Η φτώχεια βλάπτει σοβαρά την υγεία

“Όπου φτωχός και η μοίρα του λέει η λαϊκή παροιμία” και φαίνεται πως επιβεβαιώνεται όσον αφορά στην πιθανότητα εμφάνισης εμφράγματος. Έρευνα του Ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας, που πραγματοποιήθηκε σε 30.000 άτομα που είχαν ήδη υποστεί έμφραγμα, έδειξε ότι όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα κάποιου, τόσο απομακρύνεται ο κίνδυνος για ένα δεύτερο επεισόδιο.
Αντίθετα, ο κίνδυνος μεγαλώνει, όσο πιο φτωχός είναι κανείς. Επίσης, τα άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου κινδυνεύουν λιγότερο από εκείνα με χαμηλή μόρφωση, ενώ οι χωρισμένοι φαίνεται επίσης να κινδυνεύουν περισσότερο, σε σχέση με τους παντρεμένους.
Ανάλογα είναι τα πράγματα σε σχέση με τον καρκίνο. Πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Καρκίνου Huntsman του Πανεπιστημίου της Γιούτα, εξέτασε παράγοντες όπως το επάγγελμα των γονέων και το οικογενειακό εισόδημα κατά την παιδική ηλικία, με τον κίνδυνο του ατόμου να εμφανίσει καρκίνο στην ενήλικη ζωή του. Εξετάζοντας το κοινωνικοοικονομικό προφίλ όσων είχαν γεννηθεί από το 1945 έως το 1959, διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που προέρχονταν από οικογένειες με ισχυρό κοινωνικοοικονομικό στάτους είχαν αυξημένο κίνδυνο για μελάνωμα, καρκίνο του προστάτη και καρκίνο του μαστού, ενώ οι γυναίκες προέρχονταν από φτωχές συνοικίες είχαν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου και οι άνδρες μεγάλο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Αντίθετα, στα χαμηλότερα στρώματα, ο κίνδυνος για μελάνωμα ήταν αισθητά μικρότερος.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, ερευνητή στο Ινστιτούτο Καρκίνου Huntsman, Ken Smith, PhD, “η μελέτη αυτή δείχνει ότι το κοινωνικοοικονομικό στάτους που έχουμε όταν γεννιόμαστε σχετίζεται με τον κίνδυνο καρκίνου στην ενήλικο ζωή. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, ίσως στο μέλλον να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τα άτομα υψηλού κινδύνου για καρκίνο, με βάση το κοινωνικοοικονομικό στάτους κατά τη γέννησή τους, και ιδανικά, να να αναπτύξουμε στρατηγικές για να τους βοηθήσουμε να περιορίσουν αυτόν τον κίνδυνο”.
Ο καθηγητής Smith εκτιμά πως η σχέση του κοινωνικονομικού στάτους με την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου και του προστάτη ίσως να σχετίζεται με τη δυσκολία πρόσβασης των αδυνάτων στους προληπτικούς ελέγχους. Επίσης, πιθανή αιτία θα μπορούσε να είναι η έκθεση του παιδιού σε συγκεκριμένες συνθήκες και οι συνθήκες διαβίωσης, σε κρίσιμα στάδια της ανάπτυξής του.
 stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]