ΣΕΒΓΑΠ: Πρέπει να προστατευθεί το ελληνικό γιαούρτι και η φέτα από τις απομιμήσεις που κυκλοφορούν παντού

Ο ΣΕΒΓΑΠ απορεί με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΑΑΤ σχετικά με τη δήλωση του Επιτρόπου Υγείας κ. Andriukaitis, για την "ελληνικότητα" του γιαουρτιού, αναφέροντας πως τα προϊόντα αυτά βάλλονται από παντού χωρίς την παραμικρή προστασία καθώς το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην Τσεχία αλλά σε όλο τον κόσμο που κυκλοφορούν απομιμήσεις ελληνικών προϊόντων φέτας και γιαουρτιού.

Η ανακοίνωση του ΣΕΒΓΑΠ, αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) αισθάνεται πάντοτε την υποχρέωση της αποκατάστασης της αλήθειας για οποιαδήποτε πληροφορία δημοσιοποιείται σχετικά με το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δίδοντάς της την πραγματική της διάσταση χωρίς εφησυχασμούς, αποπροσανατολισμούς και συγκαλύψεις των πραγματικών προβλημάτων από την κοινή γνώμη.
Αφορμή υπήρξε το πρόσφατο σχετικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), το οποίο εξέπεμψε ευφορία για την απάντηση/δήλωση του Επιτρόπου Υγείας κ. Andriukaitis  σε επιστολή/ένσταση του Υπουργείου για την πρωτοβουλία θέσπισης «ελληνικού γιαουρτιού» από την Τσεχία.
Το ακριβές και συνολικό κείμενο της δήλωσης του επιτρόπου δεν έχει δημοσιοποιηθεί και ως εκ τούτου ο σχολιασμός μας αφορά τις αναπαραχθείσες από το ΥΠΑΑΤ δηλώσεις του.
Η απάντηση του κ. Andriukaitis είναι ελάχιστα θετική σε σχέση με το συνολικό πρόβλημα του «ελληνικού γιαουρτιού». Άλλωστε στο ίδιο το Δελτίο Τύπου αφήνεται σοβαρή πιθανότητα η επίσημη θέση της Επιτροπής να είναι διαφορετική.
Μας ανησυχεί και μας εκπλήσσει όμως το γεγονός ότι το Υπουργείο θεώρει ότι το πρόβλημα είναι μόνον η Τσεχία, η οποία με τον πιο θρασύ τρόπο προσπάθησε να νομοθετήσει το ελληνικό γιαούρτι ως μια νέα κατηγορία των γιαουρτιών της. Δηλαδή, αν λύσουμε αυτό το πρόβλημα (να γίνει δέκτη η ένσταση μας) τότε το Υπουργείο δείχνει να μην βλέπει άλλο πρόβλημα στο ελληνικό γιαούρτι. Απορούμε πώς παραβλέπονται τα τόσα προϊόντα στην ΕΕ (άλλα και όχι μόνο) που φέρουν φαρδιά πλατιά την ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» και με εικαστικά Παρθενώνες, ελληνικά νησιά και τσολιάδες!

