ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Εκδήλωση τιμής &μνήμης για τους εκτελεσμένους κομμουνιστές και αγωνιστές, στο Σταυράκι Ιωαννίνων.

Η ΤΕ Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας του ΚΚΕ πραγματοποίησε εχθές Κυριακή 2 Οκτώβρη 2016 σεμνή
εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους εκτελεσμένους κομμουνιστές και αγωνιστές, στο μνημείο στο Σταυράκι Ιωαννίνων.
Χαιρετισμό απεύθυνε η Μαρία Ανδρεάδου μέλος του ΤΓ Ιωαννίνων- Θεσπρωτίας και της ΕΠ Ηπείρου- Κέρκυρας- Λευκάδας, που ανάμεσα στα άλλα σημείωσε:

Και φέτος, εδώ στο μνημείο των εκτελεσθέντων στο Σταυράκι, τιμάμε με αυτή τη σεμνή τελετή όλους τους εκτελεσμένους στο Σταυράκι, στο Αβγό, στο Μπιζάνι, στην Μπάφρα, στην Ελεούσα, σε δεκάδες άλλες τοποθεσίες που είναι ποτισμένενες με αίμα αγωνιστών, τιμάμε όλους τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τους μαχητές του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ. Τιμάμε την Ευτυχία Πρίντζου, Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων και μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου του ΚΚΕ. Τα στελέχη και τα μέλη της ΕΠΟΝ, όλους όσους από διαφορετικά μετερίζια στήριξαν αυτό τον ηρωικό αγώνα.
Φέτος ειδικά που κλείνουν 70 χρόνια από την εποποιία  του  ΔΣΕ σε  όλη την Ελλάδα  με δεκάδες εκδηλώσεις τιμάμε τους μαχητές και όλους όσους στήριξαν την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ. Διδασκόμαστε εμπνεόμαστε, γινόμαστε ακόμη πιο δυνατοί στον αγώνα ενάντια στους εκμεταλλευτές μας
 Ο ΔΣΕ διεξήγε έναν αγώνα αναγκαίο. Υπήρξε δίκαιος, ηρωικός και μεγαλειώδης. Εξέφραζε τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειονότητας του πληθυσμού ενάντια στα συμφέροντα των εκμεταλλευτών και καταπιεστών της. Εξέφραζε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και της βασικής συμμαχικής της δύναμης, της εξαθλιωμένης αγροτιάς και των φτωχών αυτοαπασχολούμενων στρωμάτων των πόλεων. Η αστική κρατική εξουσία γνώρισε τότε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ίδια την ύπαρξή της. Ο αγώνας του ΔΣΕ αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον εικοστό αιώνα.
Όλοι οι εκτελεσθέντες με τη γνωστή σαν “υπόθεση Πρίντζου”, όπως και όλοι οι εκτελεσθέντες στην περιοχή μας την περίοδο 1946-1949, ήταν μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, της ΕΠΟΝ, μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού. Η κατηγορία με την οποία στήθηκαν στο απόσπασμα, η παροχή βοήθειας προς τους αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με τη διακίνηση προκηρύξεων και τον έρανο για στήριξη των οικογενειών. Πιο συγκεκριμένα η «Υπόθεση Πρίντζου» αφορά τη δίκη που έγινε τον Ιούλη του 1948 στα Γιάννενα, στο κτίριο της Ζωσιμαίας Ακαδημίας, όπου οδηγήθηκαν 48 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, όλοι μέλη και στελέχη του ΚΚΕ. Κι ανάμεσά τους η Ευτυχία Πρίντζου. Οι αγωνιστές σύρθηκαν στη δίκη με βάση το Γ΄ ψήφισμα (ανατροπή του καθεστώτος). Καταδικάστηκαν σε θάνατο και οι 48. Οι 16 εκτελέστηκαν! Τους σκότωσαν στο Σταυράκι σε τρεις ομάδες, στις 27 Ιούλη, στις 9 και 10 Αυγούστου του 1948, ύστερα από φρικτά βασανιστήρια στο παγοποιείο «ΦΙΞ», το Νταχάου των Ιωαννίνων
Το ΚΚΕ έχει την πεποίθηση ότι πραγματική και ουσιαστική τιμή στην Ιστορία του ΔΣΕ και γενικότερα στην ηρωική εκατοντάχρονη πορεία του ως Κομμουνιστικού Κόμματος, αποτελούν τόσο η διδαχή από αυτήν, όσο και η εξαγωγή συμπερασμάτων που ισχυροποιούν την ταξική πάλη σήμερα, τον αγώνα για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
Και σήμερα ο αγώνας του ΔΣΕ εμπνέει πολλούς αλλά και ενοχλεί τον ταξικό αντίπαλο και όσους συμβιβάζονται μαζί του. Η αστική τάξη και αυτοί που εμπλέκονται στους μηχανισμούς της έχουν εξαπολύσει τόνους λάσπης εναντίον του ΔΣΕ.
Στην ίδια ρότα κινείται και ο Δήμος Ιωαννιτών, που κάθε χρόνο στην εκδήλωση που κάνει εδώ στο Σταυράκι, δίνουν και παίρνουν τα καλέσματα για συναίνεση και εθνική ομοψυχία, για εποχές που δεν πρέπει να ξαναέρθουν και αντίστοιχα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου για την ανάγκη κοινών εκδηλώσεων για τον εμφύλιο. Ανεξάρτητα από τις παραλλαγές, με τις οποίες εκφράζονται η αντίθεση στον αγώνα του ΔΣΕ, η συκοφάντηση και η παραποίησή του, η στρατηγική είναι ενιαία: ξέρουν καλά ότι αντιπροσώπευε την ανώτερη μορφή ταξικής πάλης, σε περίοδο που αντικειμενικά διεξαγόταν ταξική σύγκρουση για το «ποιος - ποιον», για την εξουσία. Έχουν συμφέρον να κρύβουν και να διαστρεβλώνουν την αναγκαιότητα και την επικαιρότητα του σοσιαλισμού. Έχουν συμφέρον να περνάνε τη λογική της εθνικής ομοψυχίας γιατί έτσι αποσπούν τη συναίνεση της εργατικής τάξης και του λαού σε θυσίες  για τα κέρδη των καπιταλιστών για τη διαιώνιση του εκμεταλλευτικού συστήματος

