Μητσοτάκης στη Βουλή: Στόχος, να κάνετε τη δική σας αριστερή διαπλοκή

Ως κακοπαιγμένη θεατρική παράσταση χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή.
Καταλογίζοντάς του χυδαίο λαϊκισμό, αλαζονεία και αυταρχισμό, ο κ. Μητσοτάκης είπε στον κ. Τσίπρα πως «δεν αξίζει στη χώρα μας να είστε εσείς πρωθυπουργός της» και πρόσθεσε: «Η υπόθεση του διαγωνισμού - φιάσκο για τις τηλεοπτικές άδειες θα διδάσκεται για πολλά χρόνια στα πανεπιστήμια ως πρότυπο διαπλοκής».
Κατηγορώντας τον ότι διέλυσε την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Ανεβήκατε σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού και πέφτετε σε ένα παραλήρημα λασπολογίας». Υποστήριξε δε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση καταστρατηγεί το Σύνταγμα, παραβιάζει το κράτος δικαίου και διχάζει την κοινωνία σε μια απέλπιδα προσπάθεια να συγκρατήσει τις δυνάμεις της.
«Κύριε Τσίπρα έχετε ήδη αποτύχει έχετε ήδη ηττηθεί, γι΄ αυτό αντιδράτε έτσι, στη συνείδηση της κοινωνίας είστε ήδη παρελθόν, μαύρο σκοτεινό παρελθόν» σημείωσε, χαρακτηρίζοντας τον Πρωθυπουργό ως αδίστακτο λαϊκιστή, που εξαπάτησε τον λαό για να παραμείνει με κάθε τρόπο στην εξουσία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, η κυβέρνηση πρέπει να φύγει «μία ώρα αρχύτερα για να επανέλθει η κανονικότητα και όχι μόνο για να απαλλαγεί η χώρα από την πιο ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης».
«Η προσωπική σας αποτυχία δεν πρέπει να γίνει αποτυχία της Ελλάδας» είπε και συμπλήρωσε: «Ήσασταν από την πρώτη στιγμή σαρξ εκ της σαρκός του μιντιακού λαϊκισμού που με ευθύνη των Μέσων Ενημέρωσης κυριάρχησε στη χώρα μας».
Απαντώντας στις αιτιάσεις του Πρωθυπουργού περί διαπλοκής της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Μιλήσατε για τους καναλάρχες και τους εκδότες. Με τον κ. Ψυχάρη εσείς δεν συναντηθήκατε; Ο κ. Λαζόπουλος σε ποιο κανάλι εργάζεται; Γιατί δεν μας τα λέγατε αυτά προεκλογικά; Ο δικηγόρος του Κουτσόγιωργα βρήκε σε εσάς τον καινούργιο του εργοδότη: Κοσκωτάς - Τσίπρας ένας Ματζουράνης δρόμος».
Συνεχίζοντας, τον προκάλεσε να αμφισβητήσει τον αγώνα του Κώστα Καραμανλή κατά της διαπλοκής και σημείωσε ότι η ΝΔ κυβέρνησε για δύο ακόμη χρόνια όταν συμμετείχε και ο «εν αναμονή υπουργός σας Φώτης Κουβέλης».
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στο θέμα της Siemens λέγοντας: «Θα σας απευθύνω κι εγώ μερικά ερωτήματα: πώς σας φαίνεται ότι επί των ημερών σας κινδυνεύουν να παραγραφούν αδικήματα λόγω της καθυστέρησης; Γιατί δεν καταργήσατε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens που θεωρείτε παράνομο;».
Επιστρέφοντας στην «υπόθεση φιάσκο», όπως τη χαρακτήρισε, για τις τηλεοπτικές άδειες, υποστήριξε πως «είχε στόχο τον έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου» και πρόσθεσε: «Έπρεπε να περάσει ο έλεγχος στη κυβέρνηση και να περιοριστεί ο αριθμός των καναλιών».
