Εμβολιασμός κατά της γρίπης: Οι πλέον ειδικοί δίνουν το καλό παράδειγμα

Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με τον ιό της γρίπης από τους πλέον ειδικούς σε θέματα Παθολογίας, Λοιμώξεων, Μικροβιολογίας, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση του ιού ενόψει της χειμερινής περιόδου 2016-2017, δόθηκαν σε ειδική επιστημονική εκδήλωση που οργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Μ.-Α. Δημόπουλος, και ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αναπλ. Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θ. Ρόζενμπεργκ, καθώς και οι προσκεκλημένοι εισηγητές, όπως και μέλη ΔΕΠ του ΕΚΠΑ, εμβολιάσθηκαν από ειδική ομάδα ιατρών και νοσηλευτών του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενισχύοντας το μήνυμα της επιστημονικής κοινότητας για την αναγκαιότητα εμβολιασμών κατά του ιού της γρίπης αυτήν την περίοδο.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν, πέρυσι καταγράφτηκαν 435 εισαγωγές στις ΜΕΘ και 137 θάνατοι εξαιτίας της γρίπης. Από τα σοβαρά περιστατικά είχε εμβολιαστεί μόνο το 6% , ενώ από τα περιστατικά που κατέληξαν, μόλις το 5%.
Η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας είναι πολύ μικρή ακόμη και στους επαγγελματίες υγείας. Ειδικότερα, μόλις το 8% των υγειονομικών εμβολιάζονται για να προστατεύσουν τους ασθενείς τους, με τους νοσηλευτές να εμφανίζονται  περισσότερο επιφυλακτικοί.
Όπως ανακοινώθηκε, ευθύνη και των διοικήσεων των νοσοκομείων- ανάμεσα στα κριτήρια αποτελεσματικότητας των διοικητών- θα είναι πλέον και η συμμόρφωση του προσωπικού στον εμβολιασμό. «Οι επαγγελματίες υγείας που αρνούνται τον εμβολιασμό πρέπει να συμπληρώνουν δήλωση», τόνισαν οι ειδικοί.

Προκειμένου, μάλιστα, να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που προέβλεπαν συνταγογράφηση μέσω του ΕΟΠΥΥ, δύο φαρμακευτικές εταιρείες προέβησαν στην δωρεάν χορήγηση 17.000 εμβολίων για τον εμβολιασμό των υγειονομικών.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, εκτενής αναφορά έγινε και στις μεθόδους ανίχνευσης του ιού. Όπως τονίσθηκε, υπάρχουν πλέον μοριακές μέθοδοι ανίχνευσης του ιού σε λιγότερο από 30 λεπτά και με μεγάλη ευαισθησία, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος ψευδών αποτελεσμάτων.

Αναπτύσσοντας τις στρατηγικές πρόληψης, οι ειδικοί τόνισαν ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι ασφαλές και αποτελεί τον ισχυρότερο μηχανισμό άμυνας και πρόληψης.


gripi_stogia.jpg

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι: Σ. Τσιόδρας, Αναπλ. Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ν. Σπανάκης, Αναπλ. Καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Μ. Καντζανού, Επικ. Καθηγήτρια Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ε. Θηραίος, Γενικός Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, και Γ. Δαΐκος, Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Την εκδήλωση συντόνισαν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Μ.-Α. Δημόπουλος και ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αναπλ. Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θ. Ρόζενμπεργκ.

Ο κ. Δημόπουλος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του ΕΚΠΑ για ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα, όπως τα ζητήματα Υγείας με αφορμή την επιστημονική εκδήλωση για τον ιό της γρίπης.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΕΠΛΝΟ έδωσε έμφαση στην πρόληψη, την ανάγκη έγκαιρης αντιμετώπισης, ενώ ανακοίνωσε τη δωρεάν διάθεση εμβολίων στα νοσοκομεία για το προσωπικό υγείας χωρίς συνταγογράφηση.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Π. Σφηκάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη έγκυρης ενημέρωσης για τα θέματα Υγείας, έτσι ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση τόσο του ευρύτερου κοινού, όσο και του προσωπικού υγείας. Η Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, Καθηγήτρια Χ. Λεμονίδου, αναφέρθηκε και εκείνη με τη σειρά της στην ανάγκη εμβολιασμού του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]