ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Μέσο επιβίωσης για τους πρόσφυγες ίντερνετ και κινητό τηλέφωνο

Έναν πολύτιμο σύμμαχο στο μακρύ ταξίδι τους προς την επιβίωση έχουν σήμερα οι χιλιάδες πρόσφυγες, που ξεριζώνονται από τις εστίες τους, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή εκτός της πατρίδας τους. Η ψηφιακή τεχνολογία λειτουργεί σήμερα ως “σανίδα σωτηρίας” για τους χιλιάδες πρόσφυγες, που, με “όπλο” το smartphone και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, μπορούν να δώσει σημάδια ζωής στους οικείους τους ή ακόμη και να προσανατολιστούν ή να για να καταλάβουν που τους πηγαίνουν.
Το δομικό ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας στον αγώνα των προσφύγων για επιβίωση περιγράφει μελέτη της Accenture και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

“Οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν το κινητό τηλέφωνο και το Ίντερνετ ως κρίσιμα εφόδια για την ασφάλεια, την προστασία και την επαφή με τους αγαπημένους τους. Πολλοί θεωρούν ότι μια συνδεδεμένη συσκευή είναι τόσο ζωτικής σημασίας για αυτούς, όπως η τροφή, το νερό ή το ασφαλές καταφύγιο”, αναφέρει η σχετική μελέτη.
Όπως διαπιστώνει η έρευνα, η συνδεσιμότητα και το κόστος πρόσβασης σε υπηρεσίες Διαδικτύου είναι τα βασικά προβλήματα, με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν τις φορητές συσκευές και τη σύνδεση στο Ίντερνετ ως μέσα επιβίωσης. Όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, στις αστικές περιοχές το πρόβλημα είναι σαφώς πιο περιορισμένο. Αντίθετα, οι πρόσφυγες, που βρίσκουν καταφύγιο σε απομακρυσμένες, ορεινές και αγροτικές περιοχές, έχουν μεγαλύτερη δυσκολία σε επίπεδο συνδεσιμότητας. Σύμφωνα με την έρευνα, μόνον ένας στους έξι πρόσφυγες ζει σε περιοχές με κάλυψη 3G. Επιπλέον, ένας στους πέντε δεν έχει καθόλου κάλυψη mobile internet. “Αυτό αποτρέπει πολλούς πρόσφυγες από τη συμμετοχή στην πολιτιστική, εκπαιδευτική και οικονομική δραστηριότητα που παρέχει η συνδεσιμότητα”, τονίζει η ίδια μελέτη.

Μέσο επιβίωσης
Η εμπειρία της προσφυγικής κρίσης έδειξε ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες χρησιμοποιούν εφαρμογές, όπως το WhatsApp και το Viber για να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ή να στείλουν ένα μήνυμα SOS, αλλά και τους χάρτες της Google και άλλες υπηρεσίες GPS για να προσανατολιστούν.

“Η σύνδεση στο Ιnternet και τα smartphones μπορούν να γίνουν “σανίδα σωτηρίας” για τους πρόσφυγες, παρέχοντας ένα βασικό μέσο για να δώσουν και να λάβουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες, να επικοινωνούν με μέλη της οικογένειας, να αποκτήσουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες”, αναφέρει ο Filippo Grandi, Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.

Η μελέτη της Accenture αναδεικνύει την ανάγκη πρόσθετων  επενδύσεων σε βασικούς τομείς υποδομών, με στόχο την αύξηση της διαθεσιμότητας των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, τη μείωση του κόστους σύνδεσης και την πρόσβαση σε κατάλληλο ψηφιακό περιεχόμενο. Ιδιαίτερα κρίσιμη σε αυτήν την προσπάθεια – θεωρεί η μελέτη – την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, στη βάση του επιχειρηματικού μοντέλου των συμπράξεων μεταξύ Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η έρευνα
Το σχετικό report (Connecting Refugees: How Internet and Mobile Connectivity Can Improve Refugee Well-Being and Transform Humanitarian Action) στηρίχθηκε σε έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 44 χώρες σε τέσσερις ηπείρους.

Πηγή: sepe.gr//via:http://iservices.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]