ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ομαλότητα και εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας βλέπουν οι επιστήμονες

Σε περίοδο ομαλότητας εκτιμούν οι επιστήμονες ότι μπαίνει η σεισμική δραστηριότητα στα Ιωάννινα, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας κ. Ευθύμιος Λέκκας, στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Ιωαννίνων.
Ο κ. Λέκκας έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή και επεσήμανε ότι το φαινόμενο «χαρακτηρίστηκε από το γεγονός ότι την πρώτη μέρα μετά την εκδήλωση του αρχικού (σεισμού), είχαμε μια πληθώρα σεισμικής ακολουθίας η οποία περιλάμβανε πάνω από 200 σεισμικές κινήσεις και μεγέθη που ήταν ιδιαίτερα μεγάλα σε σχέση με την πρώτη δόνηση. Αυτή είναι η τεράστια διαφορά και ιδιομορφία που υπάρχει μεταξύ του σεισμού των Ιωαννίνων και των άλλων σεισμών στον ελλαδικό χώρο. Τη δεύτερη μέρα του σεισμού, εμφανίζεται πολύ μειωμένος αριθμός σεισμών και μειωμένα μεγέθη.

Έτσι, πιστεύουμε ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο ομαλότητας, δηλαδή έχουμε να κάνουμε με μια εκτόνωση της δραστηριότητας, η οποία φαίνεται να οδηγεί σε μια σταδιακή υποβάθμιση της εκδηλούμενης ενέργειας με αποτέλεσμα να μπαίνουμε σε μια μετασεισμική περίοδο».
Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι «οι επιπτώσεις του σεισμού στις κατασκευές, στο δομημένο ιστό και στις υποδομές, ήταν ιδιαίτερα λίγες. Δεν αντιστοιχίζονται οι ζημιές με το μέγεθος του σεισμού, κάτι που σημαίνει ότι ο δομημένος ιστός είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός». Επεσήμανε επίσης ότι ο αντισεισμικός κανονισμός της χώρας είναι ένας από τους καλύτερους του κόσμου και οι κατασκευές αντέχουν.
ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]