Ανακοίνωση Τ.Ε. Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας για το σεισμό

Η Τ.Ο. Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας του ΚΚΕ, επισημαίνει την ανάγκη να ληφθούν, χωρίς χρονοτριβή, όλα τα απαραίτητα μέτρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το σεισμό που εκδηλώθηκε στο νομό μας το βράδυ του Σαββάτου. Να βρίσκονται σε επιφυλακή μέχρι την εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας. Να δρομολογηθεί άμεσα, η αποκατάσταση των όποιων ζημιών, η διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων, όσο και η συνεχής ενημέρωση και παροχή βοήθειας στους πολίτες. Η προστασία της ασφάλειας και της ζωής δεν μπορεί να αποτελεί ατομική ευθύνη.
Να προχωρήσουν άμεσα οι έλεγχοι σε όλα τα δημόσια κτίρια, με προτεραιότητα στους παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, σχολεία, νοσοκομεία, κέντρα υγείας και φοιτητικές εστίες.
Σε κάθε περίπτωση, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν καταγραφεί θύματα και εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή μας, επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα των ελλείψεων όσον αφορά την αντισεισμική προστασία πανελλαδικά και στο νομό μας.
Το πρόβλημα αυτό δεν είναι τεχνοκρατικό, ούτε ζήτημα κακής διαχείρισης. Η έλλειψη σήμερα ενός ολοκληρωμένου πλαισίου προστασίας είναι πολιτικό ζήτημα, που έχει αναδείξει το ΚΚΕ πολλές φορές με όλα τα δυνατά μέσα. Οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είναι μεγάλες. Η συνεχής μείωση των κρατικών δαπανών για έργα αντισεισμικής προστασίας, για προσλήψεις προσωπικού, η μεταφορά της κρατικής ευθύνης σε περιφερειακό επίπεδο, η κατάργηση σχετικών υπηρεσιών για προληπτικούς ελέγχους, έρευνα και αντιμετώπιση μεγάλων καταστροφών θεωρούνται «κόστος». Η προστασία της ασφάλειας και της ζωής των λαϊκών οικογενειών, με την κατασκευή των αναγκαίων έργων (αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής προστασίας, προστασία από πυρκαγιές κλπ), θυσιάζονται για τα κέρδη και τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων. Η γη και οι κατασκευές αντιμετωπίζονται ως εμπορεύματα για την ενίσχυση της κερδοφορίας των κατασκευαστικών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι ως κοινωνικό αγαθό.
Το ΚΚΕ καλεί τις λαϊκές οικογένειες του νομού να βάλουν στο επίκεντρο την προστασία της ζωής και ασφάλειάς τους, διεκδικώντας να υπάρξει άμεση και ουσιαστική στήριξη και αποκατάσταση των όποιων θυμάτων και ζημιών. Να προχωρήσουν άμεσα τα απαραίτητα έργα αντισεισμικής θωράκισης και ο ουσιαστικός έλεγχος όλων των κτιρίων με ευθύνη του κράτους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του λαού και με κατεύθυνση την ανάδειξη της ευθύνης των εργοδοτών, σε ότι αφορά τους χώρους εργασίας και τη δημόσια υγεία. Να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης τεχνολογικών και φυσικών καταστροφών με ενημέρωση του πληθυσμού και εκπαίδευση (σχέδιο εκκένωσης, κατάλληλοι χώροι, προσωπικό για βοήθεια κλπ), κρατική χρηματοδότηση για ανάπτυξη της αντίστοιχης έρευνας.
Η ουσιαστική προστασία της ασφάλειας και της ζωής των λαϊκών οικογενειών, πλάι στην ανάγκη για ζωή με δικαιώματα, χωρίς φτώχεια, πολέμους και κρίσεις, βάζουν για άλλη μία φορά στο επίκεντρο την ανάγκη της πάλης για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, θα μπορεί να λειτουργεί και ένας ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών: να σχεδιάζει και να υλοποιεί έργα ασφαλή και ποιοτικά με γνώμονα όχι τα κέρδη και τις ανάγκες των μονοπωλίων αλλά την κάλυψη του συνόλου των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.


ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ- ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ιωάννινα
17/10/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]