ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Σχεδιασμός οδικού χάρτη για την Παγκόσμια Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τη Δευτέρα (17 Οκτωβρίου) οι υπουργοί Εξωτερικών θα σχεδιάσουν έναν οδικό χάρτη για την Παγκόσμια Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούνιο, στον απόηχο των μεγάλων εντάσεων που προκλήθηκαν από το συριακό πόλεμο.

Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει σχεδιασμό του οδικού χάρτη το πρωί, στη συνέχεια γεύμα όπου θα συζητηθεί το μείζον ζήτημα της Συρίας και το απόγευμα συζήτηση για τις εξωτερικές πτυχές της μεταναστευτικής κρίσης.

Διπλωματική πηγή χαρακτήρισε την Παγκόσμια Στρατηγική για την Ευρωπαϊκή Ένωση που εγκρίθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου ένα «καλό έγγραφο», αλλά πρόσθεσε ότι η προφανής ερώτηση είναι «τι σημαίνει στην πράξη». Ο οδικός χάρτης θα είναι το σχέδιο για την εφαρμογή της Στρατηγικής, ιδίως όσον αφορά την ασφάλεια και την άμυνα, αλλά και την οικοδόμηση μιας πιο ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής προσέγγισης  σε συγκρούσεις, την ενσωμάτωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την ειρήνη και την ασφάλειας σε όλες τις πτυχές της ΕΕ.

Καθένας από αυτούς τους τομείς θα έχει το δικό του χρονοδιάγραμμα. Κάθε κράτος μέλος φέρεται να έχει απαντήσει σε ερωτηματολόγιο και η ομάδα της επικεφαλής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφαλείας της ΕΕ Φεντερίκα Μοργκερίνι προσπάθησε να βγάλει τα απαιτούμενα συμπεράσματα.

Επίπεδο φιλοδοξίας

Αυτό που δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί είναι το επίπεδο της φιλοδοξίας, ανέφερε διπλωμάτης. Υποστήριξε ότι εξακολουθεί να είναι αναγκαία μια συμφωνία για θέματα όπως το επίπεδο της αυτονομίας που θα πρέπει να απολαμβάνει η Ένωση, ποιες θα είναι οι μόνιμες δομές συνεργασίας που θα πρέπει να χρησιμοποιεί, εάν θα πρέπει να λαμβάνει περαιτέρω κοινή χρηματοδότηση και πώς θα συνδυαστούν όλα αυτά.

Ο στόχος του οδικού χάρτη θα συζητηθεί κατά την κοινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας το Νοέμβριο και θα εγκριθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο.

Τη Δευτέρα, οι υπουργοί δεν πρόκειται να αρχίσουν τις προετοιμασίες για τη συζήτηση σχετικά με την πορεία των σχέσεων με τη Ρωσία, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα στη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί λίγες μέρες αργότερα, στις 20 και 21 Οκτωβρίου, όπως εξήγησε διπλωματική πηγή. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν είχε πραγματοποιηθεί στρατηγική συζήτηση για τη Ρωσία σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να διεξαχθεί μια πιο στοχαστική συνομιλία.

Στη σύνοδο κορυφής, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα τις «Πέντε αρχές» της Επιτροπής για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, που δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο 2016.

Ήπια συμπεράσματα για τη Συρία

Όσον αφορά τη Συρία, η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην «καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση», στην καταδίκη των ενεργειών των συριακών και ρωσικών δυνάμεων, και στην ανθρωπιστική πρωτοβουλία της ΕΕ.

Δεν αναμένονται νέες κυρώσεις για τη Ρωσία, καθώς αρκετοί διπλωμάτες τόνισαν ότι απαιτείται ομοφωνία για την επιβολή κυρώσεων. Ούτε πρόκειται να καταλήξουν ότι η Ρωσία θα πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Εξοικονομούμε χώρο για διπλωματία», ανέφερε διπλωμάτης, μεταφέροντας το μήνυμα ότι η ΕΕ θέλει να επιτελέσει το ρόλο του καταλύτη στη συριακή σύγκρουση, και ενδεχομένως να επεκτείνει το τωρινό πλαίσιο στην ευρύτερη περιφερειακή σκηνή. «Η προστιθέμενη αξία της ΕΕ είναι ότι μπορούμε να συνομιλήσουμε με όλους», πρόσθεσε.

Τα συμπεράσματα της υπουργικής συνόδου αναμένεται να τονίσουν την επιτακτική ανάγκη για επανεκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας. Όσον αφορά την ανάληψη ευθυνών, αναμένεται να γίνει αναφορά στην επιβεβαιωμένη χρήση χημικών όπλων, μαζί με τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των εγκλημάτων πολέμου. Τα συμπεράσματα δεν θα πρέπει να αποκρύψουν  ότι το συριακό καθεστώς και η Ρωσία βρίσκονται πίσω από τις πρόσφατες επιθέσεις που οδήγησαν στο θάνατο χιλιάδων αμάχων, τόνισε διπλωματική πηγή.
Euractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]