Κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία και τις προσδοκίες της

Κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία και τις προσδοκίες της

Του Βασίλη Τσίρκα*

Το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει καθοριστική τομή στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Και διεξάγεται σε μια μεταβατική περίοδο σημαντικών κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων που η έκβασή τους θα καθορίσει το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας, την ώρα μάλιστα που οι νομοθετικές και πολιτικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης φιλοδοξούν να καταστήσουν την πολιτική ξανά στο επίκεντρο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και να της δώσει προοπτική. Δεν περιμέναμε να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα επέτρεπαν την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας, αλλά επιλέξαμε την ενεργητική παρέμβαση εδώ και τώρα για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, διεκδικώντας ταυτόχρονα την κυβερνητική εξουσία.
Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των πολιτών τόσο τον Γενάρη του 2015 όσο και τον Σεπτέμβρη του 2015 γιατί εκφράσαμε με τον καλύτερο τρόπο την αναγκαιότητα για ένα νέο υπόδειγμα άσκησης της διακυβέρνησης κόντρα στο παλιό, το απαρχαιωμένο, το κατεστημένο της διαπλοκής και της διαφοράς.
Γιατί καταφέραμε να συνταιριάξουμε το στρατηγικό όραμά μας για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας με την πρακτική πάλη μέσα στην καθημερινότητα των ανθρώπων.
Γιατί η κοινωνία είχε ανάγκη από μια νέα παραδειγματική και δημιουργική πολιτική πρακτική την οποία οφείλουμε να εντείνουμε το επόμενο διάστημα.
Το κόμμα πρέπει να πρωταγωνιστήσει και να απαιτήσει το νέο ήθος και τα νέα πρότυπα διακυβέρνησης που έχει ανάγκη η κοινωνία. Το παράδειγμα πρέπει να είναι ηχηρό, ενωτικό, ανιδιοτελές. Σε κάθε περίπτωση όχι μικροπολιτικό. Να επιλέξουμε να δώσουμε όλοι μαζί τις μεγάλες μάχες και όχι τις μάχες στον μικρόκοσμό μας. Διαφορετικά στέλνουμε λάθος μήνυμα στην κοινωνία.
Σήμερα δεν είμαστε πλέον ένα μικρό κόμμα της αντιπολίτευσης που κάνει ασκήσεις επί χάρτου. Σήμερα καλούμαστε να υλοποιήσουμε και να σχεδιάσουμε, με βάση την κυβερνητική εμπειρία, ένα νέο μέλλον.
Να συζητήσουμε ανοιχτά  για το πλαίσιο των σχέσεων κόμματος κυβέρνησης. Η κυβέρνηση της Αριστεράς αποκομμένη από το κόμμα είναι σίγουρο ότι θα αποκοπεί και από την ίδια την κοινωνία και θα οδηγηθεί σε αποτυχία.
Ο ρόλος του κόμματος πρέπει να βασιστεί στο τρίπτυχο: σύνδεσμος με την κοινωνία – στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής – ιεράρχηση και όχι άκριτη υιοθέτηση των προτάσεων και των αιτημάτων. Χρειάζεται συνευθύνη. Άρα και συναπόφαση, που απαιτεί διαρκή και ουσιαστική ενημέρωση, ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών, περισσότερη συμμετοχή.
Χρειαζόμαστε ένα κόμμα ανοιχτό και λαϊκό που οι δυνάμεις του θα είναι σε αντιστοίχιση με τις κοινωνικές δυνάμεις που μας στηρίζουν, αλλά και οι πρακτικές, οι δομές και οι προτεραιότητές του σε αντιστοίχιση με τις κοινωνικές προσδοκίες.
Ο διάλογος στη βάση των αρχών και των αξιών της Αριστεράς, όχι ως ακλόνητες αλήθειες που ισχύουν άπαξ και διά παντός, μπορεί να μας δυναμώσει και να μας εδραιώσει ως την κατεξοχήν αριστερή, δημοκρατική και προοδευτική πολιτική δύναμη της χώρας.
Κύριο αντικείμενο αυτού του διαλόγου δεν μπορεί να είναι μόνο το μέλλον της Αριστεράς αλλά κυρίως το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας. Αυτός πρέπει να είναι ο αυτοσκοπός σε ό, τι κάνουμε.
Ένα δημοκρατικό, σύγχρονο και ενιαίο κόμμα, με κοινές πολιτικές και καταστατικές δεσμεύσεις, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και στο δικαίωμα ύπαρξης ρευμάτων ή ακόμη και τάσεων στο εσωτερικό του, είναι προϋπόθεση για να πετύχουμε. Τάσεις όμως που θα λειτουργούν στη βάση μιας πολιτικής συναντίληψης με επίκεντρο τις συνεδριακές αποφάσεις, ως ιδεολογικά ρεύματα, με όρους διαφάνειας, λογοδοσίας και δημοσιότητας, και όχι με όρους μηχανισμών, που λειτουργούν παραλυτικά και τελικά δεν προωθούν τις κοινές μας δεσμεύσεις.
Η ανοιχτή δημοκρατική συλλογική λειτουργία του κόμματος μηδενίζει τον κίνδυνο κρατικοποίησής του. Αλλά και η κυβερνητική προοπτική ενός κόμματος, που λειτουργεί ως θεματοφύλακας των διακηρυγμένων θέσεων και αρχών, δεν ενέχει τον κίνδυνο κομματικοποίησης του κράτους.
Καλούμαστε, λοιπόν, να απαντήσουμε θετικά στην πολιτική κρίση και την απαξίωση του πολιτικού συστήματος με γενναίες πρωτοβουλίες και θεσμικές τομές που θα αφήσουν ισχυρό αποτύπωμα, ανοίγοντας τον δρόμο για την Αριστερά του 21ου αιώνα.
*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]