Ένα μοναδικό αφιέρωμα στον Κάφκα – Ένα πρώτο βήμα στην προσέγγιση Ιωαννίνων-Τσεχίας

Ένα μοναδικό αφιέρωμα στον Κάφκα – Ένα πρώτο βήμα στην προσέγγιση Ιωαννίνων-Τσεχίας

Αφιέρωμα σε έναν από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 20ου αιώνα, τον Φράντς Κάφκα, οργανώνουν την εβδομάδα αυτή στα Γιάννενα, η Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο Δήμος Ιωαννιτών, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, η Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων και  ο Όμιλος Πολιτικού & Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων.
Πρόθεση τόσο του Δήμου Ιωαννιτών όσο και της Τσέχικης Πρεσβείας είναι οι δύο λαοί να έρθουν πιο κοντά μέσα από την ανταλλαγή πολιτιστικών δράσεων -και όχι μόνο. Το αφιέρωμα με τίτλο «ο Κάφκα στην Πράγα», αποτελεί ένα πρώτο βήμα στην επιχειρούμενη προσέγγιση, ενώ  θα ακολουθήσουν πολιτιστικές δράσεις των Ιωαννίνων στην Πράγα.
Πρόσκληση στο κοινό των Ιωαννίνων να «εκμεταλλευτεί» αυτή τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει το έργο και τη ζωή ενός σπουδαίου λογοτέχνη και παράλληλα να «συναντήσει» την Πράγα, μια ιστορική πόλη με κορυφαίους στοχαστές και καλλιτέχνες που σημάδεψαν την Ευρωπαϊκή ιστορία, απηύθυναν με συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, Γιώργος Παπαδιώτης, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και εκπρόσωπος του Ομίλου  Πολιτικού & Κοινωνικού Προβληματισμού, Μωυσής Ελισάφ και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης, Δημήτρης Γιωτίτσας.
«Οι ορίζοντες της πόλης μας είναι ανοιχτοί. Αποτελεί πεποίθηση μας πως μέσα από τις πολιτιστικές ανταλλαγές επιτυγχάνουμε την προσέγγιση και την αλληλογνωριμία με άλλες χώρες, άλλους λαούς», τόνισε ο κ. Παπαδιώτης.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρθηκε στις συζητήσεις που έγιναν σε αυτή την κατεύθυνση με τον  Πρέσβη της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Jan Bondy, που επισκέφθηκε τα Γιάννενα τον Ιούλιο,  έχοντας προηγηθεί σχετικές επαφές με τον κ. Ελισάφ.
Ως ιδιαίτερα τιμητική για τα Γιάννενα χαρακτήρισε ο καθηγητής κ. Μωυσής Ελισάφ την επιλογή της Πρεσβείας της Τσεχικής Δημοκρατίας να πραγματοποιηθεί στην πόλη μας το αφιέρωμα «Ο Κάφκα στην Πράγα». Υπογράμμισε πως «η εκδήλωση αυτή επισημαίνει την εξωστρέφεια της πόλης μας, που μπορεί να μην κατάφερα να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, μπορεί όμως να γίνει ένα πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής».
Αναφερόμενος στη δίδυμη έκθεση που φιλοξενεί η Δημοτική Πινακοθήκη στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Κάφκα, ο Πρόεδρος αυτής, Δημήτρης Γιωτίτσας, υπογράμμισε πως «η εν λόγω έκθεση συμπίπτει με μια καλή συγκυρία για το Δήμο Ιωαννιτών και τις πολιτιστικές δομές του που εργάζονται για εξωστρεφείς δράσεις και συνέργειες, για τον εορτασμό των 40 χρόνων από την καθιέρωση του θεσμού των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Ηπειρωτικά» που καθιερώθηκαν από την πρώτη αιρετή Δημοτική Αρχή μετά την μεταπολίτευση και για την αναβάθμιση του θεσμού».

«Ο Κάφκα στην Πράγα»
Ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 20ου αιώνα, ο Τσεχοεβραίος Φράντς Κάφκα, γεννήθηκε το 1883 στην Πράγα που τότε αποτελούσε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας κι έγραψε όλα του τα έργα στη γερμανική γλώσσα.
Το αφιέρωμα με τίτλο «Ο Κάφκα στην Πράγα», περιλαμβάνει:

1. Έκθεση Δημοτική Πινακοθήκη – Εγκαίνια Τετάρτη 21/9 ώρα 18.30
Πρόκειται για δύο παράλληλες εκθέσεις Α) Έκθεση  για τη ζωή και το έργο του Φράντς Κάφκα και Β) Έκθεση του διακεκριμένου Τσέχου φωτογράφου Κάρελ Τσουντλίν με τίτλο «Φωτογραφίες από την Τσεχική Δημοκρατία ».
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη παρουσία του Πρέσβη της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα.
Διάρκεια έκθεσης: από  21/9/2016 έως 16/10/2016
Ώρες λειτουργίας:  Δευτέρα έως Πέμπτη 8 π.μ.-3 μ.μ. , Παρασκευή 8 π.μ. – 9 μ.μ. , Κυριακή 10 π.μ. – 1 μ.μ. & 6-9 μ.μ.

2. Ημερίδα: «Ο Κάφκα και η Πράγα του Μεσοπολέμου» - Τετάρτη 21/9 ώρα 20.30 - Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δ. Χατζής»
Στην ημερίδα για τη ζωή και το έργο του Κάφκα θα μιλήσουν ο καθηγητής Μωυσής Ελισάφ και η συγγραφέας και μεταφράστρια Μαργαρίτα Ζαχαριάδου.
Θα παρουσιαστεί – από την κριτικό λογοτεχνίας, συγγραφέα  και μεταφράστρια, Κατερίνα Σχινά – το βιβλίο «Η Μιλένα από την Πράγα» της Μαργκαρέτ Μπούμπερ-Νόυμαν. Ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα και όπως τόνισε στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο κ. Ελισάφ, «περιγράφει με ανεπανάληπτο τρόπο τη δύναμη της αγάπης, της αφοσίωσης στο συνάνθρωπο, τη δύναμη της ανθρώπινης επικοινωνίας μέσα στον εφιαλτικό κόσμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης».
Ειδικά για να μιλήσει στην ημερίδα έρχεται στα Γιάννενα μια ξεχωριστή φυσιογνωμία της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Τσεχίας, ο Τόμας Κράους, εκτελεστικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Ισραηλιτικών Κοινοτήτων της Τσεχικής Δημοκρατίας, μιας κοινότητας με ξεχωριστή παράδοση – όπως αυτής των Ιωαννίνων-  που αποδεκατίστηκε κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής.
Η ημερίδα θα κλείσει με μουσικό πρόγραμμα, όπου  θα ακουστούν συνθέσεις του Τσέχου συνθέτη Αντονίν Ντβορζάκ από τους Ειρήνη Δόβα, σοπράνο – Γεωργία Αναστάση, πιάνο και  Ελευθέριο Καραγιάννη, κλαρινέτο, σαξόφωνο, μεταγραφή για πνευστά.

3. Προβολή ταινίας «Η ΔΙΚΗ» - Κυριακή 25/9 , ώρα 20.30 - Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δ. Χατζής»- είσοδος ελεύθερη
Ο κύκλος του αφιερώματος στον Κάφκα θα κλείσει με την προβολή της εμβληματικής ταινίας «Η Δίκη» σε σκηνοθεσία Όρσον Ουέλς,  με πρωταγωνιστές τον ίδιο, τον Άντονι Πέρκινς, την Ζαν Μορώ και τον Ακίμ Ταμίρωφ.
 Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Φραντς Κάφκα, που αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]