«Αναβρασμός» από τους πλειστηριασμούς για χρέη ακόμα και 500 ευρώ στην εφορία

Ερωτηματικά προκαλούνται στην Κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς που γίνονται κάθε Τέταρτη στα ειρηνοδικεία της χώρας ακόμα και για χρέη ύψους 500 ευρώ.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με οργισμένους πολίτες να συγκεντρώνονται μέσα και έξω από Ειρηνοδικεία προκειμένου να μπλοκάρουν τις διαδικασίες έχει προκαλέσει πανικό στην κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να περιορίσει τη ζημιά με πρώτο βήμα την έκδοση non paper την Παρασκευή υποστηρίζοντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου τα σπίτια που θα βγουν σε πλειστηριασμούς θα είναι 2.000.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, παράγοντες της αγοράς ανεβάζουν τον αριθμό αυτόν σε 5.000 τους επόμενους τρεις μήνες ενώ τρόμο προκαλεί η πρόβλεψη ότι για το 2017 ο αριθμός των σπιτιών που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο εκποίησης ανεβαίνει σε 50.000.

Παράλληλα πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι στην πρώτη γραμμή κινδύνου βρίσκονται όχι «μεγάλα ακίνητα, που βαρύνονται με δάνεια τα οποία έχουν βρεθεί στο "κόκκινο", πάνω από δύο χρόνια», όπως υποστήριζε η κυβέρνηση με το non paper της Παρασκευής αλλά εργατικές κατοικίες. Ενδεικτικά τα όσα υποστήριξαν μέλη του συντονιστικού συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης ότι την ερχόμενη Τετάρτη προγραμματίζεται η διαδικασία πλειστηριασμού για οχτώ εργατικές κατοικίες της περιοχής του Ευόσμου.

Την αμηχανία της κυβέρνησης επιτείνει το γεγονός ότι οι πλειστηριασμοί αυτοί δεν έχουν διαταχθεί από τις τράπεζες αλλά από τις εφορίες για χρέη πολιτών προς το Δημόσιο.

Οι πρώτοι 2.000 φάκελοι που είναι έτοιμοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ημερησίας αφορά δανειολήπτες που δεν συνεργάζονται παρά τις εκκλήσεις και αφορούν σε ακίνητα πάνω από 200 με 300.000 ευρώ, κυρίως εξοχικές κατοικίες σε ακριβά νησιά. Ωστόσο μέσα στα 50.000 ακίνητα που κινδυνεύουν με πλειστηριασμό το 2017 βρίσκονται και πολλά δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν αντικειμενική αδυναμία να καταβάλλουν τη δόση τους. Όχι μόνο στις τράπεζες, αλλά και σε εφορία και σε δήμους όπου φυσικά δεν υπάρχει καμία προστασία.

Αίσθηση προκαλεί, επίσης, η καταγγελία μελών του κινήματος κατά των πλειστηριασμών ότι έχει ξεκινήσει η ποινικοποίηση του αγώνα τους καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες προκαταρκτικές έρευνες για συναγωνιστές τους για το αδίκημα της παρακώλυσης πλειστηριασμών.

Ενδεικτικές της εικόνας που διαμορφώνεται στα Ειρηνοδικεία είνα οι παρακάτω περιπτώσεις:

- Για πολίτη με συνολική οφειλή 12581 ευρώ βγήκαν στο σφυρί τρία διαμερίσματα στη Θεσ/νίκη 64, 47 και 43 τ.μ. και ένα πάρκινγκ 11 τ.τ.

- Για ιδιώτη στο Μαρούσι που χρωστά σε άλλον ιδιώτη 480 ευρώ ζητήθηκε ο πλειστηριασμός διαμερίσματος.

- Για πολίτη που χρωστά 9.996 ευρώ γράφτηκε στο πινάκιο ο πλειστηριασμός ενός αγρού και 2 ορόφων από κατοικία.

- Ιδιώτης χρωστά σε εταιρεία 314 χιλ. ευρώ και το σπίτι του βγαίνει στο σφυρί.

- Άλλη εταιρεία ζητά τον πλειστηριασμό διαμερίσματος για χρέος  15.300 ευρώ.

- Δανειολήπτης χρωστά σε συνεταιριστική τράπεζα 26.000 ευρώ και βγαίνει στο σφυρί διαμέρισμα πρώτη κατοικία του την Αθήνα.

- Άλλος ιδιώτης χρωστά σε ιδιώτες 18.000 ευρώ και βγαίνουν στο σφυρί δύο διαμερίσματά του.

Ενδεικτική της αγωνίας της κυβέρνησης να αποτρέψει να μετατραπεί η Ελλάδα σε νέα Ισπανία όπου η κυβέρνση Θαπατέρο αποκαθηλώθηκε λόγω των έντονων αντιδράσεων από το κύμα αντιδράσεων για την απώλεια κατοικιών ήταν η δήλωση του Νίκου Παππά το βράδυ του Σαββάτου από το Βόλο ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει την πρώτη κατοικία ενώ παράλληλα εξετάζεται να υπάρξει άμεσα παρέμβαση ακόμα και μέσω του νέου Πτωχευτικού Κώδικα που θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή σε λίγες ημέρες.
πηγη pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]