Εβδομήντα χρόνια μετά, το αστικό πολιτικό σύστημα επιχειρεί να αναμορφωθεί, προκειμένου να εμποδίσει τη ριζοσπαστικοποίηση του λαού, να εκτονώσει την αγανάκτησή του από τον πόλεμο ενάντια στις ανάγκες αλλά και κατακτήσεις του, που διεξάγουν η καπιταλιστική τάξη και η εξουσία της, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που κινείται στη γραμμή των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Έχουμε καθημερινά μπροστά μας νέες αντεργατικές επιθέσεις, επιδείνωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Δίπλα στο τσάκισμα όσων λαϊκών δικαιωμάτων που απόμειναν, αυτή την περίοδο ελλοχεύουν κι άλλοι κίνδυνοι για το λαό. Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις οξύνονται στην ευρύτερη περιοχή μας, στο έδαφος της καπιταλιστικής κρίσης που δεν ξεπερνιέται και δυναμώνουν οι εστίες των πολεμικών συγκρούσεων.
Το ΚΚΕ, έμπειρο και διδαγμένο, φιλοδοξεί και μπορεί να γίνει ο φάρος της νέας και νικηφόρας ταξικής αναμέτρησης για το σοσιαλισμό, που είναι αναγκαίος, επίκαιρος και ρεαλιστικός. Το Κόμμα μας άντεξε στην πορεία του χρόνου και συνεχίζει προς τη συμπλήρωση των 100 χρόνων της ύπαρξης του, όρθιο, με πείρα και γνώση, να δρα εκφράζοντας με τη στρατηγική του, ό,τι πιο νέο μπορεί να εκφράσει την πορεία της Ιστορίας, της κοινωνικής εξέλιξης, που είναι η προοπτική του κομμουνισμού.
Το ΚΚΕ δρα ώστε να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Σε αυτό καλούμε την εργατική τάξη και το λαό, τους ανέργους του νομού μας, τους νέους, τους αγρότες, τους μικρομαγαζάτορες, τους συνταξιούχους, τους νέους. Καμία αναμονή και συναίνεση στον σφαγιασμό των δικαιωμάτων. Καμία θυσία για το κεφάλαιο. Κάθε χώρος δουλειάς, εκπαίδευσης, γειτονιά να γίνει οχυρό της μάχης. Το κίνημα να αντεπιτεθεί ζητώντας την κατάργηση όλων των αντεργατικών μέτρων, την ανάκτηση των απωλειών, κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια, τον πόλεμο.
Το ΚΚΕ δίνει όλες τις δυνάμεις του για να συμβάλλει στην ανάπτυξη της μαζικής συλλογικής πάλης, στην ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος, την ισχυροποίηση της Λαϊκής Συμμαχίας. Για να δυναμώσει η γραμμή της αντεπίθεσης και της ρήξης, της συνολικής αμφισβήτησης και αντίθεσης με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για να ανοίξει ο δρόμος για την επαναστατική νίκη.
Η τιμημένη ιστορία του Κόμματος μας και του τόπου μας, μας διδάσκει και μας εμπνέει. Και από τη σημερινή μας εκδήλωση, δίνουμε την υπόσχεση στους εκτελεσμένους ήρωες του Σταυρακίου και όλων των Γιαννίνων, ότι θα συνεχίσουμε στο δρόμο που χαράξανε, ακόμα πιο αποφασιστικά, αταλάντευτα, θαρραλέα, αισιόδοξα, για την επαναστατική ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.
Μετά τον χαιρετισμό έγινε κατάθεση στεφανιών: Εκ μέρους της ΤΕ Ιωαννίνων Θεσπρωτίας κατέθεσε η Μαρία Ανδρέαδου και εκ μέρους των οργανώσεων της ΚΝΕ η Γωγώ Κόκκου.
Εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ στεφάνι κατέθεσε ο Ζώτος Κώστας.
Η εκδήλωση έκλεισε με το προσκλητήριο νεκρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]