Μας λυπεί και μας απογοητεύει ιδιαίτερα το γεγονός ότι το όραμα (και επομένως το εύρος της διεκδίκησης) του Υπουργείου σταματά μόνο στον όρο «ελληνικό γιαούρτι» αλλά και εκεί πάλι εξαντλείται μόνο στο θέμα της Τσεχίας. Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο ο Επίτροπος να έχει δηλώσει ότι: «Όσον αφορά άλλες ονομασίες όπως «γιαούρτι ελληνικού τύπου» ή «γιαούρτι ελληνικού τρόπου-στιλ» ή «γιαούρτι ελληνικής συνταγής», η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτές οι ονομασίες μπορεί να γίνουν αποδεκτές» και το επίσημο κράτος να μην έχει τουλάχιστον επαναστατήσει. Δυστυχώς, δεν έχει γίνει κατανοητό ούτε καν από το ίδιο το Υπουργείο ότι δεν υπάρχει προϊόν «ελληνικό γιαούρτι»! Το ελληνικό γιαούρτι δηλώνει καταγωγή, δεν είναι προϊόν, δεν είναι ένας τύπος, ούτε μια συνταγή, ούτε ένα στυλ όπως ισχυρίζεται εντελώς λανθασμένα ο Επίτροπος. Υπάρχουν πολλοί τύποι ελληνικού γιαουρτιού (π.χ. αγελάδος, παραδοσιακό, στραγγιστό κτλ.), πολλά στυλ (π.χ. set, stirred, κτλ.) και βέβαια δεν υπάρχει μια μόνο συνταγή. Δεν μπορεί λοιπόν να νομιμοποιείται από τον κ. Andriukaitis οποιοσδήποτε παρασκευαστής του εξωτερικού ονομάζει το γιαούρτι του «Ελληνικού στυλ» (Greek style) η «Ελληνικού τύπου» (Greek type). Σε ποιο στυλ και σε ποιο τύπο αναφέρεται;! Γι’αυτό η μοναδική μας διεκδίκηση και το απόλυτο δικαίωμα μας είναι ότι δεν μπορεί να γίνεται χρήση με κανένα τρόπο του όρου «ελληνικό» σε γιαούρτια που δεν παρασκευάζονται στην Ελλάδα. Είναι τόσο απλό αλλά και τόσο σημαντικό αυτό για τον κλάδο και την οικονομία της χώρας μας, που στην κυριολεξία εγκληματούν όσοι δεν διεκδικούν ακριβώς αυτό.
Ο τζίρος του παράνομα βαπτισμένου «Ελληνικού γιαουρτιού» έχει φθασει τα 6 δις στην παγκόσμια αγορά! Είναι πραγματικά ένα δυσθεώρητο μέγεθος και είναι μόνον αποτέλεσμα καπηλείας της καταγωγής και φήμης των προϊόντων μας. Προς τα εκεί πρέπει να προσανατολιστούν όλες οι προσπάθειές μας για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δικαίωμά μας!
Όσον αφορά τη «θετική εξέλιξη» όπως ονόμασε το Υπουργείο την πορεία σχετικά με το θέμα της προστασίας της φέτας στην συμφωνία ΕΕ με τον Καναδά, θεωρούμε ότι είναι τουλάχιστον εμπαιγμός από πλευράς ΕΕ και λυπούμαστε που το Υπουργείο δέχθηκε με ικανοποίηση αυτή την καραμέλα περί δήθεν 5ετους μεταβατικής περιόδου και πιθανής αναθεώρησης. Η θέση μας είναι ότι, αν υπάρχει η παραμικρή σοβαρότητα στις προθέσεις της ΕΕ, οφείλει να τις συμπεριλάβει στους όρους της συμφωνίας και να μην προσπαθεί να καλύψει την τεράστια αδικία εις βάρος της χώρας μας με λόγια του αέρα!".

"Ελληνικό" γιαούρτι από την...Τσεχία!

Να υπενθυμίσουμε πως το θέμα της "ελληνοποίησης" προίόντων γιαουρτιού και φέτας, αποτελεί σημαντικό και φλέγον πρόβλημα που αφορά όχι μόνο την Τσεχία αλλά πολλές χώρες του πλανήτη που έχουν οικειοποιηθεί τα προϊόντα αυτά. Στην Τσεχία, υποβλήθηκε στην ΕΕ για διαβούλευση & έγκριση μια εθνική νομοθεσία που ούτε λίγο ούτε πολύ δημιουργεί κατηγορία ελληνικού γιαουρτιού (μάλιστα δημιούργησε 2 κατηγορίες το «κανονικό» ελληνικό γιαούρτι και το τύπου ή στυλ ελληνικό γιαούρτι όπως τα ονομάζει).Αμέσως με την δημοσιοποίηση αυτής της εθνικής νομοθεσίας της Τσεχίας ο ΕΦΕΤ σε συνεργασία με τον ΣΕΒΓΑΠ, συνέταξε μια τεκμηριωμένη ένσταση κατά της ύπουλης αυτής πρωτοβουλίας της Τσεχίας, η οποία υποβλήθηκε από το ΥΠΑΑΤ στην ΕΕ. Στην απάντησή της η ΕΕ εμφανίζεται να αποδέχεται αυτήν την απίστευτη Τσεχική νομοθεσία κάνοντας μόνο μια μικρή προσθήκη. Σε αντίδραση αυτού αλλά κυρίως λόγω του θορύβου που δημιουργήθηκε, το Υπ. Γεωργίας εξήγγελλε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπόθεση.

