Ο ΟΟΣΑ καλεί τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τον αντιμεταναστευτικό λαϊκισμό

Καθώς τα ποσοστά της μετανάστευσης βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα στις χώρες του ΟΟΣΑ, μία νέα έκθεση προτείνει τα μέλη του διεθνούς οργανισμού να βελτιώσουν την προσέγγισή τους σχετικά με το μεταναστευτικό, όπως αναφέρει η Euractiv Γερμανίας.

Η κοινή γνώμη χάνει ολοένα και περισσότερο την πίστη της ότι οι εκλεγμένες κυβερνήσεις μπορούν να διαχειριστούν επαρκώς τη μεταναστευτική κρίση. Κατα συνέπεια, ο αντιμεταναστευτικός λαϊκισμός αυξάνεται, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για ελλιπή φύλαξη των συνόρων. Τρανή απόδειξη αυτής της τάσης είναι η άνοδος του γερμανικού ξενοφοβικού κόμματος AfD (Alternative für Deutschland) στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει το έντονο ξενοφοβικό κύμα, ο ΟΟΣΑ κάλεσε τα μέλη του να αναλάβουν δράσεις για συστηματικότερη συνεργασία, με αφορμή τη χθεσινή σύνοδο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΟΟΣΑ αποτυπώνουν αύξηση της τάξης του 10% στα 35 κράτη μέλη του οργανισμού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. To ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 4,8 εκατ. ανθρώπων  για το 2015.

Οπως τονίζει η έκθεση, ο αριθμός των αιτούντων ασύλου έχει αυξηθεί σημαντικά. Σχεδόν 1,65 εκατομμύρια ζήτησαν άσυλο από τις χώρες του ΟΟΣΑ, από τους οποίους το ένα τέταρτο είναι Σύριοι, ενώ η πλειοψηφία των αιτήσεων συμπληρώθηκε στην Ευρώπη, με τη Γερμανία να επωμίζεται σημαντικό μέρος του βάρους. Είναι ενδεικτικό ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο αυξήθηκε κατά 155% το 2015 σε σχέση με το 2014, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Γερμανίας.

Εντούτοις, σύμφωνα με την έκθεση, οι πρόσφυγες αποτελούν μόνο ένα μέρος της συνολικής μετανάστευσης. Επιπλέον, η ίδια έκθεση παρουσίασε πληθώρα ενδείξεων ότι η μετανάστευση έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση των κρατών υποδοχής.

Παρ’όλα τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την μακροπρόθεσμη εξέλιξη της οικονομίας, μεγάλο ποσοστό των κοινωνίών αγνοεί το συγκεκριμένο γεγονός. Ως εκ τούτου, η έκθεση του ΟΟΣΑ συμβούλευσε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν την ευθύνη, ώστε να αναπτύξουν μία πειστική επιχειρηματολογία υπέρ των πλεονεκτημάτων της μετανάστευσης.

Αποτελεί γεγονός επίσης ότι ένας στους πέντε πολίτες είναι μετανάστης, καθώς ζει σε διαφορετική χώρα από εκείνη που γεννήθηκε. Επιπλέον, ο ΟΟΣΑ κάλεσε τις χώρες να αναπτύξουν καλύτερες υποδομές για την υποδοχή των μεταναστών, ενώ η έκθεση άσκησε δριμεία κριτική στην ΕΕ για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Τέλος, πρότεινε κάποια εναλλακτικά προγράμματα υποδοχής που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ή να ενισχύσουν την τρέχουσα διαδικασία, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, προγράμματα κατάρτισης και χορήγηση ανθρωπιστικής βίζας.
Euractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]