Διευκρινίσεις Φωτίου για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου θα λάβουν οι πρώτοι ωφελούμενοι του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ) το πρώτο επίδομα, που ξεκινά από τα 200 ευρώ και αυξάνεται κλιμακωτά. Πρόκειται για τους δικαιούχους της πιλοτικής φάσης του προγράμματος σε 30 δήμους. Τα παραπάνω γνωστοποίησε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι στόχος είναι την 1η Ιανουαρίου του 2017 το ΚΕΑ να εφαρμοστεί και στους 325 δήμους της Ελλάδας, με την εκτίμηση ότι θα ωφεληθούν συνολικά 700.000 πολίτες.
Σε δηλώσεις της στο «Πρακτορείο 104,9fm», η κ. Φωτίου τόνισε πως «το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι ένα πρόγραμμα τριών μέτρων το οποίο θα εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα. Δεν είναι για έναν χρόνο, είναι για πάντα και θα βελτιώνεται συνεχώς». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «το προετοιμάσαμε προσεκτικά, έχουμε εκπαιδεύσει τους δήμους, που εφαρμόζεται σήμερα, έχουμε μία πολύ φιλική πλατφόρμα, για να μπαίνει ο κάθε πιθανά ωφελούμενος και μόνος του από το σπίτι του». Με την εισαγωγή του ΑΦΜ, η πλατφόρμα αντλεί από το σύστημα (ταμεία, taxis κ.λπ) όλα τα στοιχεία του χρήστη και με βάση τα εισοδήματά του των τελευταίων έξι μηνών τον ενημερώνει με την ολοκλήρωση συμπλήρωσης της φόρμας, εάν είναι δικαιούχος του ΚΕΑ.
«Αν κάπου διαφωνεί ο ωφελούμενος μπορεί να πάει στον δήμο, με το ανάλογο πιστοποιητικό που θα του ζητήσει η πλατφόρμα, ώστε να πει ότι το τάδε σημείο δεν είναι σωστό, ότι πχ έκανε ένα παιδί στο μεταξύ και αυτό δεν είναι δηλωμένο» διευκρίνισε η κ Φωτίου.
Σε ό,τι αφορά τους τρεις πυλώνες του προγράμματος η αναπληρώτρια υπουργός εξήγησε ότι στον πρώτο, τον οικονομικό, καινοτομία είναι πως «εισάγουμε για πρώτη φορά την έννοια του νοικοκυριού, όχι μόνο οικογένεια, αλλά αν έχει και άλλους ανθρώπους που μένουνε μαζί, ενώ το επίδομα διαμορφώνεται κλιμακωτά».
«Η πλατφόρμα δεν κλείνει ποτέ. Έτσι και ανοίξει, δεν ξανακλείνει, γιατί όταν ένας άνθρωπος πέσει σε αυτό το επίπεδο της ακραίας φτώχειας πρέπει ανά πάσα στιγμή -με τα εισοδήματά του των τελευταίων έξι μηνών και όχι με τη φορολογική του δήλωση που ήταν ενάμιση χρόνο πριν- να υπάρχει ένα δίχτυ ασφάλειας γι αυτόν» πρόσθεσε. Το 50% του επιδόματος θα καταβληθεί στους δικαιούχους σε μετρητά, στον λογαριασμό τους, και το υπόλοιπο 50% σε κάρτα που θα την εκδώσει, χωρίς επιβάρυνση, η τράπεζα στην οποία ανήκουν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Φωτίου διευκρίνισε ότι το επίδομα του ΚΕΑ δε θα μπορεί να κατασχεθεί για χρέη.
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]