην πρόταση του προέδρου της Βουλής για το ΕΣΡ και υπογράμμισε ότι το κόμμα του έχει εξαρχής διαφωνήσει με τον αριθμό των αδειών. «Είναι κοινά παραδεκτό ότι πρέπει να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και όλη η διαδικασία αδειοδότησης θα πρέπει να περάσει μέσα από το ΕΣΡ, και ο αριθμός των αδειών να περάσει από το ΕΣΡ και να υπάρξουν και κανόνες για τον τρόπο λειτουργίας των καναλιών και να υπάρξει αυστηρότητα για την αποπληρωμή των οφειλών των καναλιών», είπε. Αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ, είπε ότι ίσως απαιτήσει πολύ καιρό και τελικά δήλωσε ότι το κόμμα του είναι στο «παρών».

Τι προηγήθηκε
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε τη νέα προσπάθεια για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να αναφερθεί σε προτεινόμενα πρόσωπα. Είχε, ωστόσο, προϊδεάσει ότι ενδεχομένως να υπάρξουν διαφοροποιήσεις της πρότασης που είχε κατατεθεί κατά την προηγούμενη Σύνοδο, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι τα ίδια πρόσωπα εξακολουθούν να δηλώ
νουν διατεθειμένα να προσφέρουν έργο στο ΕΣΡ.
«Θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις και ελπίζω σε ευτυχή κατάληξη» είχε δηλώσει ο Νίκος Βούτσης για τις προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις πριν από τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων.
Σημειώνεται ότι η ΝΔ έχει δηλώσει ότι «η λειτουργία του ΕΣΡ περνά υποχρεωτικά από την ακύρωση του νόμου Παππά» και έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι με τον νόμο αυτό (4339/2015) «περιθωριοποίησε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, παραβιάζοντας το Σύνταγμα για να ελέγξει τα ΜΜΕ».
Το Σύνταγμα προβλέπει την εκλογή του ΕΣΡ από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, με αυξημένη πλειοψηφία 4/5, προκειμένου η εν λόγω Ανεξάρτητη Αρχή να συγκροτείται σε ευρύτατη συναινετική βάση.
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]