Συνέχεια, στο "θρίλερ" δόθηκε με επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου που απέστειλε ο Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Vytenis Andriukaitis, απαντώντας σε αντίστοιχη επιστολή του κ. Αποστόλου με την οποία ο Έλληνας υπουργός εξέφραζε τη ρητή διαφωνία της χώρας μας στη χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» από την Τσεχία.

Στην απαντητική του επιστολή ο κ. Andriukaitis υιοθετεί την ουσία των επιχειρημάτων που διατυπώνει η Ελληνική πλευρά και δηλώνει ρητά ότι «Η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» είναι αποδεκτή από την Επιτροπή ως ένδειξη προέλευσης (δηλαδή γιαούρτι που προέρχεται από την Ελλάδα) και  ότι η χρήση του όρου «Ελληνικό γιαούρτι», για τα προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδος, θα αποτελούσε εξαπάτηση των καταναλωτών.

Ειδικότερα, στην επιστολή του Επιτρόπου αναφέρονται τα εξής:
«1. H ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» είναι αποδεκτή από την Επιτροπή ως ένδειξη προέλευσης (δηλαδή γιαούρτι που προέρχεται από την Ελλάδα). Ιδιαίτερα, η χρήση του όρου «Ελληνικό γιαούρτι», για τα προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδος, θα εξαπατούσε τους καταναλωτές και θα δημιουργούσε άδικο ανταγωνισμό στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπλέον, το να ονομάζεται γιαούρτι που δεν προέρχεται από την Ελλάδα ως «ελληνικό γιαούρτι» και να αναφέρει το αληθινό μέρος της παρασκευής του στην επισήμανση (π.χ. παράγεται στην Χ χώρα που είναι διαφορετική από την Ελλάδα), δεν είναι αρκετό για να αποφύγει ή να επανορθώσει τον παραπλανητικό χαρακτήρα του ονόματος «ελληνικό γιαούρτι» σχετικά με την χώρα προέλευσης.
2. Όσον αφορά άλλες ονομασίες όπως «γιαούρτι ελληνικού τύπου» ή «γιαούρτι ελληνικού τρόπου-στιλ» ή «γιαούρτι ελληνικής συνταγής», η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτές οι ονομασίες μπορεί να γίνουν αποδεκτές ώστε να υποδείξουν ότι τα γιαούρτια έχουν παχύ και κρεμώδη υφή λόγω των ιδιαίτερων μεθόδων παραγωγής. Η προοπτική να παραπλανήσουν τους καταναλωτές πρέπει να εκτιμηθεί για κάθε μια περίπτωση ξεχωριστά έχοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά των προϊόντων, όπως επίσης και την παρουσίαση (π.χ. με εικόνες) και άλλες επιπλέον πληροφορίες που δίνονται με την επισήμανση των τροφίμων.
3. Πρόθεση της Επιτροπής είναι να συνεισφέρει σε μια λύση σχετικά με την ονομασία «Ελληνικό γιαούρτι», όπως περιλαμβάνεται στην πρόταση Νομοθεσίας που κοινοποιήθηκε από τις Τσεχικές Αρχές».

Ωστόσο, ο ΣΕΒΓΑΠ, αμφισβητεί ευθέως, την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ σχετικά με τη δήλωση του Επιτρόπου Υγείας κ. Andriukaitis, για την "ελληνικότητα" του γιαουρτιού, ζητώντας αυστηρότερα μέτρα, εντατικούς ελέγχους και προσφυγή στη δικαιοσύνη για όσους παρανομούν.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]