Αυτά είναι τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο Ανάμεσά τους και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Η λίστα «Times Higher Education» των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου για το 2016-2017 δόθηκε στη δημοσιότητα. Για πρώτη φορά τα τελευταία 12 χρόνια, η Βρετανία έχει την απόλυτη «κυριαρχία», με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης να «σκαρφαλώνει» στην πρώτη θέση της κατάταξης. Στην λίστα, φιγουράρουν και αρκετά ελληνικά ιδρύματα, αν και σε χαμηλές θέσεις.

Πιο αναλυτικά, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης «εκτόπισε» από την πρώτη θέση το California Institute of Technology (Caltech), το οποίο μετά από πέντε χρόνια εμφανίζεται στην δεύτερη θέση της κατάταξης. Ακολουθούν τα πανεπιστήμια του Στάνφορντ, το Κέμπριτζ και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT). Από τα ελληνικά ανώτατα ιδρύματα, στην καλύτερη θέση εμφανίζεται το Πανεπιστήμιο της Κρήτης (στις θέσεις 301-350) ενώ ακολουθούν το Αριστοτέλειο (401-500), το Οικονομικό Αθηνών (500-600), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (501-600), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (501-600) και το Πανεπιστήμιο Πατρών (601-800).

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη τη λίστα 

Φέτος, αξιοσημείωτη είναι η άνοδος των πανεπιστημίων της Ασίας, με άλλα δύο ιδρύματα να εμφανίζονται πλέον στα πρώτα 100 του κόσμου και άλλα τέσσερα να προστίθενται στα καλύτερα 200.

Συνολικά, 289 ασιατικά πανεπιστήμια από 24 χώρες εμφανίζονται στην κατάταξη των 980.Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ παραμένουν στην κορυφή της ανώτατης εκπαίδευσης, με 148 πανεπιστήμια να εμφανίζονται στην κατάταξη.

Σημειώνεται πως η εν λόγω κατάταξη, λαμβάνει υπόψη διάφορους δείκτες, μεταξύ των οποίων η έρευνα, η διδασκαλία, οι αναφορές και το παγκόσμιο outlook.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια

Ιδιαίτερα τιμητικά είναι τα σχόλια για το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, που όπως τονίζεται έχει ερευνητική «παράδοση» και δίνει έμφαση στο να έχει δημιουργεί προγράμματα που προάγουν την διεθνή συνεργασία –παρά το γεγονός ότι η βασική γλώσσα διδασκαλίας είναι τα ελληνικά.

Για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) τονίζεται ότι πρόκειται για ένα ίδρυμα με διεθνή φήμη και που δικαίως περηφανεύεται για τη σχέση του με το πρόγραμμα Erasmus.  «Το εκπαιδευτικό ίδρυμα είναι μοναδικό, επειδή προσφέρει προγράμματα νέων ελληνικών και ελληνικού πολιτισμού σε φοιτητές από όλο τον κόσμο που επιθυμούν να μάθουν ελληνικά» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Όπως τονίζεται, το Οικονομικό Αθηνών είναι γνωστό επειδή εστιάζει στην έρευνα ενώ για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα τμήματα των επιστημών και το Φιλοσοφικό.

«Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, που ιδρύθηκε το 1837, είναι πλέον το μεγαλύτερο κρατικό ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη» αναφέρεται, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους γνωστούς αποφοίτους του πανεπιστημίου, μεταξύ των οποίων και ο Δημήτρης Νανόπουλος.

Όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Πατρών τονίζεται ότι έχει διακριθεί σε παγκόσμιο επίπεδο για τις έρευνές τους ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται ότι συμμετέχει σε σειρά ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων.
πηγη newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]