Καρκίνος μαστού: Νέα ανακάλυψη-κλειδί για την αποτροπή των μεταστάσεων

Ένα νέο εύρημα, το οποίο ανοίγει το δρόμο για την επινόηση νέων φαρμάκων που θα σταματούν τον καρκίνο εν τη γενέσει του, αποτρέποντας τις μεταστάσεις σε άλλα όργανα, γεννά ελπίδες για τη σωτηρία χιλιάδων ζωών στο μέλλον.
Βρετανοί επιστήμονες, εντόπισαν μία ουσία που βοηθάει τα καρκινικά κύτταρα να διαφύγουν από τον αρχικό όγκο στο αίμα και να εξαπλωθούν στο σώμα, προκαλώντας μεταστάσεις σε άλλα ζωτικά όργανα.

Εδώ και δεκαετίες ήταν γνωστό ότι η μετάσταση του καρκίνου μπορεί να συμβεί είτε τοπικά, είτε μέσω του λεμφικού συστήματος, είτε μέσω του αίματος. Αυτό που δεν γνώριζαν, μέχρι τώρα, οι επιστήμονες ήταν ο τρόπος με τον οποίον μπαίνουν τα καρκινικά κύτταρα στο αίμα.

Η απάντηση ενδέχεται να βρίσκεται στην ουσία ενδοσιαλίνη, η οποία βοηθάει τα καρκινικά κύτταρα να εισέλθουν στα αιμοφόρα αγγεία του όγκου.
Αυτό, τουλάχιστον επιβεβαίωσαν πειράματα σε κυτταρικές σειρές στο εργαστήριο και σε ποντίκια, ενώ επιπλέον, μελέτη σε 334 γυναίκες με καρκίνο του μαστού έδειξε πως ο καρκίνος είχε περισσότερες πιθανότητες μετάστασης σε όσες είχαν υψηλότερα επίπεδα της συγκεκριμένης ουσίας στον οργανισμό τους.

Παρόλο που οι ερευνητές δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα το λόγο για τον οποίο ορισμένες γυναίκες παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα ενδοσιαλίνης από ό,τι άλλες, εκτιμούν ότι η διαφορά αυτή θα λαμβάνεται μελλοντικά υπ’ όψιν στον καθορισμό της θεραπείας που θα χορηγείται σε κάθε ασθενή.

 «Πιστεύουμε ότι η ενδοσιαλίνη αποτελεί χρήσιμο δείκτη για τις πιθανότητες μετάστασης ενός όγκου, καθώς και ότι η δέσμευση της ενδοσιαλίνης μπορεί να την εμποδίσει - κάτι που προγραμματίζουμε να εξετάσουμε σε μελλοντικές μελέτες μας», δήλωσε η καθηγήτρια Μοριακής Κυτταρικής Βιολογίας στο IRC, Clare M. Isacke.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Cancer Research.
 stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]