«Η σύσταση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας μπορεί να ανατρέψει τη φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό»

«Η σύσταση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας μπορεί να ανατρέψει τη φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό»

Ομιλία της Μ. Τζούφη στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το Νομοσχέδιο για τη σύσταση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ). Με το ΕΛΙΔΕΚ δημιουργείται, για πρώτη φορά στη χώρα μας, ειδικό νομικό πρόσωπο, για τη χρηματοδότηση της Έρευνας που παράγεται στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα. Η εν λόγω χρηματοδότηση θα είναι πρόσθετη και συμπληρωματική εκείνης του νέου ΕΣΠΑ και στην πρώτη φάση θα διατεθούν 240εκ. ευρώ για την περίοδο 2016-2019.
Η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στη συζήτηση ψήφισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής αναφέροντας πως «η ίδρυση του ΕΛΙΔΕΚ αποτελεί συνέχεια του στρατηγικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης για τον πολύπαθή τομέα της Έρευνας - όπως αυτή ξεδιπλώθηκε αρχικά με το Ν. 4386/2016 - και αποτελεί εγχείρημα μακράς πνοής και εμβέλειας ικανό να αναστρέψει τη μονοσήμαντη φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό».
Στη συνέχεια τόνισε πως «αναμένεται κατά την επόμενη τριετία να υποστηριχθούν περισσότεροι από 4.000 επιστήμονες προκειμένου να προάγουν ποιοτικό ερευνητικό έργο σε αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες». Επίσης υπογράμμισε πως «το εγχείρημα θα διαθέτει οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια», πως «η δομή του θα είναι ανεξάρτητη και θα ορίζεται από τα ΑΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα», ενώ «η οικονομική λειτουργία του Ιδρύματος δεν θα επιφέρει πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος».
Κλείνοντας, η βουλευτής Ιωαννίνων άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία για την υποκριτική της στάση και τη διαρκή επίκληση της αριστείας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «η αριστεία, την οποία επικαλείστε ως απόφοιτοι σχολών και πανεπιστημίων των αρίστων, δεν είναι μόνο δικό σας προνόμιο, αλλά εκφράζει τον ελιτισμό σας και την ανάγκη σας μέσω αυτού να διατηρήσετε τη ναρκισσιστική εικόνα σας και το πολιτικό σας κύρος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]