ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ξανά στο μικροσκόπιο του οικονομικού εισαγγελέα τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Από το μικροσκόπιο του οικονομικού εισαγγελέα ενδέχεται να περάσουν και πάλι τα δάνεια που έχουν λάβει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μετά τα όσα είπε πρόσφατα στην Βουλή ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, κατά την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ (δείτε εδώ).
Σημειώνεται ότι οι φάκελοι σχετικά με τις δανειοδοτήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν τεθεί στο αρχείο. Ωστόσο, μετά την κατάθεση του κ. Στουρνάρα, ο οικονομικός εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου, ζήτησε από την επιτροπή τα πρακτικά της κατάθεσης του διοικητή της ΤτΕ, προκειμένου να ερευνήσει και να αποφανθεί εάν -βασιζόμενος σε όσα είπε ο κεντρικός τραπεζίτης- μπορεί να ανασύρει από το αρχείο την υπόθεση δανειοδοτήσεων σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Η στόχευση του εισαγγελέα αφορά περίπου 50 τραπεζικά στελέχη και 10 στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που εμπλέκονται σε δανειοδοτήσεις για συνολικά ποσά άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ την χρονική περίοδο 2000 έως και 2011. Για τις συγκεκριμένες δανειοδοτήσεις οι οικονομικοί εισαγγελείς είχαν ξεκινήσει μεγάλη έρευνα, που είχε φέρει τον Φεβρουάριο του 2013 ενώπιόν τους, με την ιδιότητα των υπόπτων για την διάπραξη αδικημάτων, τόσο τον γενικό διευθυντή της ΝΔ, Μενέλαο Δασκαλάκη, όσο και τον αρμόδιο από το ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Και οι δύο είχαν κληθεί σε εξηγήσεις για συγκεκριμένες δανειοδοτήσεις που αφορούσαν την επίμαχη περίοδο.
Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2013, με τροπολογία που ψηφίστηκε από την τότε συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, την οποία είχαν καταθέσει οι βουλευτές της ΝΔ Δ. Χριστογιάννης, Δ. Τσουμάνης και Δ. Σταμενίτης, εξασφαλίστηκε ασυλία με αναδρομική ισχύ για πολλές δανειοδοτήσεις. Εκτός από τα δάνεια των κομμάτων η τροπολογία αφορά και δανειοδοτήσεις προς ΜΚΟ ή άλλα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα. Μετά την τροπολογία οι δικογραφίες των οικονομικών εισαγγελέων για τα κόμματα τέθηκαν στο αρχείο.
Η κίνηση του κ. Αθανασίου να ζητήσει τα πρακτικά της Επιτροπής αφορά την διατυπωθείσα από τον κ. Στουρνάρα άποψη πως η επίμαχη τροπολογία δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις δανειοδοτήσεις των κομμάτων, τα οποία, όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, δεν υπάγονται στην έννοια της «γενικής κυβέρνησης». Μάλιστα, στη συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σ. Φάμελος είχε παρατηρήσει: «Είναι σημαντικό αυτό. Αλλάζει νομικά τα πράγματα. Αφού με αντίθετο σκεπτικό πήγε στο αρχείο το πόρισμα του εισαγγελέα Καλούδη» (σ.σ. αφορούσε ποινικές ευθύνες για δάνεια προς τα κόμματα).
Ο διάλογος είχε ως εξής:
• Δ. Σταμάτης: Ο ν.4146/13 έλεγε για την απενεχοποίηση των μελών ΔΣ τραπεζών, ότι δεν αφορά κόμματα έτσι δεν είναι;
• Γ. Στουρνάρας: Δεν την έχω υπογράψει εγώ. Μπήκε από βουλευτές την τελευταία στιγμή και είναι εκ του περισσού. Αλλά, δεν αφορά δάνεια στα κόμματα, διότι τα κόμματα δεν ανήκουν στην γενική κυβέρνηση.
Σ. Φάμελος: Είναι σημαντικό αυτό. Αλλάζει νομικά τα πράγματα. Αφού με αντίθετο σκεπτικό πήγε στο αρχείο το πόρισμα Καλούδη (σ.σ. για τα δάνεια κομμάτων με ποινικές ευθύνες).
Σημειώνεται ότι οι δικογραφίες που σχημάτιζαν οι οικονομικοί εισαγγελείς πριν αρχειοθετηθούν οι υποθέσεις αφορούσαν δανειοδοτήσεις άνω των 270 εκατ. ευρώ, σε κόμματα και ΜΚΟ. Από αυτά, τα 250 εκατ. ευρώ αφορούσαν χορηγήσεις στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με εγγυήσεις τα μελλοντικά εκλογικά ποσοστά τους, με τα μεγαλύτερα ποσά να έχουν πιστωθεί από την Αγροτική Τράπεζα, ενώ εμπλεκόμενες τράπεζες ήταν και οι Marfin Egnatia Bank, Τράπεζα Αττικής, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.
Ο κ. Αθανασίου θα μελετήσει την θέση που διατύπωσε ο κ. Στουρνάρας στην Βουλή και εφόσον προκύπτει ως βάσιμη ανάλογη νομική ερμηνεία θα δώσει εντολή να ανασυρθούν από το αρχείο οι επίμαχες υποθέσεις.
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]