ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

[Κόσμος]Σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας 25 εκ. ευρώ για το Χαλέπι προτείνει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε ένα νέο ανθρωπιστικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη για το πολιορκημένο ήμισυ της συριακής πόλης του Χαλεπίου χθες (4 Οκτωβρίου),τονίζοντας ωστόσο ότι απαιτείται συνεργασία από όλα τα μέρη.

Το σχέδιο, που ονομάζεται «Επείγουσα ανθρωπιστική πρωτοβουλία για το Χαλέπι» έχει ως στόχο την παροχή νερού και επισιτιστικής  και ιατρικής βοήθειας από τα αποθέματα της ΕΕ στο δυτικό Χαλέπι σε έως και 130.000 άτομα στο ελεγχόμενο από επαναστάτες  Ανατολικό Χαλέπι, και την άμεση μεταφορά των επειγόντων ιατρικών περιστατικών από το περιοχή.

Το Ανατολικό Χαλέπι αποκόπηκε στις αρχές Ιουλίου, όταν η συριακή κυβέρνηση και οι συμμαχικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο της κύριας διαδρομής εφοδιασμού.

Οι μετέπειτα προσπάθειες από πλευράς Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών – που υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στη σύγκρουση – να πετύχουν εκεχειρία και εγγυήσεις από όλα τα μέρη για την εξασφάλιση της ασφάλειας του προσωπικού συνοδείας έχουν αποτύχει επανειλημμένα.

«Η ΕΕ καλεί όλα τα μέρη να παράσχουν επειγόντως τις απαραίτητες εγκρίσεις για να προχωρήσει η παροχή βοήθειας και η ιατρική διακομιδή. Η Επιτροπή προτίθεται να εργαστεί εντατικά τις επόμενες ώρες και ημέρες με τις όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές  προκειμένου να συμβεί αυτό», ανέφερε κοινή δήλωση της επικεφαλής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μοργκερίνι και του Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστου Στυλιανίδη.

Η ΕΕ δήλωσε ότι η επιχείρηση πρέπει να είναι ουδέτερη και να πραγματοποιηθεί «υπό την αποκλειστική ευθύνη των ανθρωπιστικών οργανώσεων».

Η ΕΕ ζητάει επίσης να επιτραπεί η μεταφορά επειγόντων ιατρικών περιστατικών όχι μόνο από το Ανατολικό Χαλέπι, αλλά και από όλες τις πολιορκούμενες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Foua και Kefraya στην Ιντλίμπ και Madaya και Zabadani κοντά στα σύνορα του Λιβάνου.

Επιπλέον, η δήλωση ανέφερε ότι η ΕΕ θα κινητοποιήσει πακέτο έκτακτης βοήθειας 25 εκατομμύρια ευρώ (28 εκατομμύρια δολάρια) για τους ανθρωπιστικούς εταίρους της στο Χαλέπι, αλλά και για άλλους τομείς προτεραιότητας της Συρίας.
Euractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]