[Κόσμος]Βερολίνο: «Μη δεσμευτικό το ψήφισμα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων»

Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να αποστασιοποιηθεί από την πρόσφατη απόφαση αναγνώρισης της σφαγής των Αρμενίων ως γενοκτονία, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Το Βερολίνο ελπίζει ότι σε αντάλλαγμα η Τουρκία θα άρει την απαγόρευση να επισκέπτονται τα στρατεύματα που σταθμεύουν στη χώρα που ισχύει για τους Γερμανούς βουλευτές, σύμφωνα με τη EurActiv Γερμανίας.

Αν και πήρε πολύ καιρό, η γερμανική βουλή αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων στην ψηφοφορία-ορόσημο της 2ης Ιουνίου. Ωστόσο, η καγκελάριος της χώρας Άγκελα Μέρκελ και ο Αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ήταν απόντες λόγω «ανειλημμένων υποχρεώσεων». Και οι δύο όμως υποστήριξαν δημόσια την κίνηση.

Ωστόσο τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Der Spiegel, η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από την απόφαση σε μια πολιτική χειρονομία καλής θέλησης προς την Άγκυρα.

Μετά  την επίσημη αναγνώριση από την κάτω βουλή της χώρας, η Τουρκία απαγόρευσε στους Γερμανούς πολιτικούς να επισκέπτονται τα γερμανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στη νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία.

Αυτή τη στιγμή η βάση του Ιντσιρλίκ φιλοξενεί περισσότερους από 200 Γερμανούς στρατιώτες, έξι αεροσκάφη Tornado reconaissance και αεροσκάφη τάνκερ, που εμπλέκονται στον πόλεμο κατά του ισλαμικού κράτους.

Το Βερολίνο ελπίζει ότι μια συμφωνία  μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και της Καγκελαρίας θα οδηγήσει τώρα στην άρση της απαγόρευσης. Η Der Spiegel υποστηρίζει ότι ο επίσημος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ θα κινηθεί για την απομάκρυνση της απόφασης από τη γερμανική βουλή.

Η εφημερίδα ισχυρίζεται επίσης ότι η διαδικασία της απομάκρυνσης θα περιλαμβάνει δήλωση του Βερολίνου ότι το ψήφισμα δεν θα έχει νομικά δεσμευτική ισχύ για την κυβέρνηση στο μέλλον.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει προηγουμένως ότι «αν λάβουν τα αναγκαία μέτρα, τότε εμείς θα επιτρέψουμε την επίσκεψη». Σε όποιον  όμως παρεμβαίνει ή να παραποιεί την ιστορία της Τουρκίας, δεν θα χορηγείται άδεια.

Σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φράνκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ επιβεβαίωσε ότι «φυσικά η Bundestag έχει κάθε δικαίωμα και ελευθερία να εκφραστεί σε πολιτικά ζητήματα. Αλλά η ίδια η Bundestag λέει ότι δεν είναι κάθε ψήφισμα νομικά δεσμευτικό».

Αρκετοί Γερμανοί πολιτικοί δηλώνουν απογοητευμένοι από την στάση της κυβέρνησης, ενώ ο βουλευτής των Πρασίνων Τομπίας Λίντερ αναρωτήθηκε δημόσια στο Twitter αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αποστασιοποιηθεί από οποιαδήποτε άλλο ψήφισμα ή νόμο που έχει εγκρίνει η Bundestag.
Euractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]