ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Λαϊκή συσπείρωση Ιωαννίνων:Σχόλιο για τους σεισμούς

Σε ένα απολύτως αναμενόμενο φαινόμενο στη χώρα μας, αναδείχθηκαν τα ζητήματα για τα οποία με συνέπεια παλεύει η Λαϊκή Συσπείρωση.  Ζητήματα που αφορούν στην έλλειψη μέτρων αντισεισμικής θωράκισης. Αναδεικνύεται ότι αιτία των ελλείψεων είναι η άναρχη, ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη με γνώμονα τα κέρδη. Ότι στο πλαίσιο του σημερινού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, δεν επιλέγονται ως προτεραιότητες έργα αναγκαία για το λαό αλλά έργα για την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό.
Με αυτό το σκεπτικό δεν χρηματοδοτούνται έλεγχοι και παρεμβάσεις στα δημόσια και δημοτικά κτίρια πριν τους σεισμούς. Ομοίως για τα δεκάδες κληροδοτήματα που βρίσκονται σε όλο το λεκανοπέδιο, τα οποία καταρρέουν  λίγο-λίγο από το χρόνο και την έλλειψη συντήρησης. Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ημερίδας του Συνδικάτου Οικοδόμων Ιωαννίνων το 50% των σχολικών κτιρίων  της πόλης είναι χτισμένα πριν το 1985, δηλαδή είτε χωρίς κανένα, είτε με ανεπαρκή αντισεισμικό κανονισμό, ενώ δεν λείπουν και τα ενοικιαζόμενα σχολεία που είναι χτισμένα πριν το 1900! Προφανώς η παλαιότερη απάντηση της Δημοτικής Αρχής ότι εφόσον το κτίριο άντεξε 2 αιώνες άρα είναι αντισεισμικό, είναι η λογική με την οποία η Δημοτική Αρχή καθορίζει τις δαπάνες για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων.
Στο σύνολο των δημοτικών υπηρεσιών δεν έχουν γίνει ασκήσεις εκκένωσης κτιρίων με αποτέλεσμα το προσωπικό να μην γνωρίζει τι να κάνει σε περίπτωση σεισμού και στην πλειοψηφία τους οι υπηρεσίες δεν έχουν καν εξόδους διαφυγής .
Ταυτόχρονα όμως αναδεικνύονται και τα κενά στην ακριβοπληρωμένη και πολυδιαφημισμένη πολιτική προστασία των Ιωαννίνων, η οποία ποτέ δεν τοποθετήθηκε για τη νόμιμη –κατά τ’αλλα – κατάληψη κοινοχρήστων χώρων σε πλατείες και πεζόδρομους. Καμία εντολή δεν δόθηκε για να ανοίξουν τα προαύλια των σχολείων ώστε να συγκεντρωθεί ο τρομαγμένος κόσμος σε ασφαλή σημεία. Άλλωστε ποτέ κανένας δεν ενημέρωσε τους κατοίκους της πόλης για τα σημεία συγκέντρωσης σε κάθε γειτονιά.
Οι Γιαννιώτες περιφέρονταν άσκοπα μέσα στη νύχτα δημιουργώντας μποτιλιάρισμα στους δρόμους της πόλης που ευτυχώς δεν χρειάστηκε να περάσει πυροσβεστικό ή ασθενοφόρο όχημα.  Πληροφορίες δεν δίνονταν ούτε από την σελίδα του Δήμου στο ίντερνετ αλλά ούτε και από τους ακριβοπληρωμένους ηλεκτρονικούς πίνακες που τοποθετήθηκαν φέτος, αφήνοντας τον καθένα να προσπαθεί να λύσει μόνος του το πρόβλημα. Μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι άνθρωποι κοιμήθηκαν σε αυτοκίνητα και πλατείες τρομοκρατημένοι από τους σεισμούς, ξεπαγιασμένοι και σε πλήρη άγνοια για το αν οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, αν έχουν γίνει ζημιές στις γειτονιές, στα σπίτια τους.
Η ίδια η ζωή έρχεται να επιβεβαιώσει ότι απαιτείται κατασκευή έργων αντισεισμικής θωράκισης με ευθύνη του κράτους χωρίς οικονομική επιβάρυνση του λαού. Ουσιαστικό και συνεχή έλεγχο, με ευθύνη του κράτους, της στατικής επάρκειας και ασφάλειας σε περίπτωση σεισμού όλων των κτιρίων. Προσανατολισμό των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους στον έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης για την ουσιαστική και συνδυασμένη εφαρμογή των κανονισμών για την εργασιακή και δημόσια ασφάλεια. Ολοκληρωμένο σχεδιασμό αντιμετώπισης τεχνολογικών και φυσικών καταστροφών με εκπαίδευση και ενημέρωση πληθυσμού. Χρηματοδότηση για ανάπτυξη της έρευνας στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]