Μύθος τα 8 ποτήρια νερό την ημέρα

Να πίνουμε νερό μόνο όταν διψάμε, υποστηρίζουν σε μελέτη τους Αυστραλοί επιστήμονες, χαρακτηρίζοντας μύθο τον κανόνα των 8 ποτηριών την ημέρα.
Μέχρι πρότινος, οι ειδικοί μας έλεγαν πως πρέπει να πίνουμε νερό ακόμη κι όταν δεν διψάμε, προσπαθώντας να πετύχουμε τον στόχο των 8-10 ποτηριών την ημέρα. Μάλιστα, τόνιζαν με έμφαση ότι όταν διψάμε, ο οργανισμός μας έχει ήδη αφυδατωθεί.
Για τη μελέτη, οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να πιουν μεγάλες ποσότητες νερού αμέσως μετά την άσκηση, όταν διψούσαν και αργότερα στη διάρκεια της ημέρας, όταν δεν διψούσαν και να αξιολογήσουν πόσο δύσκολο τους ήταν να καταπιούν νερό. Και διαπίστωσαν πως όταν οι συμμετέχοντες δεν διψούσαν, ήταν τρεις φορές πιο δύσκολο να πιουν νερό.
Επίσης, ανέλυσαν με μαγνητική τομογραφία τη διαδικασία που επιτελείται στον εγκέφαλό μας, όταν αναγκάζουμε τον εαυτό μας να πιει νερό χωρίς να έχουμε νιώσει δίψα.
Η έρευνα έδειξε ότι ο εγκέφαλος προσπαθεί να ξεπεράσει την αναστολή του ανακλαστικού της κατάποσης που ενεργοποιείται μετά την κατανάλωση της περίσσειας νερού.
Η φύση είναι σοφή και πρέπει να την ακούμε για να μην φτάσουμε στο άλλο άκρο που λέγεται υπονατραιμία. «Υπάρχουν περιστατικά μαραθωνοδρόμων που πέθαναν, επειδή κατανάλωσαν άφθονο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες χωρίς να ‘ακούσουν’ το σώμα τους», σημείωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Dr. Michael Farrell από το Ινστιτούτο Βιοιατρικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Monash.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.
stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]