Το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΙΝΔΟΥ :
Το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου αποτελεί το μεγαλύτερο χερσαίο Εθνικό Πάρκο της χώρας μας, με έκταση που προσεγγίζει τα 2 εκατομμύρια στρέμματα, αποτελώντας μια περιοχή μοναδικής οικολογικής και περιβαλλοντικής αξίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Εντός των ορίων του Πάρκου περιλαμβάνονται οι Εθνικοί Δρυμοί Βίκου-Αώου και Πίνδου-Βάλια Κάλντα, 11 περιοχές του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών «ΦΥΣΗ 2000», 11 Καταφύγια Άγριας Ζωής, ένα σημαντικό τμήμα του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου και ένα Βιογενετικό Απόθεμα στο πυρήνα της Βάλια Κάλντα.
Το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου περικλείει 68 οικισμούς εντός του ενώ άλλοι 14 οικισμοί βρίσκονται στα όρια αυτού. Οι οικισμοί του διακρίνονται σε πέντε ανθρωπογεωγραφικές ενότητες:
- Το Ζαγόρι, με το όνομά του να δηλώνει στη σλάβικη διάλεκτο «τον τόπο πίσω από το βουνό», αποτελεί την πρώτη ενότητα με 36 οικισμούς του να βρίσκονται εντός των ορίων του Πάρκου και 5 κοντά στα όριά του με μεγάλες εκτάσεις τους εντός του.
- Η Κόνιτσα αποτελεί την δεύτερη ενότητα με 12 οικισμούς να βρίσκονται εντός του Εθνικού Πάρκου και 3 στα όρια αυτού.
- Το Μετσόβου αποτελεί την τρίτη ενότητα με τον οικισμό της Μηλέας να βρίσκεται εντός του Εθνικού Πάρκου.
- Τα ορεινά Βλαχοχώρια: Σαμαρίνα, Σμίξη, Περιβόλι, Αβδέλλα και Κρανιά αποτελούν την τετάρτη ανθρωπογεωγραφική ενότητα του Εθνικού Πάρκου.
- Τα χωριά των Κοπατσαραίων, τα οποία διοικητικά ανήκουν επίσης στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών αποτελούν την πέμπτη ενότητα οικισμών του Εθνικού Πάρκου.
Στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου απαντώνται 33 φυσικοί οικότοποι και τρείς τύποι οικοτόπων με ανθρώπινη δραστηριότητα (Αγροτικές εκτάσεις, Εγκαταλελειμμένοι αγροί και Οικισμοί). Την μεγαλύτερη έκταση καλύπτουν οι 15 δασικοί οικότοποι, με κυριότερους εκείνους της Μαύρης Πεύκης, της Οξιάς, της Ελάτης και των Δρυών. Στους δασικούς επίσης οικότοπους, περιλαμβάνονται και οι συστάδες με ρόμπολο, ορεινή άρκευθο, καστανιά, φλαμουριά, σφένδαμο, καθώς και η παραποτάμια βλάστηση με πλατάνια, ασπρόλευκες, σκλήθρα κ.ά..
H άγρια πανίδα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου είναι πλούσια τόσο σε συνολικό αριθμό ειδών, όσο και σε σπάνια και προστατευόμενα είδη. Σχεδόν όλα τα μεγάλα θηλαστικά της ηπειρωτικής Ελλάδας, είτε είναι σπάνια, όπως η αρκούδα, ο λύκος , ο αγριόγατος, η βίδρα, το αγριόγιδο και το ζαρκάδι, είτε περισσότερο κοινά, όπως το αγριογούρουνο, παρουσιάζουν αξιόλογους πληθυσμούς στην περιοχή.
Άλλα μικρότερα θηλαστικά που απαντώνται στο Εθνικό Πάρκο είναι: η αλεπού, ο ασβός, ο λαγός, ο σκαντζόχοιρος, ο σκίουρος, το κουνάβι, το σπάνιο δασοκούναβο, πολλά μικροθηλαστικά και αρκετά είδη νυχτερίδων. Συνολικά στο Εθνικό Πάρκο απαντώνται πάνω από 60 είδη θηλαστικών, 180 ειδών πουλιών, περίπου 30 είδη ερπετών και 14 είδη αμφιβίων.
πηγη  pindosnationalpark.gr
facebook Βοτανα Βίκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]