ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

[Κόσμος]Ταπεινωτική ήττα για τη Μέρκελ στις τοπικές εκλογές Μεκλεμβούργου – Πομερανίας

Σοκ ήταν για τους Χριστιανοδημοκράτες το αποτέλεσμα της κάλπης στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, την εκλογική περιφέρεια της Άνγκελα Μέρκελ.
Το ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη αφήνοντας πίσω του το CDU, ενώ την πρώτη θέση κατέλαβαν οι Σοσιαλδημοκράτες.
Τέταρτο αναδέχθηκε το DieLinke, για να ακολουθήσει η παράταξη των Πρασίνων, ενώ σε χαμηλά ποσοστά έμειναν οι φιλελεύθεροι, αλλά και το νεοναζιστικό NPD που δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τον σκόπελο του 5%.
Τα τελευταία 10 χρόνια, σημείωσε η Deutsche Welle, συγκυβερνούν στο κρατίδιο Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες και το πιο πιθανό μετεκλογικό σενάριο είναι η συνέχιση της συνεργασίας αυτής.
Πάντως, έως τις ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017 αναμένεται μια σειρά σημαντικών περιφερειακών εκλογικών αναμετρήσεων στη Γερμανία.
Σε δυο εβδομάδες εκλέγεται στο Βερολίνο το νέο τοπικό κοινοβούλιο ενώ την ερχόμενη χρονιά ακολουθούν τοπικές εκλογές στα κρατίδια Ζάαρ, Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν και Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.
Πού οφείλεται η επιτυχία του AfD;
Το εκλογικό αποτέλεσμα της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» αποδίδεται κυρίως στην προσφυγική πολιτική της Μέρκελ.
Έτσι τουλάχιστον ερμηνεύει την επιτυχία αυτή των δεξιών λαϊκιστών η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της χώρας και συγκεκριμένα το 63%, όπως δείχνει δημοσκόπηση της Bild. Μόλις το 22% πιστεύει ότι υπάρχουν άλλα αίτια.
Σύμφωνα με τη DW, η ψήφος προς το AfD ερμηνεύεται περισσότερο ως μια έκφραση διαμαρτυρίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι στις κάλπες της Κυριακής αυξήθηκε σημαντικά η συμμετοχή και δη από το 50% στο 60% περίπου, με την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» να έχει καταφέρει να κινητοποιήσει μεγάλη μερίδα πολιτών που δεν ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές και όχι με αμιγώς τοπικά ζητήματα.
Αντιθέτως, τα θέματα που έθιξε στον προεκλογικό αγώνα επικεντρώθηκαν στην προσφυγική κρίση και την πολιτική της Μέρκελ. Και αυτό μολονότι το συγκεκριμένο κρατίδιο καταγράφει τον μικρότερο αριθμό αλλοδαπών σε σύγκριση με άλλα.
Αν και το Μεκλεμβούργο-Πομερανία δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα με πρόσφυγες και μετανάστες, χάρη στο AfD το θέμα της μετανάστευσης και της εσωτερικής ασφάλειας επισκίασε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα.
Γερμανικά ΜΜΕ: Ίσως η αρχή του τέλους της καγκελαρίου
«Ισως αυτή είναι η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ», έγραψε το Der Spiegel αποτιμώντας τα αποτελέσματα των εκλογών στην περιφέρεια Μεκλεμβούργου -Δυτικής Πομερανίας.
«Εχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα», ανέφερε η Tagesschau, επισημαίνοντας πως «μπορεί οι Σοσιαλδημοκράτες να παραμένουν πρώτο κόμμα παρά τις απώλειες, αλλά η μεγάλη άνοδος του πρωτοεμφανιζόμενου στις εκλογές του κρατιδίου AfD αποτελεί κακό προμήνυμα για τις εκλογές στο Βερολίνο».
H Die Welt εκτίμησε, από την πλευρά της, ότι «εκείνοι που θέλουν να τελειώνουν με την Μέρκελ κάποια στιγμή, είναι πιθανό να αρχίσουν τώρα».
«Και για τους Σοσιαλδημοκράτες, η νίκη έχει “πικρή γεύση” καθώς η δύναμή τους υποχώρησε αισθητά», τόνισε η γερμανική εφημερίδα, προσθέτοντας:
«Ο δεύτερος μεγάλος νικητής είναι το AfD – με έναν επικεφαλής που μοιάζει τόσο ελκυστικός σαν τους ποπ τραγουδιστές στη Δημοκρατία της Βόννης. Μερικές φορές είπε δυσάρεστα πράγματα, αλλά γελούσε και εμφανιζόταν πάντα φιλικός».
«Στην οργή των πολιτών σχεδόν για όλα» απέδωσε η Frankfurter Allgemeine Zeitung την εξέλιξη της Κυριακής.
«Πρόκειται για έναν πολιτικό εξοστρακισμό των συστημικών κομμάτων από μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που είναι αντίθετα με το συμβιβαστικό χαρακτήρα της πολιτικής», υπογράμμισε η FAZ, για να συμπληρώσει:
«Πολλοί ψηφοφόροι απέρριψαν την πολιτική για τους πρόσφυγες, πέφτοντας, έτσι, στην αγκαλιά του AfD».
Euractiv
Από Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]