Όπως είπε, ο ίδιος είχε προτείνει στον κ. Τσίπρα να επαναφέρει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ, διαβεβαιώνοντας ότι «θα προχωρήσουμε μαζί στον διορισμό των μελών του». «Έβαλα μόνο μία προϋπόθεση, την τήρηση του Συντάγματος. Αν είχατε συμφωνήσει θα είχαμε προχωρήσει στην συγκρότησή του, αλλά θέλατε το ΕΣΡ να μην έχει κανέναν λόγο. Προχωρήσατε σε αυθαίρετο περιορισμό του αριθμού των καναλιών σε τέσσερις, δημιουργώντας ένα τεχνητό ολιγοπώλιο» πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στις «παρατυπίες που υπήρξαν στον διαγωνισμό με την συμμετοχή του κ. Καλογρίτσα» τον οποίο συνέδεσε με τον ΣΥΡΙΖΑ και ρώτησε: «Ποιες είναι ακριβώς οι σχέσεις του κ. Σπίρτζη με τον κ. Καλογρίτσα, πώς έσπασαν μεγάλα έργα για να πάνε στον κ. Καλογρίτσα και ποια ήταν η σχέση του κ. Σπίρτζη με την Τράπεζα Αττικής; Είδατε πώς δένουν όλα; Δεν αποκλείσατε εσείς κ. Τσίπρα τον κ. Καλογρίτσα, οι αποκαλύψεις και ο έλεγχος της αντιπολίτευσης οδήγησαν στον αποκλεισμό του. Ας μην υπήρχαν οι αποκαλύψεις και θα βλέπαμε αν θα αποχωρούσε ο κ. Καλογρίτσας».
«Προκηρύξτε εκλογές. Ελάτε αν τολμάτε» είπε και τόνισε ότι «έχετε ήδη ηττηθεί» είπε και σημείωσε: «Είχατε επιλέξει τον δικό σας καναλάρχη. Είναι εκείνος που χειροκροτούσε τον υπουργό – καναλάρχη σε εκδήλωση για τη διαπλοκή». «Επιχειρήσατε να χρηματοδοτήσετε το ΣΥΡΙΖΑ CHANNEL με τα λεφτά της Τράπεζα Αττικής λες και ήταν ΣΥΡΙΖΑ BANK», ανέφερε.
Για το τίμημα των 255 εκατ. ευρώ που προέκυψε από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι «από τα κανάλια στα οποία θα πέσει μαύρο το κράτος θα χάσει 1,7 δισ. ευρώ», επικαλούμενος μελέτη του ΣΕΒ. Ακόμη ρώτησε τον πρωθυπουργό «αν ερχόταν ένας λαθρέμπορος να σας δώσει 250 εκατ. θα τα παίρνατε; Το δημόσιο αγαθό δεν μπορεί να είναι αντικείμενο πλειοδοσίας. Αν έχει δώσει ένα υπέρογκο ποσό δεν σας έχει προβληματίσει ότι θα επιχειρήσει να τα πάρει με άλλο τρόπο;».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην φέρει τις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις για τις διαφημίσεις. «Μην επιχειρήσετε να φέρετε άλλο νόμο για να κουκουλώσετε το νόμο Παππά. Μην προσπαθήσετε να καλύψετε ένα σκάνδαλο με ένα μεγαλύτερο σκάνδαλο», είπε και ανακοίνωσε ότι «η ΝΔ θα απελευθερώσει τον αριθμό των αδειών και θα θέσει αυστηρές προδιαγραφές για τα κανάλια».
Έκανε δε λόγο για «λίστα Τσίπρα» με εμπλοκές σε σκάνδαλα. «Έχετε και σεις την δική σας λίστα, την λίστα Τσίπρα, που βυθίζει τη χώρα στο σκοτάδι. Την φάμπρικα των ΜΚΟ στα κέντρα ψυχικής υγείας, την αδιαφανή διαχείριση κονδυλίων για το προσφυγικό. Δεν ακούσατε τις καταγγελίες Βουδούρη; Τον τρόπο με τον οποίο καλύψατε το πόθεν έσχες Φλαμπουράρη και Σταθάκη. Τα εργολαβικά του Κατρούγκαλου, του «κυρίου 12%». Τη νομοθέτηση της επιστροφής επίορκων υπαλλήλων και την αλλαγή της σύνθεσης των πειθαρχικών συμβουλίων με τη συμμετοχή των συνδικαλιστών. Την απαξίωση της Διαύγειας, με ψήφιση τροπολογίας που εισήγαγε εξαιρέσεις στην μέχρι τότε  θεμελιώδη αρχή της, πως η έναρξη ισχύος των διοικητικών πράξεων ταυτίζεται με την ημερομηνία ανάρτησης τους. Την ψήφιση σκανδαλώδους διάταξης για τις offshore και την τροποποίηση της μετά τη δημόσια κατακραυγή. Την παρέμβαση στις Ανεξάρτητες Αρχές, με φωτογραφική επιβολή ορίου ηλικίας σε όλα τα μέλη τους. Τη σκανδαλώδη μείωση προστίμων για φοροδιαφυγή. Την απομάκρυνση του διευθυντή του ΚΕΦΟΜΕΠ. Την αιφνίδια αντικατάσταση του Προϊστάμενου Εισαγγελέα για το οικονομικό έγκλημα και τη διαφθορά. Τη συγκάλυψη της παρενόχλησης εργαζομένων γυναικών από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας», ήταν ορισμένα από όσα ανέφερε.
