Μεγάλες δυνατότητες φαρμάκου ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνου

Εντυπωσιακά αποτελέσματα για το pembrolizumab παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ετήσιας Συνάντησης της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ESMO), που διεξάγεται στην Κοπεγχάγη, από τις 7 έως τις 11 Οκτωβρίου.
Τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν από τις κλινικές του μελέτες για τον καρκίνο του πνεύμονα – τον πιο θανατηφόρο καρκίνο παγκοσμίως – καθώς και για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και το μελάνωμα, ήταν άκρως εντυπωσιακά και επιβεβαιώνουν τις μεγάλες δυνατότητες του φαρμάκου ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνου.
Η πιο σημαντική ανακοίνωση ήταν αυτή της μελέτης που συνέκρινε το pembrolizumab ως θεραπεία πρώτης γραμμής σε ασθενείς με πλακώδη και μη πλακώδη μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα έκφρασης του PD-L1 (≥ 50%), έναντι της συνήθους χημειοθεραπείας πλατινούχου συνδυασμού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το pembrolizumab επέδειξε μείωση κατά 50% του κινδύνου εξέλιξης της νόσου ή θανάτου και κατά 40% του κινδύνου θανάτου σε σχέση με την χημειοθεραπεία.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν αποτελέσματα από άλλη μελέτη που συνέκρινε τον θεραπευτικό συνδυασμό του pembrolizumab με χημειοθεραπεία (καρβοπλατίνη και πεμετρεξίδη) σε ασθενείς με μεταστατικό μη πλακώδη μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, ανεξαρτήτως των επιπέδων έκφρασης του PD-L1, έναντι της συνήθους χημειοθεραπείας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, ο συνδυασμός pembrolizumab και χημειοθεραπείας επέδειξε συνολική ανταπόκριση 55% έναντι 29% της χημειοθεραπείας και μείωσε την πιθανότητα εξέλιξης της νόσου ή θανάτου κατά 47%.

Σχετικά με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μελέτης για τη θεραπεία με pembrolizumab σε πρωτοθεραπευόμενους ασθενείς με μη εγχειρήσιμο ή μεταστατικό ουροθηλιακό καρκίνο, οι οποίοι παρουσιάζουν δυσανεξία στη χημειοθεραπεία με σισπλατίνη. Τα αποτελέσματα έδειξαν συνολική ανταπόκριση στην θεραπεία της τάξης του 24% επί του συνόλου των ασθενών που έλαβαν μέρος στη μελέτη,  παρουσιάζοντας έτσι μια νέα λύση σε μια ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα βρίσκονται υπό εξέλιξη περισσότερες 350 μελέτες για το pembrolizumab, για 30 διαφορετικές μορφές καρκίνου, σε περισσότερες από 50 χώρες (συμπεριλαμβανομένων και πολλών ευρωπαϊκών), ενώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι πάνω από 100 από αυτές αφορούν τον συνδυασμό του pembrolizumab με άλλες αντικαρκινικές θεραπείες.  

















 stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]