Τα Πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου:Το Γεφύρι της Βωβούσας![βίντεο]

TA ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΖΑΓΟΡΙΟΥ-
ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΒΩΒΟΥΣΑΣ
[περί πηγών:petrinagefiria.com και izagori.gr//facebook:Βότανα Βίκου]
Από τα πιο χαρακτηριστικά κτίσματα του Ζαγορίου είναι τα πέτρινα γεφύρια που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την έκτασή του και αποτελούν αξιόλογα δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής της Ηπείρου.
Η φήμη τους είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια ενώ πολλά από αυτά έχουν κηρυχθεί από την πολιτεία ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία. Το Ζαγόρι έχει την τύχη να διαθέτει τα περισσότερα πέτρινα γεφύρια απ' όλες τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.
Αυτό οφείλεται στο έντονο ανάγλυφο της περιοχής που δυσχέραινε τις μετακινήσεις και καθιστούσε αναγκαία την κατασκευή τους αλλά και στον πλούτο που συγκέντρωναν τα χωριά αφού οι προύχοντες των Ζαγοροχωρίων είχαν την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτούν τέτοια πολυδάπανα έργα.
Το πανέμορφο γεφύρι της Βωβούσας είναι ένα από τα ελάχιστα γεφύρια της περιοχής του Ζαγορίου που είναι ακόμα σε χρήση. Το γεφύρι ενώνει τις δύο πλευρές του χωριού που χωρίζεται στα δύο από τον ποταμό Αώο.
Χτίστηκε το 1748 από τον Αλέξη Μίσσιο από το Μονοδένδρι, και οι απόγονοί του είχαν αναλάβει για πολλές δεκαετίες την συντήρησή του.
Είναι ένα μεγάλο, μονότοξο γεφύρι, από το οποίο μπορούμε να απολαύσουμε τη θέα του ποταμού και της πυκνής του βλάστησης. Περιστοιχίζεται από ένα ξύλινο περβάζι που προστέθηκε το 1936 και είναι απαραίτητο για την ασφάλεια των διαβατών του.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 974μ. και παλιότερα υπήρχαν 4 χάνια στις δύο πλευρές του γεφυριού.
Η μορφή του:
Είναι μονότοξο με άνοιγμα τόξου 22,00 μ., ύψος τόξου 11,00 μ., μήκος καταστρώματος 41,00 μ., πλάτος καταστρώματος 2,80 μ. και η κατάσταση του είναι πολύ καλή.
Κάτω από το γεφύρι, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, οι επισκέπτες μπορούν και απολαμβάνουν μια δροσερή βουτιά στα καθαρά νερά του Αώου ποταμού, καθώς ένα μικρό φράγμα που υπάρχει σχηματίζει μια φυσική πισίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]