Αναφερόμενος στο θέμα των δανείων της Ν.Δ. ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα πληρώσουμε τα δάνεια με την κρατική χρηματοδότηση» και «θα λειτουργούμε με μικρές εισφορές», ενώ σημείωσε ότι «δεν έχουμε το προνόμιο να έχουμε κομματικές εφημερίδες που να έχουν και offshore».
Οι προτάσεις της Ν.Δ. είναι:
1) ενίσχυση και υποστήριξη του έργου των δικαστικών λειτουργών στη μάχη κατά της διαφθοράς με την ανάπτυξη των κατάλληλων δεξιοτήτων, εργαλείων και υποστηρικτικών δομών για την αποτελεσματική δίωξη των υποθέσεων απάτης και διαφθοράς.
2) δημιουργία Συστήματος Εσωτερικού και Εξωτερικού Ελέγχου με βάση τα διεθνή πρότυπα και πρακτικές, με ενίσχυση της συνεργασίας και άρση των επικαλύψεων.
3) διασύνδεση της αποστολής και της δράσης των δημοσίων οργανισμών με συγκεκριμένους στόχους για την ενίσχυση της διαφάνειας και της ακεραιότητας.
4) απλοποίηση διοικητικών διαδικασιών με τη χρήση της τεχνολογίας, ώστε να περιορίζεται η φυσική επαφή πολιτών και επιχειρήσεων με κρατικούς λειτουργούς.
5) συνεχής αξιολόγηση της προσήλωσης των δημοσίων στελεχών στις ηθικές αξίες τόσο κατά την πρόσληψη όσο και κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
6) διασφάλιση της αμεροληψίας, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας απόδοσης πειθαρχικών ευθυνών για τους λειτουργούς και στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, που εμπλέκονται σε υποθέσεις απάτης και διαφθοράς.
7) θωράκιση και πλήρη ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες και οικονομικών συμφερόντων.
8) δημιουργία αποτελεσματικών εργαλείων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση φαινομένων σύγκρουσης συμφερόντων κατά την άσκηση δημόσιας εξουσίας.
9) βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και των τεχνικών για τον έλεγχο της διαφανούς χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.
10) δημιουργία ευνοϊκού πλαισίου για τις εταιρείες που επιλέγουν να μην συμμετέχουν σε σχήματα απάτης και διαφθοράς και δίνουν στοιχεία στις Αρχές για τέτοιες υποθέσεις.
11) ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών με τον ιδιωτικό τομέα, επαγγελματικές οργανώσεις κλπ για την ανάδειξη του αρνητικού αντίκτυπου της διαφθοράς.
12) ενδυνάμωση και ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μέτωπο κατά της διαφθοράς.
Κατά τη δευτερολογία του, ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η ταυτότητά σας γράφει ότι είστε ο πιο ψεύτης, ανίκανος, αποτυχημένος Πρωθυπουργός» και πρόσθεσε: «Το ληξιαρχείο της ιστορίας θα γράφει ότι θα είστε και ο νεότερος τέως πρωθυπουργός».
Όπως είπε, για πρώτη φορά γίνονται πλειστηριασμοί από το υπουργείο Οικονομικών και επανέλαβε ότι «κάθε μέρα που περνάει, το τίμημα από την παραμονή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην εξουσία είναι πολύ βαρύ».
Υπογράμμισε δε πως υπάρχει «σκάνδαλο Siemens», καλώντας την κυβέρνηση «αν δεν της αρέσει ο συμβιβασμός που έχει επιτευχθεί, να τον καταργήσει». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι κανείς δεν του χάρισε τηλεφωνικό κέντρο, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι ψεύδεται και ότι είναι «πιο παλιός από το παλιό».
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]