Επίσκεψη Προέδρου του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας στην Ελλάδα

Επίσκεψη Προέδρου του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας στην Ελλάδα

Επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας, κ. Ilir Meta, μετά απ
ό πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του, συνοδευόμενος από ευρεία διακομματική αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου της Αλβανίας συμπεριλαμβανομένων, της Πρόεδρου της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής κα Arta Dade, του Πρόεδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής, Εμπορίου και Περιβάλλοντος κ. Edward Shalsi, των βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος κ.κ. Anastas Angjeli και Fatmir Toci, του βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση κ. Vangjel Tavo, του βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Gjergji Papa, του βουλευτή του Ενωτικού Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Vangjel Dule.
Το επίσημο πρόγραμμα της αλβανικής αποστολής περιελάμβανε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ν. Κοτζιά, τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Ν. Βούτση, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Π. Παυλόπολο. Επιπρόσθετα, ο Αλβανός Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό και με εκπροσώπους των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.
Η ελληνική πλευρά τόνισε τη σημασία της επίσκεψης για την εμβάθυνση του διμερούς διαλόγου μεταξύ των χωρών σε όλα τα επίπεδα, ενώ κατέστη σαφές πως η χώρα μας προσδοκά διαχρονικά τη στενή συνεργασία με την Αλβανία, αντιλαμβανόμενη πως και οι δύο χώρες έχουν να αποκομίσουν κοινά οφέλη. Εκτενής αναφορά έγινε επίσης στην έμπρακτη στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας.
Στις συναντήσεις τέθηκαν και ζητήματα που χρήζουν περαιτέρω συζήτησης και επίλυσης, όπως η αποκατάσταση της ακίνητης περιουσίας, η αποζημίωση της Ελληνικής Μειονότητας, η αναγνώριση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας εκτός μειονοτικών ζωνών, ζητήματα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και θαλάσσιων ζωνών, όπως επίσης και η υλοποίηση της συμφωνίας για τα στρατιωτικά κοιμητήρια.
Οι συζητήσεις έγιναν σε καλό κλίμα και η επίσκεψη της αλβανικής αποστολής συνέβαλλε θετικά στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου του Αλβανικού Κοινοβουλίου, η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων και Πρόεδρος της Ελληνοαλβανικής Ομάδας Φιλίας της Ελληνικής Βουλής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]